Sulama Birlikleri "Su Yönetimi İçin" Toplandı - Son Dakika
Yerel

Sulama Birlikleri "Su Yönetimi İçin" Toplandı

Aşağı Gediz Ovası Sulama Birlikleri Koordinatör Başkanı Önal: "Geçen sene hem barajda hem de gölde yüzde 100 doluluk oranı yakaladığımız için 2014 yılı sulama sezonu en az zarar ile geçireceğiz" DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Ekerol: "Devletimizin de katkılarıyla 140 kilometre uzunluğunda kapalı sistem borulu sulama yapımı planlanıyor.

20.03.2014 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aşağı Gediz Ovası Sulama Birlikleri Koordinatör Başkanı Recai Önal, bağlı birliklerin yararlandığı Gölmarmara ve Gördes Barajı'nda geçen sene yüzde 100 doluluk oranını yakaladıkları için yaşanan kuraklığa rağmen yeni sulama sezonunu en az zararla gireceklerini bildirdi.

Aşağı Gediz Ovası'nda bulunan 13 sulama birliği, yeni sulama sezonu takvimini, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü gözetiminde Salihli Sol Sahil Sulama Birliği Salonu'nda yaptığı toplantıyla belirledi.

Sulama birlikleri koordinatör başkanı Önal, toplantıda yaptığı konuşmada, istatistiklere göre Gediz Havzası'nın son 25 yılın en düşük yağış miktarını aldığını belirtti.

Bu olumsuzluğa karşın alınacak tedbirlerle de sulamada sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini ifade eden Önal, şunları söyledi:

"Geçen sene hem barajda hem de gölde yüzde 100 doluluk oranı yakaladığımız için 2014 yılı sulama sezonu en az zarar ile geçireceğiz. Göl ve barajdan faydalanan tüm sulama birlikleri eşit miktarda suyunu alacak fakat geçtiğimiz yıllarda 90 gün olan sulama sezonunun, bu sene 65-70 gün arasında planlanması gerektiğine inanıyorum. Böylece hem bitkilerimiz gerekli sulama suyuna sahip olacak hem de gölümüzde ekolojik hayatın devamlılığı sağlayacak seviyede 100 milyon metreküp su kalmış olacak."

"Acilen kapalı sisteme geçmeliyiz"

Önal, su kaynaklarının verimli kullanımı için acil olarak kapalı sisteme geçilmesi gerektiğine de işaret ederek, "Bu sisteme geçilmiş olsaydı, geçen sene yakalanan yüzde 100 doluluk oranıyla sulama birliklerimize 3 yıl boyunca tarımsal sulama suyu verebilecektik. Böylece 7-8 senede bir gelen kurak periyodu en asgari zararla atlatabilirdik" dedi.

Toplantıya katılan DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Halit Ekerol da mevcut sulama sistemlerinin, ekonomik ömrünü tamamlamış 45 yıllık tesisler olduğunu belirterek, toplam 7 yıl içinde sulamada kapalı sisteme geçileceğini bildirdi.

Bunun için proje ihalesinin yapıldığını dile getiren Ekerol, şunları kaydetti:

"Devletimizin de katkılarıyla 140 kilometre uzunluğunda kapalı sistem borulu sulama yapımı planlanıyor. Alternatif sulama sistemi olarak da damlama ve yağmurlama sistemlerine geçilerek vahşi sulamaya son vermemiz gerekiyor. Böylece toprağın sulanması değil, bitkinin ihtiyacı olan suyun verilmesi gerçekleşecek. Uygulama için 2 yıl proje aşamasından sonra 5 yıl kadar bir yapım aşaması öngörülüyor. Toplam 7 yıl içinde kademeli olarak Adala, Manisa ve Menemen sulamaları kapalı sisteme alınacak."

Toplantıda daha sonra hazırlanan 70 günlük taslak sulama programı görüşülerek karara bağlandı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sulama Birlikleri 'Su Yönetimi İçin' Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement