Suni Tohumlama" Süt Verimini Artırdı - Son Dakika
Güncel

Suni Tohumlama" Süt Verimini Artırdı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Makinelerle süt sağımı, - BTB Başkanı Yılmaz Başar ile röportaj, - Ahırda büyükbaş hayvanların yemlenmesi, "Suni tohumlama" süt verimini artırdı- Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısının yüzde 1'ine sahip Burdur'da 1990'lı yıllarda başlatılan suni tohumlama sayesinde süt verimi artırılarak, ülkenin süt üretiminin yüzde 1,89'u karşılandı- Burdur Ticaret Borsası Başkanı Başar: - "Burdur'da hayvan başına günlük süt ortalaması 18-20 litre civarında.

24.10.2015 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Makinelerle süt sağımı, - BTB Başkanı Yılmaz Başar ile röportaj, - Ahırda büyükbaş hayvanların yemlenmesi, "Suni tohumlama" süt verimini artırdı- Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısının yüzde 1'ine sahip Burdur'da 1990'lı yıllarda başlatılan suni tohumlama sayesinde süt verimi artırılarak, ülkenin süt üretiminin yüzde 1,89'u karşılandı- Burdur Ticaret Borsası Başkanı Başar: - "Burdur'da hayvan başına günlük süt ortalaması 18-20 litre civarında. Bu rakam diğer illere bakıldığında 14-16 litredir" Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısının yüzde 1'ine sahip Burdur'da 1990'lı yıllarda başlatılan suni tohumlama sayesinde süt verimi artırılarak, ülkenin süt üretiminin yüzde 1,89'u karşılandı. Burdur Ticaret Borsası Başkanı (BTB) Yılmaz Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Burdur'da 207 bin büyükbaş, 359 bin küçükbaş, 350 bin kümes hayvanı ve 50 bin arı kovanı bulunduğunu söyledi. Burdur denilince akla ilk büyükbaş hayvan ve sütün geldiğini anlatan Başar, kentteki büyükbaş hayvanların 4 bininin melez, bin 500'ünün de yerli ırk olduğunu bildirdi.Yılmaz Başar, Burdur'un, süt üretiminde yıllık 390 bin tonla Türkiye sıralamasında 10'uncu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Burdur sütün başkentidir. Peki 10'uncu sıradaki bir il nasıl sütün başkenti olabilir? Burdur'da hayvan başına günlük süt ortalaması 18-20 litre civarında. Bu rakam diğer illere bakıldığında 14-16 litredir. Yani hayvan sayımız, Türkiye'deki toplam hayvan sayısının yüzde 1'ine tekabül ederken, süt üretimimiz Türkiye'deki süt üretiminin yüzde 1,89'una tekabül ediyor. Yani hayvanlarımız, suni tohumlama sayesinde daha verimli. 1990'lı yıllarda yıllık 150 bin ton süt üretilen Burdur'da, suni tohumlama ile kültür ırkı korunarak, şu anda yıllık süt ortalaması 390 bin tona ulaştı."- Suni tohumlama süt verimini artırdıBurdur'da 1990'lı yıllarda suni tohumlama yöntemine geçildiğini ve etkin bir çalışma yürütülerek kültür ırklarının süt ortalamasının yükseltildiğini anlatan Başar, bazı illerin bu uygulamaya yeni geçtiğini bildirdi.Burdur'un coğrafi olarak hayvancılığa çok uygun olmadığını ve buna rağmen zor şartlarda hayvancılık yapıldığını ifade eden Başar, "Hayvanlarımızın beslenmesinde fabrika yemi ve saman kullanıyoruz. Bu da maliyetli oluyor fakat diğer illerin ürettiği sütten daha kaliteli" diye konuştu.- Suni tohumlamaKızgınlıktaki ineğin rahmine boğa tohumunun özel bir aletle bırakılmasıyla uygulanan suni tohumlama, çiftleşme yoluyla geçebilecek hastalıkların yayılmasını da önlüyor. Suni tohumlama yöntemi, üstün bir boğa tohumundan birçok üreticinin yararlanmasını sağlıyor. Bu yöntemle kayıtlı yavrular ve sürüler ortaya çıkıyor.

Suni Tohumlama" Süt Verimini Artırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suni Tohumlama' Süt Verimini Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu
    12:10 Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu

    Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde kayıp ihbarı yapılan 78 yaşındaki alzheimer hastası kadın, jandarma ekipleri tarafından bir dere yatağında bilinci açık şekilde bulundu. Sağlık ekipleri tarafından kontrol edilen kadın, ailesine teslim edildi.

  • Kars'ta Husumetli Gruplar Arasında Kavga: 2 Yaralı
    12:10 Kars'ta Husumetli Gruplar Arasında Kavga: 2 Yaralı

    Kars Merkez Yalınkaya köyünde önceden husumet bulunan 2 grup arasında çıkan kavgada 2 kişi kafalarına aldıkları darbelerle yaralandı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kavga ile ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor
    12:09 Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor

    Bitlis'teki 8 Ağustos İlkokulu'nda görev yapan ve trafik kazasında bir bacağını kaybeden lenfoma kanseri Uğur Taşkaya, yaşadığı zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor. 6 yaşında trafik kazası sonucu bacağını kaybeden Taşkaya, eğitim hayatını sürdürerek Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduğu okula öğretmen olarak atanan Taşkaya, lenfoma kanseri teşhisi konulmasına rağmen mesleğini sürdürüyor ve öğrencilerine ilham oluyor.

  • Bodrum'da 6'sı çocuk 24 düzensiz göçmen yakalandı
    12:08 Bodrum'da 6'sı çocuk 24 düzensiz göçmen yakalandı

    Muğla'nın Bodrum ilçesinde Sahil Güvenlik ekipleri, Bodrum açıklarında lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisini alarak harekete geçti. Durdurulan bot içerisinde 18 düzensiz göçmen ve 6 çocuk yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Muğla İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gönderildi.

  • Bayburt Üniversitesi 2022-2023 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı
    12:07 Bayburt Üniversitesi 2022-2023 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı

    Bayburt Üniversitesi, 2022-2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımlayarak gelecek yıllarda sürdürülebilirlik faaliyetlerini daha da güçlendirmeyi hedeflediğini açıkladı. Rapor, Türkiye'nin Sürdürülebilir Kalkınma Amacı'na uyum sağlama çabalarını ve Bayburt Üniversitesinin kurumsal dönüşüm kapasitesini vurguluyor. Ayrıca, raporda sürdürülebilirlik etkinlikleri, farkındalık ve eğitim çalışmaları ile Bayburt Üniversitesinin politikaları ve projeleri de yer alıyor.

  • Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi
    12:07 Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi

    Osmangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ramazan ayında ilçedeki fırınlara yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Denetimlerde, üretilen pidelerin gramajları ve hijyen koşulları kontrol edildi.

  • Bodrum Emniyet Müdürlüğü personeli Azka Otel'de iftar yemeği için bir araya geldi
    12:06 Bodrum Emniyet Müdürlüğü personeli Azka Otel'de iftar yemeği için bir araya geldi

    Bodrum Emniyet Teşkilatı, geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeğini bu yıl Azka Otel'de gerçekleştirdi. İftar davetine Bodrum Kaymakamı, Muğla İl Emniyet Müdürü ve tüm emniyet personeli aileleriyle birlikte katıldı. Gece boyunca mesai arkadaşlarıyla bir araya gelen personel, oruçlarını açarak birlikte vakit geçirdi.

  • Samsun'da Kahvehanede Tombala Oynayan 39 Kişi Yakalandı
    12:06 Samsun'da Kahvehanede Tombala Oynayan 39 Kişi Yakalandı

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kahvehanede tombala oynayan 39 kişi, polis tarafından suçüstü yakalandı. Şahıslara toplam 270 bin lira para cezası kesildi. Ayrıca kahvehanenin sahibi hakkında da yasal işlem başlatıldı.

  • Konya'da Alzheimer Hastası Kadın Balkondan Düşerek Hayatını Kaybetti
    12:04 Konya'da Alzheimer Hastası Kadın Balkondan Düşerek Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan 8 katlı bir apartmanda yaşayan alzheimer hastası 70 yaşındaki Hatice A., 6. kat balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan müdahalede Hatice A.'nın hayatını kaybettiği belirlendi. Polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Kırşehir'deki Kalehöyük, otomobillerin park yeri haline geldi
    12:04 Kırşehir'deki Kalehöyük, otomobillerin park yeri haline geldi

    Kırşehir'de tarihi Kalehöyük, otomobillerin park yeri olarak kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar, bölgenin tarihi dokusuna uygun bir çözüm istiyor.


Advertisement