Sultan Alparslan'ın Mezarı - Son Dakika
Güncel

Sultan Alparslan'ın Mezarı

Sultan Alparslan\'ın Mezarı

TİKA, mezarın bulunması amacıyla Türkmenistan'daki Kadim i Merv kentinde arkeolojik kazı çalışmalarına başladı.

19.09.2014 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) bünyesinde yürütülen Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması ve türbe inşası projesi kapsamında, Türkmenistan'da arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, kazı çalışmaları, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un huzurlarında imzalanan Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi protokolü gereğince, TİKA tarafından belirlenen Türk bilim heyeti ve Türkmen uzmanlar tarafından Kadim-i Merv tarihi kent sınırları dahilindeki 5 ayrı bölgede başladı.

Macan (Mencan) Cuma Camisi yakınlarındaki Sultan Sencer Türbesi'nin çevresinde belirlenen iki farklı bölgede başlanılan kazı çalışmalarına, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 28 kişilik bilim adamı farklı tarihlerde katılıyor.

Sultan Alparslan Türbesi'nin yerinin keşfiyle, Selçuklu kültürünün bölge ölçeğinde varlığının sergilenmesi ve gösterilmesi hedeflenen projenin, 5 etap olarak yaklaşık 4 yıl sürmesi öngörülürken, arkeolojik kazı çalışmalarının 2014 yılı içinde 45 gün sürmesi planlanıyor.

Proje çalışmalarına, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı personel ve bilimsel donanım desteği ile katkı sağlıyor.

Açıklamada ayrıca, Kadim-i Merv'in, Selçuklu Devleti'nin hem kuruluş hem de yıkılış süreci içinde oynadığı rol göz önüne alındığında, kentin Selçuklu kimliğinin gösterilmesi ve bu kimlik içinde Sultan kabirlerinin tespit edilerek kazılar sırasında elde edilecek buluntularla birlikte sergilenmesinin, her iki ülkenin ortak tarih ve kültürlerine katkı sağlaması açısından büyük önem arz ettiği belirtildi.

Sultan Alparslan'ın 1072 yılında Horasan seferi sırasında Berzem Kalesi Komutanı Yusuf tarafından hançerlenerek şehit edilmesi üzerine, naaşı Merv'e getirilmiş ve babası Çağrı Bey'in de gömülü olduğu Cuma Camisi içindeki türbeye defnedilmişti. Ancak Sultan Arparslan'ın Merv'deki üç Cuma Camisi'nden hangisine gömüldüğü ve bu camilerin yerleri tarihi kaynaklarda belirtilmiyor. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement