Su Değirmenleri Tarihe Karışıyor - Son Dakika
Yerel

Su Değirmenleri Tarihe Karışıyor

Su Değirmenleri Tarihe Karışıyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmenleri, gelişen teknolojiyle birlikte tarihe karışıyor.

04.09.2014 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Fatsa ilçesinde geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmenleri, gelişen teknolojiyle birlikte tarihe karışıyor.

Fatsa'daki değirmenciler, değirmen işletmeciliğinin babalarından miras kaldığını, amaçlarının kazançtan ziyade geleneği yaşatmak ve değirmeni sonraki kuşağa devretmek olduğunu, eskiden değirmenciliğin kazançlı bir meslek olduğunu, bugün ise bu işleri bilenin kalmadığını söylediler. Değirmenlerin terk edilmesinin kendilerini çok üzdüğünü belirten değirmenciler, "Yaylalarda ve köylerde yaşamın yoğun olduğu dönemlerde dedelerimiz yetiştirdiği mısırı hasat eder, sonra da serenderde kuruturdu. Kışın bu mısırlar ailenin ihtiyaçları doğrultusunda su değirmenlerinde öğütülürdü. Mısır unu, temel besin kaynağıydı. Mısır unu, ekmek yapımında, hamsi kızartmada, çeşitli lahana yemeklerinde muhakkak kullanılırdı. Günümüzde ise mısır ekmeği az yenir oldu. Değirmenlere de ihtiyaç kalmadı. Değirmenlerimiz kaderlerine terk edildi" dediler. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Su Değirmenleri Tarihe Karışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement