Sümer Ezgü, Antalya'da Sanat Akademisi Açtı - Son Dakika
Güncel

Sümer Ezgü, Antalya'da Sanat Akademisi Açtı

Sümer Ezgü, Antalya\'da Sanat Akademisi Açtı

Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, 4 yıl önce yerleştiği Antalya'da, 'sanat akademisi' açtı.

23.05.2016 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, 4 yıl önce yerleştiği Antalya'da, 'sanat akademisi' açtı. Ezgü'nün Sanat Akademisi'nde vurmalı, üflemeli ve telli çalgılardan halk oyunları ve modern danslara, 4.5 yaşından 65 yaşına kadar herkese sanat eğitimi veriliyor.

Türk Halk Müziği sanatçısı, derlemeci, besteci ve yorumcu Sümer Ezgü, 4 yıl önce taşındığı Antalya'da adını taşıyan sanat akademisi açtı. Ankara'da 1980'de sınavla TRT'de sanat hayatına adım atan ve 15 yıllık TRT deneyiminin ardından sahne ve özel televizyon yasakları nedeniyle istifa eden Sümer Ezgü, 1990'lı yıllarda 'İlvanlım', 'Bedirik' gibi türküleriyle ses getirdi. Ardından özel televizyonlar ve TRT'de 'Nazar Değmesin', 'Anadolu'dan Geldik', 'Halkalı Şeker' gibi televizyon programları yapan Ezgü, İstanbul'a taşındı. 15 yıl İstanbul'da yaşayan Ezgü, çok sayıda albüm ve esere imza attı.

İstanbul'da yaşamın tükenişte oluşu, mutsuz bir yaşam ortamı nedeniyle Antalya'ya taşınmaya karar verdiğini anlatan Sümer Ezgü, şöyle dedi:

"Enerjimizi boşa sarfettiğimiz, trafikte öldürdüğümüz ve orada ayakta kalabilme adına patinaj yaptığımız düşünceleriyle kendi toprağımıza geldik. Zamanım daha değerli ve daha güzel şeyler üretiyorum burada. Gelir gelmez üç albüm yaptım. Müziğin ve medyanın merkezi olarak görülen İstanbul'dan ayrı olmama rağmen, bana göre temizliğin ve Anadolu ruhunun olduğu Toroslarda, bu topraklarda alternatif bir pencere sundum insanlara. 'Başka şeyler de var' demek istedim. Çok mutluyum Antalya'da. Beni anlayan insanların olduğunu düşünüyorum."

MİLLİ EĞİTİM VE ULUSLARARASI SERTİFİKALI

Antalya'ya geldiği günden beri hep okul açmasının istendiğini dile getiren Ezgü, okul konusuna sürekli tereddütle yaklaştığını anlatırken şöyle dedi:

"Daha önce Ankara Üniversitesi'nde halk müziği, İstanbul'da Müjdat Gezen Tiyatrosu'nda yorum dersleri vermiştim. Ama üretimde daha yapacak çok işim olduğunu düşünüyorum. Bu ülkeye, insanlara borcum olduğunu, bize öğretilen donanımımızın da vitrin, sahne, albüm, televizyonlarda daha çok projelerle yer alması gerektiğini düşünüyorum. Antalya'nın iç dinamiğini çok iyi tanımadığımdan biraz mesafeli davranmıştım. Fakat çok fazla istek var ve okul açmaya karar verdik. Ama bu okulun apartman içlerine sıkıştırılmış, bir dershane olmasından öte bir eğitim yuvası, formasyonu olmasını arzuladık. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, sertifika verebilen aynı zamanda London College ile uluslararası bir sertifika da verebilen eğitim kurumu olmasını arzuladık."

4.5 YAŞINDAN 65 YAŞA KADAR ÖĞRENCİ VAR

Lara'da bağımsız bahçeli villa tarzı bir binada adını taşıyan sanat merkezini kısa süre önce hizmete açan Sümer Ezgü, şunları anlattı:

"Burada dersler başladı. Piyano, keman, yan flüt, gitar, bağlama, sipsi, kabak kemane, kaval, zurna, ud, kanun, vurmalı sazlardan bateri, diğer darbuka ve benzeri ritim aletleri, Latin danslar, modern dans, halk dansları, bale, drama, yaz okulları, şan dersi, konservatuvar hazırlıkları, gerek tiyatro gerek müzik. Bir eğitim yuvası, belli bir kalitesi ve müfredatı olan bir eğitim kurumu. İşin ilginci 4.5 yaşındaki öğrenciden 65 yaşına kadar skala var. O da güzel bizim için. Genel olarak bu tür eğitim yerlerinde bale ve piyano derleri gibi tek tarz müzik dersleri verilir. Oysa sormuşumdur, 'Bizim müziğimizden hiçbir şey yok mu' gibi, 'İlgi yok hoca yok' derlerdi. Ben anlayamıyordum, böyle bir şeyin olabileceğine pek ihtimal vermiyordum ki haklı olduğumu görüyorum. Çünkü burada sipsi öğrencisi de var bağlama ud, halk oyunları, Latin dansı öğrenmek isteyenler de var. Piyano öğrencimiz, keman öğrencilerimiz var. Burada sanat, dans ve benzeri konularla ilgili birçok eğitim veriliyor."

EŞİ VE KARDEŞİ DE KADRODA

Ezgü'nün sanat akademisinin müdürlüğünü ise kardeşi ve aynı zamanda halk oyunları eğitmenliği de yapan Taner Ezgü yapıyor. Sümer Ezgü'nün eşi Gülay Ezgü ise sanat akademisinde tiyatro ve konservatuvar hazırlığı dersleri veriyor. Akademinin eğitim kadrosunda Akdeniz Üniversitesi, Opera ve Bale ile kendi orkestrasından deneyimli isimler bulunuyor.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sümer Ezgü, Antalya'da Sanat Akademisi Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement