Sudan'daki Diyalog Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Sudan'daki Diyalog Görüşmeleri

Sudan'da muhalif gruplardan oluşan "Nida Sudan" ittifakı, Afrika Arabuluculuk Heyeti tarafından sunulan yol haritasını imzalayacağını duyurdu.

25.07.2016 22:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan'da muhalif gruplardan oluşan "Nida Sudan" ittifakı, Afrika Arabuluculuk Heyeti tarafından sunulan yol haritasını imzalayacağını duyurdu.

İttifak bünyesindeki Sudan Kongre Partisi Başkanı Ömer ed-Dekir, başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, parti liderlerinin yakın zamanda Afrika Arabuluculuk Heyeti Başkanı Thabo Mbeki ile Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa ya da Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde yapacağı görüşmede yol haritasını imzalayacağını söyledi.

Mbeki'nin isteklerini kabul etmesi nedeniyle kendilerinin de yol haritasını imzalamayı kabul ettiklerini söyleyen Dekir, kabul şartları arasında, Addis Ababa'da tüm muhalif gruplarla hükümetin katılacağı bir hazırlık toplantısı düzenlenmesi, sonrasında tutukluların serbest bırakılması ve kamusal özgürlüklerin önünün açılmasıyla ülke içinde diyalog ortamının hazırlanmasının yer aldığını kaydetti.

Milli Ümmet Partisi Başkan Yardımcısı Meryem el-Mehdi de taleplerinin kabul edilmesi neticesinde yol haritasını imzalamayı kabul ettiklerini ifade etti.

Sudan'daki krize çözüm amacıyla, hükümet yetkilileri ile Yasir Arman başkanlığındaki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N) yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Minni Arcua Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketi'nin katılımıyla geçen yıl kasım ayında görüşmeler başlamıştı.

"Nida Sudan" ittifakı çatısı altında bir araya gelen muhalifler, geçen yıl mart ayındaki barış görüşmeleri çerçevesinde Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika Ara Buluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritası planını imzalamayı reddetmişti. Arabuluculuk Heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmelerin süresiz dondurulduğunu duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sudan'daki Diyalog Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement