Suluova'da Dolu Yağışı Ekili Alanları Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Yerel

Suluova'da Dolu Yağışı Ekili Alanları Olumsuz Etkiledi

Suluova\'da Dolu Yağışı Ekili Alanları Olumsuz Etkiledi

Suluova'da etkili olan dolu yağışı bazı köylerde ekili alanlara zarar verdi.

21.06.2014 12:14  Güncelleme: 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlçede etkili olan dolu nedeniyle Deveci ve Kapancıağılı köylerinde çiftçiler, ekili alanlarının zarar gördüğünü dile getirdi.

Çiftçilerden Mustafa Kaya, 130 dönüm ekili alanının yüzde 70'inin zarar gördüğünü belirterek, "Ceviz büyüklüğünde dolu yağdığı için ekili ürünlerim zarar gördü. Dolu yağışı ürünlerin sürgün ve dallarını kırdı. Ardından yağmur yağdı ve yağmur suyu bu kırık dalların kanallarından ürünün gövdesine girdi. Bunun sonucunda yetişecek ürün gösterişsiz, dayanıksız ve raf ömrü kısa olur" dedi.

Soğan ekili tarlada normalde dönüm başına 4-5 ton ürün aldığını ancak dolu yağışı nedeniyle 1 veya 2 tona kadar verimin düşeceğini belirten Kaya, "Köyümüzde 4 bin dönüm kadar ekili alan var. Yaklaşık 2 bin dönümü dolu nedeniyle zarar gördü" ifadelerini kullandı.

Üreticilerden Öcal Kaya ise 2014 ürün yılının çiftçilerin kabus yılı olduğunu öne sürerek çiftçilerin önce kuraklık, sonra don şimdi ise dolu nedeniyle zor günler yaşadığını vurguladı.

Hasat döneminde büyük kayıplarla karşı karşıya kalacaklarını savunan Kaya, "Ekili alanın yarıya yakını doludan zarar gördü. Bu yıl ürünlerimiz önce kuraklıktan çok zarar gördü ve gelişemediği için rekolte düştü, sonra soğuk yaktığı için büyük zarara uğradık şimdi ise dolu vurduğu için üçüncü kez zarara uğradık. Mağdur olduk" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün bölgede hasar tespit çalışmalarına başladığı öğrenildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suluova'da Dolu Yağışı Ekili Alanları Olumsuz Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement