Sürdürülebilir Doğa, Bağımsız Enerji Hedefi - Son Dakika
Yerel

Sürdürülebilir Doğa, Bağımsız Enerji Hedefi

Sürdürülebilir Doğa, Bağımsız Enerji Hedefi

’Çevreci enerji ve sürdürülebilir doğa’ sloganıyla 2015 yılından bu yana ürettiği rüzgar enerjisiyle Türkiye’nin ekolojik dengesine ve enerji bağımsızlığına destek veren Abk Çeşme RES Enerji Elektrik Üretim A.Ş., yeni projeleriyle yenilenebilir çevreci enerji üretmeye devam ediyor.

09.09.2016 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Çevreci enerji ve sürdürülebilir doğa' sloganıyla 2015 yılından bu yana ürettiği rüzgar enerjisiyle Türkiye'nin ekolojik dengesine ve enerji bağımsızlığına destek veren Abk Çeşme RES Enerji Elektrik Üretim A.Ş., yeni projeleriyle yenilenebilir çevreci enerji üretmeye devam ediyor.

İzmirli iş adamları Barış Kocagöz ve Barış Tansever'in de ortakları arasında yer aldığı Abk Çeşme RES'in, Ovacık'ta Mayıs 2015 itibariyle yapımını tamamladığı Çeşme Res projesi, yıllık yaklaşık 60 milyon kwh elektrik üreterek, her yıl 90 bin adet ağaç dikimine eşdeğer yaklaşık 30 bin ton karbondioksit azalımı sağlıyor. 80 milyon TL'lik yatırımla kurulan ve 16 MW/e-18 MW/m kurulu güce sahip olan Abk Çeşme RES'in Türkiye'nin hem ekonomik, hem de çevresel gelişimine katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden proje koordinatörü Erman Kaya, enerji sektörünün stratejik önem taşıdığını söyledi. Dünyada yaşanan enerji çatışmalarının milli enerjinin önemini artırdığını kaydeden Kaya, "Enerjisini kendi üretmeyen ülkelerin bağımsız politika üretmeleri de giderek zorlaşıyor" dedi.

Abk Çeşme RES'in öncelikli hedefinin, stratejik öneme sahip enerji sektöründe, yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ederek sürdürülebilir katma değer yaratmak ve ülke ekonomisinin dışa bağımlılığını azaltıp çevresel gelişime katkı sunmak olduğunu aktaran Erman Kaya, "Biz enerji üretiminin ülkemizin tam bağımsızlığına giden yolda çok önemli bir unsur olduğunun farkındayız. Ancak kendi ürettiğimiz enerjiyle milli ekonomimizi kalkındırabilir ve insanlarımızın yaşam seviyesini yükseltebiliriz. Devletimizin de bu yönde attığı olumlu adımlar var. Ancak üzülerek şunu da görüyoruz ki; hem ülkemizde hem de dünyamızda, gelişme adına insanlık büyük tahribatlara yol açtı. Doğa büyük oranda katledilirken, geri dönüşü kolay olmayan zararlar verildi. Bugün çevreci rüzgar enerjisi Türkiye için olmazsa olmaz haline geldi" dedi.

Yıllık enerji kaybı 50 milyar dolar

Türkiye ve dünyanın geleceğinin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak çevreci enerji üretmekten geçtiğini dile getiren Kaya, "Rüzgarımız ve güneşimizle kendi kendimize yetecek temiz enerjiyi üretme şansımız var. Bu yönde devletimizin sağladığı teşvikler de mevcut. Ancak hala istenilen seviyede yatırımları tam anlamıyla hayata geçiremedik. Elektrik üretmek için her yıl ortalama 45 - 50 milyar dolar kömür ve doğal gaz gibi ham madde ithal etmekteyiz. Elimizdeki imkanları kullanmayarak paramızı yurt dışına yolluyoruz ve ülke olarak zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Plansız yapılaşma tehlikesi

Türkiye'de sadece üç adet rüzgar ırmağı bulunduğuna ve rüzgar enerji santrallerinin bu rüzgar ırmakları üzerinde kurulabildiğine de dikkat çeken Abk Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İzmir, bu rüzgar ırmaklarının geçtiği bir bölgede. İzmir, doğasıyla, sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle ülke ekonomisine ciddi katkıları olan bir kent. Son zamanlarda ise yenilenebilir enerji ve özellikle rüzgar enerjisiyle ön plana çıktı. Gün geçtikçe rüzgar enerjisi sektörü gelişiyor. Ancak her yerde olduğu gibi bu alanda da plansız yapılaşma ve rüzgar ırmaklarının geçtiği bölgelerin imara açılması sorunu var. Plansız yapılaşma, hem doğamızı katlederken, hem de ondan sürdürülebilir şekilde faydalanmamızı engelliyor. İzmir olarak buna dur demeli ve yenilenebilir enerji potansiyelimizi iyi kullanmalıyız. Yenilenebilir enerjiyle, hem çocuklarımızın daha yeşil ve sağlıklı bir geleceğe yol almasına hem de ülkemizin enerji bağımsızlığına destek verebiliriz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sürdürülebilir Doğa, Bağımsız Enerji Hedefi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement