Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı - Son Dakika
Yerel

Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı

Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı

Samsun’da, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında "Kızılırmak Deltası’nda Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı" etkinlikleri ikinci gününde bazı programlarla devam etti.

01.02.2016 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında "Kızılırmak Deltası'nda Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı" etkinlikleri ikinci gününde bazı programlarla devam etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü, Kızılırmak Deltası Gönüllüleri Platformu ve Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği'nin katkılarıyla gerçekleştirilen olan program 31 Ocak Pazar günü deltada bisiklet turu etkinliği ile start aldı. Programın ikinci gün etkinlikleri ise Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde sergi açılışı ve panel ile devam etti. Sulak alanların önemini vurgulamak için gerçekleştirilen etkinliklere; Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar(DKMP) Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Devlet Su İşleri(DSİ) 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, Meteoroloji 10 Bölge Müdürü Murat Asar ve Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılışında konuşan Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, üretimi yapılan tüm tarım ürünlerinin doğadaki yabancı türlere dayandığını söyledi. Dünyanın tarım yapılabilecek alanlarının ile su kaynaklarının kirlenmekte ve yok olmakta olduğunu belirten Kılınçer, dünya nüfusunun artmasının kirlilik, plansız kalkınma ve doğal kaynaklar üzerinde ciddi baskılar oluşturduğunu söyledi.

ALBAYRAK: "BURADAN ÇIKACAK SONUÇLARA GÖRE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak deltanın ekolojik, habitat ve doğal olarak tamamen, korunmasını amaçladıklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, "Bu amaçla ilk olarak kaçak yapılarla ilgili mücadelelerimize başladık. Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla düzenlediğimiz programlarda gerek Kızılırmak Deltası gerekse genel olarak neler yapabileceğimize yönelik buradan çıkacak sonuçlara göre biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu kapsamda bir ilki de gerçekleştirmek istiyoruz; Kent Estetik Kurulu kapsamında sulak alanlara ulaşımı sağlayan akslar üzerindeki binalarla ilgi cephe düzenlemeleriyle ilgili belediyemizin yapacağı konuda katkılar, projeler olacak. Bunlarla ilgili bir ilki belki biz gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

YILDIRIM: "20 SULAK ALANIMIZ, ULUSAL ÖNEME HAİZ SULAK ALANI OLARAK TESCİLLENDİ"

Türkiye topraklarının yüzde 2.3'ünü doğal sulak alanların oluşturduğunu belirten DKMP Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, "Ramsar sözleşmesi kapsamında sulak alan çalışmaları sürdürülürken bakanlığımızın sulak alanların korunması yönetmeliği kapsamında 2015 yılı içerisinde herhangi bir koruma statüsü olmayan 20 sulak alanımızı ulusal öneme haiz sulak alanı olarak tescil edilmiş ve 18 sulak alan için de tescil sürecini başlatmıştır" dedi.

KURT: "SADECE SAMSUNUN ZENGİNLİĞİ DEĞİL, DÜNYANIN ZENGİNLİĞİ OLARAK DÜŞÜNMEK LAZIM"

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında düzenlene Kızılırmak Deltası'nda Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı'nın çok faydalı olacağını düşündüğünü ifade eden Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, "Kızılırmak Deltası'nda koruma ve iyileştirme açısından çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Büyükşehir Belediyemize ve emeği geçenlere bu çalışmalardan ötürü teşekkür ediyorum. Burada sadece kuşlar yok burada bir yaşam zinciri var. Burayı sadece Samsunumuzun zenginliği olarak değil dünyanın zenginliği olarak düşünmek lazım. İleride yaşanabilecek olumsuzluklarda canlıların ancak burada yaşayabileceğini aklımızdan çıkarmamak lazım" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Sulak Alanlar ve Sazlıklar" içerikli kısa tanıtım filmi gösterildi.

Daha sonra geçen aylarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kızılırmak Deltası'nı Anlatmak" temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerin ve Kızılırmak Deltası'nı anlatan çeşitli eserlerin yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Serginin açılışı ardından program panel ile devam etti. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement