Suriye'deki Savaş 600 Bin Çocuğu Babasız Bıraktı" - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Savaş 600 Bin Çocuğu Babasız Bıraktı"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : İHH Kilis Yetim Sorumlusu Ahmet Kenan'ın yetim evleri ziyaret etmesi Suriyeli yetim çocuklar Ahmet Kenan'ın yetim çocuklarla oyun oynaması Ahmet Kenan ile röportaj RIDVAN KORKULUTAŞ - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca yapılan araştırmaya göre, Suriye'deki iç savaşta 600 bin çocuk babasız kaldı.

19.06.2016 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

İHH Kilis Yetim Sorumlusu Ahmet Kenan'ın yetim evleri ziyaret etmesi

Suriyeli yetim çocuklar

Ahmet Kenan'ın yetim çocuklarla oyun oynaması

Ahmet Kenan ile röportaj RIDVAN KORKULUTAŞ - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca yapılan araştırmaya göre, Suriye'deki iç savaşta 600 bin çocuk babasız kaldı.

Suriye'de 5 yıldır devam eden savaşta binlerce insan hayatını kaybetti; milyonlarca kişi de ülkelerini terk ederek başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

Yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenenler ise çocuklar ve kadınlar oldu. Savaşta babalarını kaybeden çocuklar, yaşamlarını Türkiye ve Suriye'deki yetimhanelerde sürdürüyor.

İHH, olayların başladığı ilk günden itibaren Kilis, Hatay, Şanlıurfa gibi sınır illerinde, savaşta babalarını kaybeden çocuklara yönelik birçok proje hazırlayarak onları yalnız bırakmıyor.

Kilis'te de yetim çocukların kaldıkları evlerin kira, gıda gibi giderlerini karşılayarak onlara destek olan İHH gönüllüleri, babalarını kaybeden çocuklara moral verebilmek için onlarla oyunlar oynuyor ve çeşitli hediyeler alıyor.

İHH Yetim Birim Sorumlusu Adem Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak başta dul kadınlar ve yetim çocuklar olmak üzere savaş mağdurlarına yönelik her türlü desteği sağlamanın gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Vakıf olarak Suriye ve Türkiye'de 7 bin yetim çocuğa sponsor olduklarını belirten Kalaycı, bu kapsamda her bir yetim için aylık 100 lira destek verdiklerini aktardı.

"Bin çocuk terapi merkezinde tedavi edildi"

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde kadın ve çocuklara yönelik terapi merkezi ve sanat atölyesi oluşturduklarını kaydeden Kalaycı, şöyle devam etti:

"Burada savaş mağduru travma geçirmiş başta dul kadınlar ve yetim çocuklarımıza hizmet veriyoruz. Onlarla pek çok aktivite yapıyoruz. Psikologlarımız ve doktorlarımız onlarla yakından ilgileniyor. Bin çocuğumuz bu şekilde tedavi edildi. Bu terapi merkezimizde okul birincisi olup da okuma yazmayı unutan çocuklarımızın tedavisi yapıldı. Türkiye içerisinde eşine rastlanmayan bir merkez oldu. Bunun yanında her ay yaklaşık 200 yetim ailesinin kiralarını ödüyoruz. Suriye savaşında bizim yaptığımız araştırmaya göre 600 bin yetim var. 40 ila 50 bin yetimin de Türkiye'de yaşadığını biliyoruz. Özellikle sınır illerinde bu daha da yoğun. Bunun en başında Hatay geliyor. Hatay'da 8 bine yaklaşan bir yetim sayısı var. Ayrıca Azez ve Babuselam'da kurduğumuz kamplarda ve çadır kentlerde 11 kampımız var. Bu kamplarda yetim çocuklara ayrılmış özel bölümlerimiz var. Bu bölümlerde 5 bin 225 yetim çocuğumuz kalıyor."

İHH olarak Suriye'de 5, Türkiye'de 3 yetimhane kurduklarını anlatan Kalaycı, Şam Guta'da muhasara altındaki bölgede kurulan 2 yetimhanede 250 yetim çocuğun barındığını aktardı.

"20 yetim çocuğu hapishanelerden almıştık"

Kalaycı, tüm çalışmalarının yanı sıra Azez'deki bir yetimhaneye de dönemsel destek verdiklerini belirterek, Şam'da açılan yetimhanede barınan çocukların bir çoğunun hapishanelerden toparlandığını söyledi.

Kalaycı, şunları kaydetti:

"Muhasara altında olduğu için babaları şehit oluyor. Anneler de evde tek başına mücadele edemiyor. Bir kadının çocuklarının yaşaması için muhasara altındaki bölgeden çıkıp pazardan bir şey alıp geri dönmesi lazım. Bunun için kadınlar ne yapıyor, çocukları eve kilitliyor. Nizam tarafına geçiyor. Bunun ardından kadınlar çoğunlukla esir düşüyorlar. Çoğu kadın bu yüzden evine dönemiyor. Bu şekilde babası ve annesi öldürülen yüzlerce çocuk var. Bu çocukların akrabaları kendilerine bakmadıkları için çocuklarını açlıktan ölmesin diye Esed'in hapishanesine bırakmak zorunda kaldılar. En azından orada bir öğün de olsa yemek verilir diye. Biz yetimhanelerimizi açtığımızda 20 çocuğumuzu bu hapishanelerden almıştık."

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Safa yetimhanesinin Türkiye'de açılan en önemli yetimhane olduğunu vurgulayan Kalaycı, burada kalan çocukların tamamına yakının annesiz ve babasız travma geçirmiş ve psikolojik rahatsızlıkları olan çocuklardan oluştuğunu aktardı.

Türkiye ve Suriye'de psikologların da katılımıyla yetimler için "Benimle oynar mısın" adlı etkinlik düzenlediklerini anımsatan Kalaycı, proje kapsamında 6 bin çocuğa ulaştıklarına işaret ederek, "Hatta bu etkinliklerimizden bir tanesini Şam Guta'da yaptık. Burası sürekli bombalandığı için yerin altında bir yer kiraladık." dedi.

Etkinliklere savaşın acılarını unutturmak adına hız kesmeden devam edildiğini belirten Kalaycı, 20 bin yetim çocuğu giydirdiklerini, şu ana kadar 150 bin yetim çocuğa eğitim, sosyal, sağlık, kırtasiye ve maddi yardımda ve psikolojik destekte bulunduklarını anlattı.

"Onlara baba olamayız ama yalnız bırakmak istemiyoruz"

İHH Kilis Yetim Sorumlusu Ahmet Kenan da vakıflarının Kilis'te 7 evde 35 aileye destek olduğunu kaydetti. Bu evlerde kalan dul kadınlar ve yetim çocuklara çeşitli desteklerde bulunduklarını söyleyen Kenan, "Bu yetim evlerine sponsor olarak destek oluyoruz. Mesela buraya gelip çocuklara oyuncak alıp oyunlar oynuyoruz. Küçük hediyelere seviniyorlar. Babalar Günü'nde onlara baba olamayız ama onları yalnız bırakmak istemiyoruz." diye konuştu.

Suriye\'deki Savaş 600 Bin Çocuğu Babasız Bıraktı"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Savaş 600 Bin Çocuğu Babasız Bıraktı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu'da Damat, Eşi ve Kayınpederini Bıçaklayarak Öldürdü
    02:54 Bolu'da Damat, Eşi ve Kayınpederini Bıçaklayarak Öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde yaşanan olayda, ailenin damadı olan Serkan Zengin, tartıştığı eşi Meltem Zengin ve kayınpederi Turgut Doğanyiğit'i bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs, polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement