Suriye'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında

Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana 80 bin Türkmen hayatını kaybetti. Türkmen Dağı Tugay Komutanı Arnavut, BM'nin soykırıma sessiz kaldığını söyledi.

03.03.2015 11:44  Güncelleme: 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık 80 bin Türkmen hayatını kaybederken, topraklarını terk etmeyen Türkmenler, Türkiye'den kendilerine verdiği desteği sürdürmesini istiyor. Türkmen Dağı (Bayır-Bucak) Tugay Komutanı Albay Ahmet Arnavut, Türkmen soykırımına sessiz kalan BM'in Suriye'de savaşın sona ermesi için bugüne kadar hiçbir somut adım atmadığını söyledi.

"EVLERİN YÜZDE 95'İ ZARAR GÖRMÜŞ DURUMDA"

Türkmen Dağı (Bayır-Bucak) Tugay Komutanı Albay Ahmet Arnavut, Nevşehir'de düzenlediği basın toplantısında, halen savaşın sürdüğü Suriye'de yaşanan son gelişmeleri anlattı. Savaş öncesinde Suriye'de 3,5 milyon Türkmen nüfusun yaşadığını kaydeden Arnavut, savaş ile birlikte Türkmen nüfusun ciddi kayıplar verdiğini ifade etti. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Laskiye kırsalının Esad askerleri tarafından kuşatıldığını ve bu bölgedeki Türkmenlerin çok büyük sıkıntılar çektiğini söyleyen Arnavut, "Şu anda Türkmenlerin köylerindeki evlerin yüzde 95'i zarar görmüş durumda. Bir çoğu yıkıldı bir çoğu ise kapısız ve penceresiz. Sürekli olarak köylerimiz Esad askerleri tarafından uçaklarla bombalanıyor. Bunun yanında camilerimiz ve okullarımız kullanılamaz halde. Ormanlarımız ve tarım arazilerimizin ise büyük bölümü yandı. Yaklaşık 4 yıldır ise köylerimizde elektriğimiz yok. Gerçekten çok zor durumda yaşam mücadelesi veriyoruz" dedi.

TOPRAKLARINI TERK ETMEYECEKLER

Esad askerlerinin modern silahlarına karşı ellerindeki kısıtlı imkanlarla savaştıklarını belirten Arnavut, Türkmenlerin kanlarının son damlasına kadar topraklarını terk etmemekte kararlı olduklarını vurguladı. Esad rejiminin en büyük hedeflerinden bir tanesinin Türkmen nüfusunu yok etmek olduğunu söyleyen Arnavut, "Her gün çatışma var. Bazı günler saatlerce uçaklardan bombalar başımıza yağıyor. Bizler elimizden geldiğince direnmeye çalışıyoruz. Topraklarımızı savunmak, kadınlarımızı ve çocuklarımızı korumak için bu güne kadar binlerce şehit verdik ve vermeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

"ESAD'A KARŞI SESİNİ YÜKSELTEN TEK LİDER ERDOĞAN"

Savaşın başladığı ilk günden itibaren Türkiye'nin Suriye'deki Müslümanlara ve Türkmenlere yardım elini uzattığını belirten Arnavut, bu insani yardımların sürmesini istedi. Türkiye dışındaki diğer İslam ülkelerinin kendilerini yalnız bıraktığını ifade eden Arnavut, BM'in ise adeta savaşın sürmesini ister bir durumda olduğunu söyledi. Arnavut, "Yıllardır Suriye'de binlerce masum insan tüm dünyanın gözleri önünde ölüyor. Ölenlerin büyük bölümü masum çocuklar ve kadınlar. Buna karşın Avrupa devletleri kör ve dilsiz. Onlar bir yandan barış masalları anlatırken bir yandan Esad güçlerine silah satmayı sürdürüyorlar. BM ise savaşı sona erdirmek, masum insanları korumak için tek bir adım atmıyor. Esad'a karşı sesini yükselten tek lider Recep Tayyip Erdoğan oldu. Bizler Türk hükümetine ve Türk halkına minnettarız" dedi.

SÜLEYMAN ŞAH OPERASYONUNU DEĞERLENDİRDİ

Suriye'nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi'nin Fırat nehri kıyısındaki Suriye Eşme'sine nakledilmesini de değerlendiren Arnavut, türbenin yeni yerinin oldukça stratejik bir konumda olduğunu ifade etti. Türbenin Türkmenlere yakın bir alana taşınmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Arnavut, "Burası Türkmen köylerine yakın bir bölge. Esad destekçisi güçlerin Bayır-Bucak bölgesine ve Suriye'nin batısına ilerlemelerinin önü de kesilmiş oldu. Türbenin taşınması bölgedeki mazlumları memnun ederken Esad ve ona yakın olan güçleri tedirgin etti" diye konuştu.

Suriye\'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Ülkücü: Görün kürtler vatanını terk etmeden mücadele etmeyi görün Türkiyeye sığınmıyor adamlar 19 5 Yanıtla
  • YAŞASIN ŞANLI TÜRK IRKI: Soydaşlarımıza Allahdan yardım diliyorum 10 5 Yanıtla
  • Türk: Iraktaki kürtlere yardım edeceginize önce bu kardeslerimize yardım edin ulan akpliler yatacak yeriniz yok 7 6 Yanıtla AYDIN: Kardeşim, türkün kökünü kazmaya yemin etmiş bir parti var iktidarda. Onlar türkmenlere yardım edermi. Kobani için küetler nasil birlik oldu? Peki nerde bu ülkenin türkleri? 0 0
  • Ka akıl : Iyidir silin gitsin orta asyaya 4 4 Yanıtla
  • soru001: EEEEE DOĞU TÜRKİSTANDA TÜRKMENLER KAÇIYOR. . . ANAVATAN ELDEN GİTTİ 7 0 Yanıtla
  • TÜRKMENEM: GÜNAYDIN. O BÖLGELERDE TÜRKENLERİN DE VAR OLDUĞU AKILLANA GELEBİLMİŞ. 5 2 Yanıtla
  • devlet: Turkmen soydaslarimiza gonderilen yardimi Isida gidiyormus gibi suistimal eden ihanet eden cemaatcilere kapak olsun 2 4 Yanıtla
  • LİMON: SURİYEDE TÜRK, KÜRT VEYA ARAP DİYE BİR SAYIM YAPILDI MI? SAYININ ÜÇ BUÇUK MİLYON OLDUĞUNU NASIL HESAPLADILAR. . . 2 2 Yanıtla 2756: kafan bu kadar çalışıyor işte 2 3
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Eskişehir'de Sokak Hayvanları İçin Yemek Dağıtımı Yapan Gönüllü
    09:27 Eskişehir'de Sokak Hayvanları İçin Yemek Dağıtımı Yapan Gönüllü

    Eskişehir'de 30 yıldır sokak hayvanları için yemek dağıtımı yapan Erol Dürüşken, motosikletini çaldırmasına rağmen gönüllülük esasıyla üstlendiği sorumluluğundan vazgeçmiyor. Günlük ortalama 60 kilometre yol kat ederek sokak hayvanlarını besleyen Dürüşken, aldığı motosikletiyle 1 senede 21 bin 500 kilometre yol katediyor. Besleme yaptığı anlarda mutluluk hisseden Dürüşken, destek olan yardımseverlere teşekkürlerini iletiyor.

  • ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri iade etti
    09:27 ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri iade etti

    ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri Çarşamba günü Çin tarafına iade etti. Manhattan Bölge Savcılığı, New York'taki Çin Başkonsolosluğu'nda düzenlenen teslim töreninde kültürel nesneleri Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi'nden bir heyete teslim etti. Çin ve ABD, Çin'e ait kültürel eserlerin ABD'ye yasadışı yollardan girmesini önlemek amacıyla Ocak 2009'da bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Zaptın geçerlilik süresi 14 Ocak'tan itibaren üçüncü kez uzatıldı.

  • Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor
    09:23 Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor

    Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamak amacıyla riske dayalı gıda işletmelerinin kontrollerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Denetimlerle, tüketicilere güvenle tüketebilecekleri gıda ürünleri sunulması hedeflenirken, işletmelerin mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları da yapılıyor.

  • Vezirköprü Anadolu Lisesi Pansiyonu PİGEP Projesi ile Yenilendi
    09:23 Vezirköprü Anadolu Lisesi Pansiyonu PİGEP Projesi ile Yenilendi

    Vezirköprü Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Pansiyonları İyileştirme ve Geliştirme Projesi (PİGEP) kapsamında yenilendi. Proje sayesinde öğrencilere yeni alanlar oluşturuldu ve ev ortamına kavuşmaları sağlandı. Okul yönetimi, projenin uygulanmasında destek olan birimlere teşekkür etti ve eğitim anlayışlarının öğrenci odaklı olduğunu vurguladı.

  • Mersin'de Tarihi Değeri Olan Objeler ve Sikke Ele Geçirildi
    09:21 Mersin'de Tarihi Değeri Olan Objeler ve Sikke Ele Geçirildi

    Mersin'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Çamlıyayla ve Yenişehir ilçelerinde tarihi eser kaçakçılığı yapan 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin üzerinde ve adreslerinde yapılan aramada, 162 adet sikke, 26 adet tarihi madeni para ve 9 adet tarihi obje ele geçirildi. El konulan eserler, incelenmek üzere Mersin Müze Müdürlüğüne gönderildi.

  • Trendyol Süper Lig'in 33. haftası yarın başlıyor
    09:21 Trendyol Süper Lig'in 33. haftası yarın başlıyor

    Trendyol Süper Lig'in 33. haftası yarın başlayacak ve 20 Nisan Cumartesi, 21 Nisan Pazar ve 22 Nisan Pazartesi günü oynanacak maçlarla devam edecek. Haftanın açılış maçında Beşiktaş, MKE Ankaragücü ile karşılaşacak. Lider Galatasaray ise Pendikspor'u ağırlayacak. Zirve yarışını sürdüren Fenerbahçe ise Sivasspor ile deplasmanda mücadele edecek.

  • Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir
    09:21 Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir

    Türkiye'nin yüzde 55-60 oranında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirten Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bunun kısa sürede yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. Yapılacak çalışmalarla 2030'a kadar 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' kullanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uyar, 'Ama kömür santrali kurmayıp nükleeri durdurmalı. Çünkü nükleerin elektriği için Rusya'ya 14 buçuk sent verecekmişiz. Halbuki bu enerji, güneşten bir sente üretiliyor' dedi.

  • 10 milyonluk lüks araçlar ele geçirildi: Yedek parça için kaçak getirilmiş
    09:20 10 milyonluk lüks araçlar ele geçirildi: Yedek parça için kaçak getirilmiş

    Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi, 2 şüpheliyi yakaladı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, yurt dışından gümrük kaçağı olarak getirilip yedek parça olarak kullanılan araçlara yönelik çalışma yaptı. Operasyonda 2 şüpheli gözaltına alındı.

  • INTERPOL tarafından aranan Rus dolandırıcı İzmir'de yakalandı
    09:19 INTERPOL tarafından aranan Rus dolandırıcı İzmir'de yakalandı

    Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı INTERPOL tarafından mavi bültenle aranan Rusya vatandaşı dolandırıcı, İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde yakalandı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, aranan şahsı kimlik soruşturması sonucunda yakaladı. Zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Bilecik'te Tır Devrildi, Sürücü Hayatını Kaybetti
    09:18 Bilecik'te Tır Devrildi, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde meydana gelen trafik kazasında bir tır devrildi ve sürücü hayatını kaybetti. Kazanın ardından olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.


Advertisement