Sultan 2. Abdulhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu" - Son Dakika
Kültür Sanat

Sultan 2. Abdulhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"

Sultan 2. Abdulhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Tarihi öğrenelim. Ecdadımızı tanıyalım. Kimiz bilelim canım. Biz olalım. Benzemeyelim başka şeye. Kendimizi tanıyalım." dedi.

22.09.2016 23:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Tarihi öğrenelim. Ecdadımızı tanıyalım. Kimiz bilelim canım. Biz olalım. Benzemeyelim başka şeye. Kendimizi tanıyalım." dedi.

Kahraman, TBMM Milli Saraylar tarafından Yıldız Şale Köşkü'nde "Sultan 2. Abdulhamid Han ve Dönemi Uluslararasi Sempozyumu"nun açılış yemeği ile "Sultan II. Abdülhamid Han Belgeseli"nin gösterimine katıldı.

Belgeseli gurur ve üzüntüyle izlediğini belirten Kahraman, gösterilen belgeselde büyük bir insanı, devlet adamını ve dehayı yakından tanıdığını dile getirdi.

İsmail Kahraman, "Neden Abdülhamid anılıyor?" şeklinde yöneltilen eleştirilerden ötürü üzüntülü olduğunu altını çizerek, "Çok üzücü bir tutum bu. Böyle bir insana sahipsek, onunla niye övünmeyeceğiz, niye onu tanımayacağız? Muhteşem bir insan. Her faninin, her kulun beşer olduğu için hatası olacak. Varlığını görsenize. Örnek alsanıza bu zatı. Allah gani gani rahmet etsin." ifadesini kullandı.

Osmanlı'nın 700. yıl dönümünde Turan Oflazoğlu'ndan, 2. Abdülhamid için bir piyes hazırlaması ricasında bulunduğunu söyleyen Kahraman, şunları kaydetti:

"(Oflazoğlu) Dedi ki 'Abdülhamid bir piyese sığmaz. 4. Murat sığdı ama Abdülhamid bir dünya tarihidir. Onu sığdıramadık bir piyese. Fakat opera yapabilirim bir bölüm için'. 'Tamam, öyle yapalım' dedim ama biz 700. yılı kaçırdık. Çünkü Sincan'da tank yürüyeceğini bilmiyorduk. Tanklar yürüdü. Bizim 700. yıl dönümü projelerimiz kaldı."

"Tarih ondan kaçanlarla öğrenilmez"

İsmail Kahraman, "Abdülhamid'i neden anıyorsunuz?" diyenlere de seslenerek, "(Abdülhamid'i) Niye anmayalım. Değerli hocam İlber Ortaylı burada. 'Tarih ondan kaçanlarla öğrenilmez'. Öyle miydi hocam sözünüz? Tarihi öğrenelim. Ecdadımızı tanıyalım. Kimiz bilelim canım. Biz olalım. Benzemeyelim başka şeye. Kendimizi tanıyalım." değerlendirmesini yaptı.

Yabancı devlet adamlarının Abdülhamid'e müthiş bir itibar gösterdiğinin altını çizen Kahraman, "Her devletten insanlar akın akın Yıldız'a geliyorlar. Müthiş bir itibarı var. Ekonomiyi düzeltiyor. Borçların 3'te ikisini kaldırıyor. Takvime bağlıyor. Hayat pahalılığı yok. Enflasyon sıfır. Her Türk'ün, dış kapı anahtarlı tek katlı evi var. Apartmanda oturmaz Türkler." diye konuştu.

Kahraman, Abdülhamid'in örnek bir insan olduğunu vurgulayarak, "Ama Türkiye'de ne zaman böyle örnek insanlar ortaya çıkarsa, halkla bütünleşen, halkın sevdiği, maneviyatı yüksek insanlar ortaya çıksa, hemen o kampanyalar, o propagandalar ortaya çıkar. Asarlar. Menderes'i astılar. Atarlar. Erbakan'ı attılar." dedi.

"Tarihimize sahip çıkacağız"

Tarihten ders almak gerektiğini dile getiren Kahraman, "Tarihten ders alırsak, geleceğe kendimizi öyle hazırlarız. Tarih bir işaret, bir deniz feneridir, aydınlatır. Onun için tarihi inceleyeceğiz. Tarihimize sahip çıkacağız. Eksikliklerimizi göreceğiz. Eksiklik de bizim ama mefail de bize ait. İnşallah eskilerden ders alırız ve aldanmayız." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin daha ileriye gideceğini söyleyen Kahraman," Türkiye Cumhuriyeti, biz, cumhuriyetle idare ediliyoruz bugün. Öyle idare edilmeye devam edeceğiz. Halk cumhurun reisini seçecek. Demokratik hukuk devleti olarak yola devam edeceğiz. Çelmelere, takılmalara, engellemelere biiznillah izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye için bir şans olduğunu da belirterek, Erdoğan'ın yurt dışında gördüğü itibara dikkati çekti.

Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız'ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, 2. Abdülhamid'i anlatan 45 dakikalık bir belgesel gösterildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in yanı sıra kültür, sanat ve siyaset dünyasından önemli isimlerin katıldığı etkinliğin sonunda PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, TBMM Başkanı Kahraman'a fotoğraflarının olduğu özel pulları hediye etti.

Sempozyum, yarın ve 24 Eylül'de gerçekleştirilecek oturumlarla devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sultan 2. Abdulhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement