Suriye'deki Kamplarda Yaşayan Çocuklarda "Şiddet Eğilimi" - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Kamplarda Yaşayan Çocuklarda "Şiddet Eğilimi"

Suriye'deki mülteci kamplarında kalan çocukların davranışlarında en öne çıkan özelliğin saldırganlık ve şiddet eğilimi olduğu ancak bununla mücadele edecek ruh sağlığı uzmanı sayısının ise yetersiz olduğu belirtiliyor.

05.08.2016 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHAMMED MİSTO - Suriye'deki mülteci kamplarında kalan çocukların davranışlarında en öne çıkan özelliğin saldırganlık ve şiddet eğilimi olduğu ancak bununla mücadele edecek ruh sağlığı uzmanı sayısının ise yetersiz olduğu belirtiliyor.

Suriye'deki mülteci kamplarının sorumluları, savaşı gören, bombardımanlara tanık olan sonra da evlerinden, okullarından ve arkadaşlarından ayrılmak zorunda kalan, birçok sevdiğini kaybedip zor şartlar altında yaşamaya mahkum edilen Suriyeli çocuklarda son dönemde şiddet eğilimi görülme sıklığının ciddi ölçüde arttığını ifade etti.

AA muhabirine konuşan Halep kentindeki Seccu Mülteci Kampı İdari İşler Müdürü İsmail Zeytun, "Son dönemde mülteci kampındaki çocuklarda saldırgan davranışların yaygınlaştığını görüyoruz. Bu olgu sadece erkek çocuklarla da sınırlı değil, aynı şekilde kız çocukları da kapsıyor." dedi.

Zeytun, şiddet davranışının kolaylıkla gözlemlenebildiğine işaret ederek, çocukların birbirlerine karşı zorlayıcı, öfkeli, hırçın olduklarını ve çok sık kavga ettiklerini ifade etti.

Çocukların oyunları savaş odaklı

Çocukların oyunlarının savaş odaklı olduğunu, kendilerinden büyüklere karşı dahi saldırgan davrandıklarını, kendileriyle diyaloğa girildiğinde veya herhangi bir konuda uyarıldıklarında hırçın şekilde karşılık verdiklerini anlatan Zeytun, "Suriye'de faaliyet gösteren yardım kuruluşlarından çok az bir kısmı psikolojik destek konusuna önem veriyor. Durumun iyileştirilmesi için psikologlar görevlendirildi. Bu uygulamanın tüm mülteci kamplarında hızlı şekilde yaygınlaştırılması gerekiyor." diye konuştu.

Zeytun, "Mülteci kampları ve bakım merkezlerinin kötü ve topluma zarar veren nesiller yetiştirmemesi için psikolojik destek zorunlu bir hal aldı." ifadelerini kullandı.

Şam İnsaniyet Vakfı Psikolojik Destek Ofisi Müdürü Ali Veysi, "Savaş şartları, her gün karşı karşıya kalınan savaş manzaraları ve yıkım çocuklarda çevrelerindeki topluma karşı düşmanlık duyguları oluşturdu." değerlendirmesinde bulundu.

Veysi, bin 200 ailenin barındığı Seccu Mülteci Kampında sadece 3 psikolog olduğunu ayrıca ellerinde gelişmiş ölçek ve araç gereçler de bulunmadığını söyledi.

En yaygın başvuru sebebi "şiddet eğilimi"

Şam İnsaniyet Vakfında psikolog olarak görev yapan Hüseyin Veysi, kendilerine yapılan başvuru sebepleri arasında en yaygın olanın şiddet eğilimi olduğunu belirterek, hayat şartlarının zorluğu, ekmek peşinde koşan anne ve babaların çocukları ihmal etmelerinin bu davranışın görülmesinin en büyük nedenleri arasında yer aldığını anlattı.

Veysi, şu ifadeleri kullandı:

"Sınırlı imkanlar ışığında tedavi için yapabildiğimiz en iyi şeylerden biri çocukların oynaması için uygun ortam hazırlamak, duygularını ifade etmelerini sağlamak için resim yaptırmak ve tartışma yerine iş birliğine teşvik etmek. Bunun yanı sıra ailelere çocuklarını sağlıklı yetiştirebilmeleri için en iyi yolları göstermek amacıyla önleyici görüşmeler yapıyoruz."

Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR), haziran ayında yayımladığı raporda, Suriye'deki iç göçmen sayısının 7 milyon 475 bine ulaştığı ve bunların yüzde 45'inin çocuk olduğu bilgisi verilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Kamplarda Yaşayan Çocuklarda 'Şiddet Eğilimi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement