Suriye'de Kimyasal Silahlı Saldırı - Son Dakika
Güncel

Suriye'de Kimyasal Silahlı Saldırı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Salim Muslat, Esed güçlerine bağlı savaş helikopterlerinin dün gece İdlib kırsalının Binniş beldesine klor gazı bulunan varil bombalarıyla saldırması üzerine basın açıklaması yaptı.

26.03.2015 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Salim Muslat, Esed güçlerine bağlı savaş helikopterlerinin dün gece İdlib kırsalının Binniş beldesine klor gazı bulunan varil bombalarıyla saldırması üzerine basın açıklaması yaptı. Muslat, "Kimyasal Saldırının devrim yanlısı güçlerin bölgedeki ilerleyişinin ardından yaşandığına" dikkati çekti.

Saldırıya ilişkin açıklama yapan SMDK Sözcüsü Muslat; "Rejim, BM Güvenlik Konseyi tarafından 2209 sayılı kararın alınmasının üzerinden 20 gün geçmeden 7 kez kararı ihlal ederek saldırılarında klor gazı kullandı. Ne bu karara imza atan devletler ne de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) şu ana kadar bu ihlaller karşısında bir adım attı" dedi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), BMGK'nın 6 Mart 2015'te aldığı 2209 sayılı kararın ardından 32 ayrı bölgede toplam 6 kez kararın ihlal edildiğini duyurmuş söz konusu saldırılar nedeniyle 59 kişinin zehirli gaza maruz kaldığı için nefessiz kalarak öldüğünü duyurmuştu.

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) ve diğer silahlı muhalif gruplara sivillerin korunmasına öncelik tanınması noktasında hatırlatmada bulunan Muslat, "Devrim yanlısı güçlerin başarıları nedeniyle Esed güçleri İdlib kırsalına, intikam almak, kaos yaratmak için ümitsizce ve rastgele saldırılar düzenleyecektir. Esed güçleri ayrıca BMGK ve uluslararası örgütlerin sorumluluklarını yerine getirmemesini, uluslararası toplumun yaşananlara sessiz kalmasını bir fırsat bilecek ve saldırılarını yoğunlaştıracaktır" ifadelerini kullandı.

Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) 24 Mart'ta yapılan açıklamada ülkenin kuzeybatısında, muhaliflerin kontrolündeki İdlib'in Binniş kasabasına "klor gazlı" saldırı düzenlendiğini duyurulmuş, saldırıdan etkilenen çoğu çocuk 20 kişinin sahra hastanesine kaldırıldığı kaydedilmişti.

Ahraru'ş Şam, Nusra Cephesi, Aksa Askerleri (Cundu'l-Aksa), Sunne Ordusu (Ceyşu's-Sunne), Feyleku'ş-Şam ve Hak Tugayı (Livau'l- Hak) gibi büyük gruplar, "Fetih Ordusu" (Ceyş'ul-Fetih) adı altına "İdlib'e ortak saldırı" düzenlemek amacıyla birleştiklerini duyurmuştu.

Fetih Ordusu Birlikleri 25 Mart'ta İdlib'in kontrolünü ele geçirmek için  kent çevresinde bulunan birliklere ve kontrol noktalarına ağır silahlarla saldırmış, kent merkezindeki bir çok devlet binasını ve stratejik noktayı ele geçirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'de Kimyasal Silahlı Saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement