Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki İç Savaş

Suriye'ye yönelik Rus askeri müdahalesinin ardından, ülkenin çeşitli kentlerinde Esed güçlerince en az 5 bin 238 varil bombası atıldığı belirtildi.

08.02.2016 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'ye yönelik Rus askeri müdahalesinin ardından, ülkenin çeşitli kentlerinde Esed güçlerince en az 5 bin 238 varil bombası atıldığı belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, Rus müdahalesinin başladığı 30 Eylül'den bu yana 5 bin 238 varil bombası atıldığı kaydedildi. Saldırılar nedeniyle 26'sı kadın, 36'sı çocuk yaklaşık 189 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Ocak ayında yaklaşık bin 428 varil bombası atıldığı, bunların bin 123'ünün Şam Kırsalına, geri kalanının ise Halep, Dera, Humus ve Hama'yı hedef aldığı belirtildi.

Söz konusu saldırılar nedeniyle ocak ayında 4'ü kadın, 7'si çocuk 22 kişinin hayatını kaybettiği ve bunların şehirlere göre, Halep 15, Dera 4, Şam Kırsalı 3 şeklinde dağıldığı bilgisi verildi.

"Varil bombasında zehirli gaz kullanıldı"

Raporda, "Bazı varil bombalarında zehirli gaz kullanıldığı tespit edildi. Bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 27 Eylül 2013 tarihli 2118 sayılı kararı ve 6 Mayıs 2015 tarihli 2209 sayılı kararlarının ihlalidir" denildi.

Suriye'de savaş uçağına ve helikopterine sahip kesimin sadece Esed rejimi olduğu, buna rağmen rejimin varil bombası saldırılarını inkar ettiğine değinildi. Esed rejiminin diğer insan hakları ihlallerini de reddettiğini ancak uluslararası soruşturma heyetlerine de izin vermediği, yerel ve yabancı insan hakları örgütlerinin yasaklandığı ifade edildi.

Raporda, BMGK'ya artık bir kağıt parçasına dönüşen kararlarını ciddi şekilde uygulanmasını garanti altına alması tavsiyesinde bulunuldu.

SNHR'nin raporunda ayrıca, Suriye hükümetine silah yasağı getirilmesi, silah ve para sağlayanların soruşturulması istenirken, "Rejim tarafından ilk varil bombası kullanımı 1 Ekim 2012'de İdlib kentindeki Salgin ilçesinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

BMGK'nin 2139 sayılı kararıyla varil bombalarının kullanımının durdurulmasını istenmişti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement