Sudan Devlet Başkanı Beşir Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Sudan Devlet Başkanı Beşir Açıklaması

"Sudan halkı, şeriat düşmanlarına, Addis Ababa'da Mossad ile CIA'nın hazırladığı 'Nida Sudan' ittifakına ve Paris'te imzalanan anlaşmalara karşı birlik içindedir"

27.12.2014 20:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, muhalif partiler ile "Devrim Cephesi" arasında 3 Aralık'ta Addis Ababa'da imzalanan anlaşmanın arkasında İsrail ve ABD istihbaratının olduğunu savundu.

Beşir, başkent Hartum'daki Doğu Nil bölgesinde yaptığı konuşmada, "Sudan halkı, şeriat düşmanlarına, Addis Ababa'da Mossad ile CIA'nın hazırladığı 'Nida Sudan' (Sudan'ın Çağrısı) ittifakına ve Paris'te imzalanan anlaşmalara karşı birlik içindedir" dedi.

İslam şeriatını kaldırmak isteyenlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını kaydeden Beşir, "Bu laikler, silahlı kuvvetleri ve devlet kurumlarını parçalamak istiyor. Biz de onlara soruyoruz; bu, sömürgeci devletlerden başka kimin işine yarar?" diye konuştu.

Beşir, ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür-siyasi toplum oluşturulması, yoksullukla mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi 4 ana başlığın öne çıktığı reform planını açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuş ancak birçok parti bunu boykot etmişti.

Daha sonra bir araya gelen Ümmet Partisi Başkanı Es-Sadık el-Mehdi, Devrim Cephesi Başkan Yardımcısı Minni Arko Minawi, Muhalefet İttifakı Genel Komitesi Başkanı Faruk Ebu İsa ile Sudan Sivil Toplum Girişimi temsilcisi Emin Mekki Medeni, 3 Aralık'ta Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da "Nida Sudan Bildirisini" imzalamıştı.

Bildiri, "Tek parti devletinin kaldırılıp devlet mekanizmasının eşit vatandaşlık temelinde kurulması, bu amacın gerçekleştirilmesi için kitle iletişim araçlarından halk ayaklanmasına kadar her yola başvurulması, Darfur, Güney Kordofan ve Mavi Nil'de çatışmaların son bulması, sorunların siyasi meşveret yoluyla çözülmesi ve Sudan'da geçiş döneminde görev alacak geçici hükümetin kurulmasını" içeriyor.

Ayrıca Ümmet Partisi ile Devrim Cephesi arasında geçen Ağustos Paris'te, ulusal diyaloğun gerçekleşmesi için doğru adımları atmak üzere "operasyon bölgelerinde saldırıların durdurulmasını" öngören bir anlaşma imzalanmıştı.

Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik, "Sudan Kurtuluş Hareketi ve Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor. - Sudan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sudan Devlet Başkanı Beşir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement