Sultan İkinci Murad'ın Vefatının 565'inci Yılı - Son Dakika
Güncel

Sultan İkinci Murad'ın Vefatının 565'inci Yılı

Osmanlı Devleti'nin 6'ncı padişahı İkinci Murad, vefatının 565'inci yılında kabri başında Kur'an-ı Kerim okunarak anılıyor.

03.02.2016 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı Devleti'nin 6'ncı padişahı İkinci Murad, vefatının 565'inci yılında kabri başında Kur'an-ı Kerim okunarak anılıyor.

Bursa Müftüsü Mehmet Emin Ay, Muradiye Külliyesi'ndeki anma töreninde yaptığı konuşmada, Fatih Sultan Mehmed'in babası Sultan İkinci Murad'ın, türbesiyle ilgili "Üzerini kapatmayın, rahmet-i ilahi kabrimin üzerine yağsın" diyerek vasiyette bulunduğunu söyledi. Sultanın, Edirne'de 565 yıl önce yine bir 3 Şubat günü vefat ettiğini ve naaşının Bursa'da defnedildiğini hatırlatan Ay, vasiyetine uygun olarak türbesinin üzerinin kapatılmadığını dile getirdi.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun yönlendirmeleriyle İl Müftülüğü olarak bu anma etkinliğini düzenlediklerini ifade eden Ay, hafızlar tarafından sultanın kabri başında 24 saat Kur'an-ı Kerim okunacağı ve yarın Hatim Duası yapılacağını bildirdi.

Sultan İkinci Murad'ın vasiyetinden bir bölümü okuyan Ay, şunları kaydetti:

"Vasiyet eyledük ki; bir yakut yüzüğümüz vardır, 95 bin akçeye alınmışdur. Vezni (ağırlığı) bir miskalden ziyadedür. Anı (yüzüğü) satalar ve kabrimiz yanında Kur'an-ı Kerim tilavet idenlere sarf etsinler. ve dahi vasiyet ederim ki bir elmas taşlı yüzüğümüzü dahi satıp, günde 70 bin kerre (Kelime-i Tevhid) çektireler ve 7 gün buna devam edeler. Vücudumu doğrudan doğruya toprağa gömün. Cenabı Hakk'ın rahmeti, yağmuru üstüme yağsın. Hükümdarlar gibi üstüme kubbe yapmayın. Mezarımın çevresine Kur'an-ı Kerim okuyanların oturması için yerler yapsanız yeter. Cuma günü defnolunmak arzumdur."

Törenin ardından türbede 3 hafız tarafından Kur'an-ı Kerim okunmaya başlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sultan İkinci Murad'ın Vefatının 565'inci Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement