Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki İç Savaş

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Ellwood: "Suriye'yi unutmamalıyız"

01.08.2014 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, Suriye'de geçen hafta 1700 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Suriye'yi unutmamalıyız" dedi.

Ellwood, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Sorumlusu Valerie Amos'un, Suriye'ye yardım ulaştırmanın önünde ciddi engellerin bulunduğunu bildirmesini takiben yaptığı açıklamada, "Esed'in savaşı yüzünden temel insani yardımdan yoksun kalmaya devam eden milyonlarca Suriyeli için sürdürebilir ve engellenmeyen erişimi görmek zorundayız" dedi.

İngiltere'nin Suriye ve bölgeye yönelik yapılan insani yardımlarda hep ön sırada yer aldığını hatırlatan Ellwood, "İngiltere liderliğindeki çabalarla, 2165 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını takiben, ilk BM insani yardım konvoyu 24 Temmuz'da Suriyeli ılımlı muhalefetin de yardımıyla başarılı bir şekilde Türkiye sınırından geçti" ifadelerini kullandı.

İngiliz bakan, "Suriye'yi unutmamalıyız" diyerek milyonlarca Suriyelilerin, ülke içinde yapılacak insani yardıma ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Ellwood, "Esed rejimi 3 yıl boyunca sistematik olarak gıda ve ilaçların milyonlarca Suriyeliye ulaşmasını engelleyerek, insanları aç bırakarak boyun eğdirmeye çalıştı" diye konuştu.

Tobias Ellwood, geçen hafta Suriye'deki çatışmalarda 1700 kişinin öldüğünü, bunun "savaşın en kanlı haftalarından biri olduğunu" söyleyerek, "Savaşın başlangıcından bu yana 160 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor" dedi.

BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Amos, dün yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırındaki Bab el-Selam geçişi üzerinden Halep ve İdlib'deki yaklaşık 26 bin kişiye gıda, barınma, su ve temizlik malzemesi taşıyan ilk insani yardım konvoyunun 24 Temmuz'da ülkeye girdiğini söylemiş, diğer konvoyların da belirlenen noktalardan geçmesinin planlandığını ancak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından kontrol edilen Irak-Suriye sınırındaki güvensiz durum nedeniyle el-Yarubiye geçiş noktasının ne zaman kullanılmaya başlanacağının belirsizliğini koruduğunu belirtmişti.

BM Güvenlik Konseyi, 14 Temmuz'da muhaliflerin elindeki bölgelere, Esed rejiminin izni olmaksızın Türkiye'den Bab el-Selam ve Bab el-Hava, Irak'tan el-Yarubiye ile Ürdün'den el-Ramza geçişlerinden 180 gün boyunca insani yardım geçirilmesine onay veren kararı oy birliğiyle kabul etmişti. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement