Suriye Devlet Başkanı Esed Açıklaması - Son Dakika
Politika

Suriye Devlet Başkanı Esed Açıklaması

"Rusya'ya diyaloğu başlatmak için değil, Suriye'nin birliği, terörle mücadele ve orduya destek gibi diyaloğun temellerini görüşmek için gidiyoruz"

15.01.2015 19:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Suriye'nin, Moskova'nın ev sahipliğinde hükümet ve muhalefet arasında görüşmelerin yapılacağı toplantıya "diyalog için değil, anlaşmazlık içinde olan şahsiyetlerle diyaloğun başlaması halinde temel ilkeler üzerinde tartışmak için" gideceğini belirtti.

Suriye resmi ajansı SANA'da yer alan habere göre Esed, Çek Cumhuriyeti'nin Literarni Noviny gazetesine verdiği demecin ikinci bölümünde, "Suriye, Moskova'ya diyaloğa girmek için değil, anlaşmazlık içinde olan bu şahsiyetlerle diyaloğun başlaması halinde, temel ilkeler üzerinde tartışmak için gidecek" ifadelerini kullandı.

Esed, Rusya'daki görüşmelerden olumlu sonuç bekleyip beklemediği sorusuna, "Rusya'ya diyaloğu başlatmak için değil, Suriye'nin birliği, terörle mücadele ve orduya destek gibi diyaloğun temellerini görüşmek için gidiyoruz. Bu aşamada görüşmelerin başarılı olup olmayacağına yönelik değerlendirmede bulunmak yanlış olur. Buna rağmen biz Rusya'nın girişimini destekliyoruz" yanıtını verdi.

Şam'dan bir heyetin Moskova'ya gideceğini ve katılımcıları dinleyeceğini dile getiren Esed, toplantıya davet edilen muhalefetin, ABD, Fransa, Suudi Arabistan ve Katar'ın "kuklası" olduğunu iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, 20 Ocak 2015'ten sonra Moskova'da düzenlemeyi planladıkları müzakerelere önce Suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceğini, daha sonra görüşmelere hükümet temsilcilerinin de dahil olacağını söylemişti. Esed yönetimi, müzakerelere katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, "Cenevre-1 temelinde yetkilerin geçici bir yönetime devredilmemesi durumunda Suriye rejimiyle masaya oturmayacaklarını" belirtmişti.

Hoca İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, "muhalefetin en büyük kanadı" SMDK'nın, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılması planlanan müzakerelere davet edilmediğini, yalnızca bazı muhalif kişilere davet gittiğini belirterek, "Ne SMDK'nın ne de diğer muhalif grupların gündeminde rejimle diyalog var" demişti. - Suriye

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Suriye Devlet Başkanı Esed Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement