Sultanhanı Kervansarayı, Ziyaretçilerini Cezbedecek - Son Dakika
Yerel

Sultanhanı Kervansarayı, Ziyaretçilerini Cezbedecek

Sultanhanı Kervansarayı, Ziyaretçilerini Cezbedecek

Anadolu'daki en büyük Selçuklu kervansarayı olan Aksaray'daki Sultanhanı, Kapadokya bölgesi için cazibe merkezi olmaya hazırlanıyor.

31.05.2014 11:26  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu'daki en büyük Selçuklu kervansarayı olan Sultanhanı Kervansarayı için restorasyon projesi hazırlanırken, han çevresine kurulacak çadırlarla Selçuklu kültürünün yaşatılacağı belirtildi.

Aksaray'ın Sultanhanı Beldesi Belediye Başkanı Fahri Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1229 yılında Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan kervansarayın, günümüze ulaşan Selçuklu yapıları içinde Anadolu'daki en büyük kervansaray olduğunu söyledi. Selçuklu'nun ortalama her 20 kilometreye bir kervansaray yaptırdığını ifade eden Solak, "Sultanhanı Kervansarayı, İpek Yolu üzerindeki en önemli kervansaraylardan biri ve aynı zamanda Konya'ya kale vazifesi görmüştür" dedi.

Sultanhanı'nın dünyada sigorta sisteminin başladığı kervansaray olarak kabul edildiğini kaydeden Solak, şu bilgileri verdi:

"Kervansarayımız yaklaşık 5 bin metrekare. Yazlık ve kışlık bölümü bulunuyor. Kervansarayın özelliği her iki kapısı da mermer olan tek kervansaray. Türkiye'deki diğer kervansaraylar taş işlemedir ama bizim kervansarayımızda mermer işçiliği var. Kervansarayımızda kervanlar geldiği zaman 3 gün yeme içme bedava, Selçuklu hükümdarlığı bunu karşılıyor. Zenginler için bağış yeri var. Bütün hayvanlar, develer, insanların bütün malzemeleri güvence altına alınmış, dünyada ilk sigorta sistemi burada başlıyor. Ecdat, 800 yıl önce buranın tuvaletini düşünmüş, hamamını düşünmüş. Köşk mescidimizi yaptırmış. Yukarısı kadınlar, aşağısı erkekler için.

Geçmişte Moğol istilasına uğramış, tabi yakılmış yıkılmış. Yaklaşık 60-70 yıl önce bir restorasyon geçirmiş. Kötü bir restorasyon geçiren kervansarayda fırın tuğlası bile kullanılmış."

Sultanhanı Kervansarayı'nı Vakıflar Genel Müdürlüğünden yap, işlet devret modeliyle 29 yıllığına kiraladıklarını belirten Solak, şunları ifade etti:

"Sultanhanı'nı kiraladıktan sonra kervansaray için bir proje hazırladık. Projemiz Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onay bekliyor. Önümüzdeki haftalar içinde projenin onaylanmasını bekliyoruz. Devamında ise kervansarayın restorasyonuna en kısa zamanda başlayıp, tekrar turizme kazandıracağız. Restorasyonunu yaptıktan sonra, Aksaray'ın en büyük eksikliklerinden birisi olan konaklamaya çözüm bulacağız. Projemiz onaylandığında Sultanhanı kervansarayının etrafına, orijinaline uygun 100'e yakın Selçuklu çadırı kuracağız. Bu çadırlarda turistleri konaklatmayı düşünüyoruz."

Hedef 1 milyon turist

Kervansarayın restorasyonunun tamamlanmasının ardından yılda 1 milyon turist hedeflediklerini vurgulayan Solak, "Sultanhanı Kervansarayı'nı yılda 400 bini yabancı, 250 bini yerli 650 bin turist ziyaret ediyor. Hedefimiz her yıl kervansarayımınız yanından geçerek Kapadokya'ya giden 1 milyon 200 bin turistten 1 milyonunun kervansarayımızı ziyaret etmesi" dedi. 

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sultanhanı Kervansarayı, Ziyaretçilerini Cezbedecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement