Sudan, BM İnsani İşler Koordinatörü'nün Ülkeyi Terk Etmesini İstedi - Son Dakika
Politika

Sudan, BM İnsani İşler Koordinatörü'nün Ülkeyi Terk Etmesini İstedi

Sudan, BM İnsani İşler Koordinatörü Zateri'nin 3 gün içinde ülkeyi terk etmesini istedi.

25.12.2014 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan yönetiminin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler ve Kalkınma Koordinatörü Ali ez-Zateri'nin 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istediği bildirildi.

Sudan'daki BM kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sudan hükümeti, Ürdün vatandaşı olan Ali ez-Zateri'ye, ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanıdı.

Sudan yönetimi ve BM yetkililerinden neden böyle bir karar alındığına dair henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sudan yönetimi, ülkenin batısındaki savaş bölgesi Darfur'da görev yapan birçok insan hakları örgütünün çalışanlarını, devlet başkanı Ömer el-Beşir'in "savaş suçu işlediğine" yönelik bilgileri Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) gönderdikleri gerekçesiyle 2009'da sınır dışı etmişti.

Sudan'da işlenen soykırım ve savaş suçları gibi konuları soruşturan UCM Savcısı Fatou Bensouda, iki hafta önce BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) yaptığı sunumda, BMGK'dan yeterli desteği alamadığını ve üyelerinin tutumlarında bir değişiklik olmaması nedeniyle raporların bir anlamının kalmadığını belirterek, soruşturmayı dondurduğunu ifade etmişti.

UCM, Mart 2009'da ve Temmuz 2010'da Beşir hakkında savaş suçu işlediği gerekçesiyle iki ayrı yakalama kararı çıkarmıştı.

Norveç'te bir gazetenin birkaç hafta önceki sayısında, Sudan lideri Beşir ve ülkesi aleyhinde BM çalışanı olduğu iddia edilen kişilerin açıklamalarına yer verilmiş, haberde, "Sudan, halkı uluslararası yardımlara bağlı, insani ve ekonomik krizin yaşandığı bir ülkedir. Uluslararası toplum, UCM tarafından hakkında yakalama kararı çıkartılan Ömer el-Beşir'i muhatap almak zorunda" denilmişti.

BM İnsani İşler Koordinatörü Ali ez-Zateri ise gazetenin iddialarının asılsız olduğunu belirterek, durumu "Meslek ilkelerine aykırı, büyük bir hata "olarak nitelendirmişti.

Sudan, geçen ay 2015 yılından itibaren BM ortaklığında insani yardımların belirlenmesi ve dağıtımını kapsayacak bir çalışma başlatmaya hazırlandıklarını duyurmuştu.

Darfur'da Birleşmiş Milletler- Afrika Birliği Ortak Barış gücüne (UNAMID) bağlı insan hakları ofisi de orduya bağlı güçlerin toplu tecavüz vakalarına karıştığı iddiaları nedeniyle, hükümetle arasında çıkan anlaşmazlık üzerine geçen ay kapatılmıştı.

Sudan'da 104 yabancı ve BM'ye bağlı 21 yardım kuruluşu görev yapıyor.

Sudan, dün de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Sudan Direktörü Yvonne Helle'in 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini talep etmişti. - Sudan

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sudan, BM İnsani İşler Koordinatörü'nün Ülkeyi Terk Etmesini İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement