Suriye'deki "İşkence" Fotoğrafları ABD Kongresi'nde Sergilendi - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki "İşkence" Fotoğrafları ABD Kongresi'nde Sergilendi

ABD Kongre binasında, Suriye ordusunda askeri polis olarak görev yapan "Sezar" kod adlı bir kişinin çektiği 50'ye yakın "işkence" fotoğrafları sergilendi.

15.07.2015 23:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Kongre binasında, Suriye ordusunda askeri polis olarak görev yapan "Sezar" kod adlı bir kişinin çektiği 50'ye yakın "işkence" fotoğrafları sergilendi.

Kongre binası içerisinde yer alan Soykırım Müzesi'nde düzenlenen sergide Cumhuriyetçilerin önde gelen senatörleri konuşma yaparak, bir an önce Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın durdurulması gerektiğini savundu.

Söz konusu fotoğraflar, geçen yıl ilk olarak Anadolu Ajansı, CNN ve Guardian tarafından yayınlanmış ve bunlar Esed rejiminin muhalifleri gözaltında sistematik şekilde ağır işkenceler yaparak ve aç bırakarak öldürmesi dahil işlenen savaş suçlarının açık bir kanıtı olarak büyük yankı uyandırmıştı.

"Türkiye hükümeti ile birlikte 'Güvenli Bölge' projesini hayata geçirmek gerekmektedir"

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Edward Royce, Suriye'de insanlar ilk defa sokaklara çıkıp hükümeti protesto ettikleri zaman, birçok ülke gibi ABD'nin de sokaklarda kan dökülmeden bir şeylerin yapılması gerektiğini savunduğunu, ancak yıllar sonra gelinen noktada, Esed güçlerinin Suriye halkının üzerine varil ve gaz bombaları bırakırken dünyanın seyirci olarak kaldığını söyledi.

Royce, "Daha da kötüsü, ilk başta sadece Esed vardı, fakat şimdi Suriyelilerin tek bir düşmanı yok, bir taraftan DAEŞ diğer bir taraftan Esed vuruyor" diye konuştu.

ABD'nin halihazırda Esed katliamına müdahale etmekte geciktiğini belirten ABD'li senatör, "Hala bir şeyler yapabiliriz ve bunun başında bölgede bir 'Güvenli Bölge' oluşturmak geliyor. Özellikle Türkiye hükümeti ile bir araya gelip Suriye'deki katliamı durdurmak için bu geç kalmış projeyi hayata geçirmek gerekiyor" dedi.

- "Suriyeli insanların gözlerine bakacak yüzüm kalmadı"

Sergide gösterilen fotoğrafların sadece tarihsel birer belge olmanın ötesinde, halihazırda devam etmekte olan bir katliamın örneği olduğuna değinen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker, "Baktığımız bu fotoğraflar, sadece olmuş bitmiş bir katliam değildir, halihazırda Suriye'nin gerçekleridir. Biz, Esed'in kendi halkına savaş açtığını duyduğumuz zaman pozisyonumuzu belirleyip acil olarak bir şeyler yapmamız gerektiğine karar vermiştik.  Fakat görünen o ki savaş devam ediyor ve biz zaman geçtikçe bu gerçekten uzaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Corker, "Şahidi olduğumuz bu savaş, belki de bizim şahit olduğumuz veya olacağımız en kötü katliam olarak hafızalarımızda kalacak ve bu süreçte, uluslararası toplum ve buna ABD de dahil olmak üzere sadece birer seyirci olarak kalıyor. Şunu tüm samimiyetimle söylemelim ki benim kendilerine vaatlerde bulunduğumuz, fakat karşılığında sadece birer seyirci olarak kaldığımız Suriyeli insanların gözlerine bakacak yüzüm kalmadı" şeklinde konuştu.

"Kamplarda büyüyen ve savaşta yakınlarını kaybeden çocuklar, elbet bunun hesabını soracaktır"

ABD Senatosu'nun önemli isimlerinden John McCain, ABD ve koalisyon güçlerinin, Suriye'de DAEŞ terör örgütüne karşı savaşacak ılımlıları eğitmek için uygulamaya koyduğu eğit-donat programını eleştirdi.

McCain, "ABD şimdiye kadar sadece 60 Suriyeliyi eğitmiş ve bu eğitilen 60 kişi Esed'e karşı değil sadece DAEŞ'e karşı savaşmaları için eğitiliyor. Bu durum bir gerçeği es geçiyor, o da şudur ki:  Esed halihazırda hava saldırılarında bulunuyor ve ben şöyle bir soru soruyorum, eğer rejim güçleri bu insanlara saldırırsa aldığım bilgiye göre ABD bu insanları koruyacak bir konumda bulunmamaktadır. Şunu doğru okumamız lazım, DAEŞ'e karşı saldırması için Suriyeli'leri eğitiyoruz ve onları Esed'den dahi korumayacağız, bence bu bir utanç sebebidir" değerlendirmesinde bulundu.

"Sezar" fotoğraflarının bir kopyasını ofisindeki çalışma masasında tuttuğunu belirten McCain, "Çünkü her sabah masama oturduğum zaman bunlara bakıp nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu tekrar tekrar kendime hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

McCain, Esed yönetiminin yapmış olduğu katliam karşısında uluslararası toplumun sessiz kaldığını belirterek, "Bu terör karşısında sessiz kalan uluslararası toplumun parçası olmak utanç verici bir durumdur ve kamplarda büyüyen ve savaşta yakınlarını kaybeden çocuklar, elbet bunun hesabını soracaktır" dedi.

Suriye'de Esed rejimine bağlı askeri birlikler tarafından işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülen rejim muhaliflerinin fotoğrafını çekmekle görevli, kod adı "Sezar" olan askeri polis, 11 bin kurbana ait 55 bin fotoğrafla bu ülkeden kaçmış, Anadolu Ajansı, CNN ve Guardian bu fotoğrafları kamuoyuna duyurmuştu. Fotoğraflar yayınlanmalarının ardından uluslararası kamuoyunda infiale neden olmuş, ABD, AB ve BM'de, Suriye'de yaşanan insanlık dışı işkence suçlarıyla ilgili soruşturma ve sorumluların cezalandırılması talebi gündeme gelmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki 'İşkence' Fotoğrafları ABD Kongresi'nde Sergilendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement