Sümela Manastırı'nda 5. Ayin - Son Dakika
Yerel

Sümela Manastırı'nda 5. Ayin

Sümela Manastırı\'nda 5. Ayin

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayin başladı.

15.08.2014 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Hristiyan Ortodokslarca yapılan ayin saat 10.30 itibarıyla başladı.

Ayin öncesi manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliği tarafından kendilerine verilen giriş kartların görevlilerce kontrol edilmesinin ardından içeriye alındı.

Ayini yönetecek Fener Rum Patriği Bartholomeos, dini giysilerini giydikten sonra ayinin yapılacağı alana geldi. Ziyaretçiler, daha sonra Bartholomeos yönetiminde ayine başladı.

Ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde Valilik, özel güvenlik, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri görevlendirildi. Manastır alanında sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu.

Sümela Manastırı

Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adıyla biliniyor.

"Meryem Ana" adına kurulan ve "Sümela" adını siyah anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı rivayet edilen ismin, manastırın yapıldığı Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. "Sümela" kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin "siyah" rengine de bağlanıyor.

Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın, 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve "Doğu ile Batı"nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.

Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istemişti.

Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla manastıra gelir sağlandı.

Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesiyle Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sümela Manastırı'nda 5. Ayin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement