Su Perisi Daphne'nin "Gözyaşları" Tekrar Akacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Su Perisi Daphne'nin "Gözyaşları" Tekrar Akacak

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Harbiye şelalelerinden detay Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş röp Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu röp Su perisi Daphne'nin "gözyaşları" tekrar akacak Mitolojide "Daphne'nin gözyaşı" olarak bilinen, Roma dönemi ve antik çağda zenginlerin en önemli mesire alanlarından biri olan "Harbiye Şelaleleri"nde geçen yılki sel ve heyelan sonrası oluşan tahribat nedeniyle restorasyon çalışması başlatılacak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: "Şelalelerin eski günlerine gelmesini, hem iç hem de dış turizmde yine Hatay'ın en gözde yerlerinden biri olmasını temenni edip bu doğrultuda gayret ediyoruz" HALİT DEMİR - Mitolojide "Daphne'nin gözyaşı" olarak bilinen Hatay'daki Harbiye Şelaleleri'nin, restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşması planlanıyor.

30.03.2016 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Harbiye şelalelerinden detay

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş röp

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu röp Su perisi Daphne'nin "gözyaşları" tekrar akacak

Mitolojide "Daphne'nin gözyaşı" olarak bilinen, Roma dönemi ve antik çağda zenginlerin en önemli mesire alanlarından biri olan "Harbiye Şelaleleri"nde geçen yılki sel ve heyelan sonrası oluşan tahribat nedeniyle restorasyon çalışması başlatılacak

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş:

"Şelalelerin eski günlerine gelmesini, hem iç hem de dış turizmde yine Hatay'ın en gözde yerlerinden biri olmasını temenni edip bu doğrultuda gayret ediyoruz"

HALİT DEMİR - Mitolojide "Daphne'nin gözyaşı" olarak bilinen Hatay'daki Harbiye Şelaleleri'nin, restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşması planlanıyor.

Defne, kavak ve çam ağaçları arasında yemyeşil güzelliğiyle dikkati çeken ve mitolojide "Su perisi Daphne'nin gözyaşları" olduğuna inanılan şelalelerde geçen seneki sel ve heyelan sonrası oluşan tahribat, yapılacak restorasyon çalışmasıyla giderilecek.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harbiye Şelaleleri'nin Roma döneminden bugüne önemli bir mesire yeri olarak özelliğini koruduğunu vurguladı.

Geçen seneki sel ve heyelanda büyük zarar gören şelaleleri, tekrar turizme kazandırmak için büyük çaba sarf ettiklerini dile getiren Savaş, çalışmaların 4 etap halinde projelendirildiğini bildirdi.

Şelalelerin, 1,5 yıl gibi kısa bir sürede eski görünümüne kavuşturulmasının planlandığını belirten Savaş, "Harbiye Şelaleleri'nin o eski günlerine gelmesini hem iç hem de dış turizmde yine Hatay'ın en gözde yerlerinden biri olmasını temenni edip bu doğrultuda gayret ediyoruz. Oradaki yapının düzeltilmesinin yanında şelaleden akan suyun daha temiz bir şekilde aşağıya ulaşması ve oradaki su güzergahın daha sağlıklı yapılanması için çalışıyoruz. Sadece oradaki yapısal problemleri çözmeyeceğiz." diye konuştu.

Savaş, çalışmanın yaklaşık 12 milyon liraya mal olacağını söyledi.

"Turizm için önemli bir potansiyele sahip olacak"

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu da, Harbiye Şelaleleri'nin yıllardan beri kaderine terk edildiğini ve bakımsız olduğunu kaydetti.

Heyelan bölgesindeki çalışmanın bitmesiyle bölgenin tekrar eski doğal görünümüne kavuşacağını dile getiren Nacioğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Çalışmanın tamamlanmasıyla hem şelale kısmı hem vadi eski görüntüsüne kavuşacak. Kente gelen yerli ve yabancı misafirlerde güzel bir izlenim bırakması lazım. Konu bu şekil olunca yerli ve Arap turistlerin daha çok ilgisini çeker. Kente gelen ziyaretçilere sorduğumuz zaman en çok Harbiye'de bakımsızlıktan şikayet ediyorlar. Umarız çalışmanın tamamlamasıyla Hatay'ın turizmine büyük katkı sağlayacak. İnsanlar buraya gelip hem turistik bir gezi yapacak hem güzel bir zaman geçirecekler."

Su perisi: Daphne

Mitolojiye göre su perisi Daphne, kırlarda gezinirken Apollon (ışık tanrısı) ile karşılaşır. Apollon ona aşık olur ve izlemeye başlar. Daphne kaçamaz, toprak tanrıçaya, "Beni sakla kurtar" diye yalvarır. Yakalandığı anda bir defne ağacına dönüşür, harbiye çağlayanlarının bulunduğu yerde toprağa kök salar. Vücudunu kabuklar kaplar, saçları yapraklara, kolları dallara dönüşür. O sırada Apollon ağaca sarılır ve ağlayarak, "Daphne, bundan sonra sen Apollon'un hiç solmayan kutsal ağacı olacaksın. Değerli kahramanlar, zafere ulaşanlar, hep senin dökülmeyen yapraklarından ördükleri çelenklerle alınlarını süsleyecekler." sözlerini sarf eder.

Bu tatlı sözler üzerine Daphne, dallarını eğerek Apollon'u selamlar ve sessizce ağlar. Harbiye Şelaleleri'nin Daphne'nin gözyaşları olduğuna inanılır.

Su Perisi Daphne\'nin "Gözyaşları" Tekrar Akacak
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Su Perisi Daphne'nin 'Gözyaşları' Tekrar Akacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement