Suriye El Kaidesi'ne Sarin Gazı Satışı Davası Yeniden Başladı - Son Dakika
Güncel

Suriye El Kaidesi'ne Sarin Gazı Satışı Davası Yeniden Başladı

Suriye El Kaidesi\'ne Sarin Gazı Satışı Davası Yeniden Başladı

Adana'dan, Suriye'deki El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi'ne kimyasal silah yapımında kullanılan maddelerden temin etmeye çalıştığı öne sürülen hakkında yakalama kararı bulunan Suriyeli Hytham Qassap ile ona yardım ettiği ileri sürülen tutuksuz 5 Türk sanığın yargılandığı dava, 2.5 yıl sonra yeniden başladı.

19.11.2015 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'dan, Suriye'deki El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi'ne kimyasal silah yapımında kullanılan maddelerden temin etmeye çalıştığı öne sürülen hakkında yakalama kararı bulunan Suriyeli Hytham Qassap ile ona yardım ettiği ileri sürülen tutuksuz 5 Türk sanığın yargılandığı dava, 2.5 yıl sonra yeniden başladı. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Suriye'deki örgütlere kimyasal bomba yapımında kullanılan bazı kimyasal maddelerin temin edilmeye çalışıldığı yönünde ihbar alan Adana polisi, 28 Mayıs 2013'te çeşitli adreslere operasyon düzenledi. Gözaltına alınan biri Suriyeli 5 kişi tutuklandı, 1 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Şüphelilerle birlikte ele geçirilen maddenin 'sarin gazı' olmadığı anlaşılınca da tutuklanan Türk vatandaşları 17 Temmuz 2013'te tahliye edildi, ancak kimyasalların birleştirilmesi halinde sarin gazı yapılabileceği anlaşılınca dava devam etti.

DOSYA MAHKEMELERİ DOLAŞTI

Sanıklarla ilgili o dönem özel yetkili olan Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. 132 sayfalık iddianamede, tutuklu sanık 'Abu Salah' kod adlı Suriyeli Hytham Qassap  (37) 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçlarından 25 yıla kadar, tutuksuz Halit Usta (54), Halit Ünalkaya (49), İbrahim Akça (52), Bekir Karaoğlan (45) ve Raif Ay (42) ise 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Suriye'deki muhaliflere kimyasal silah yapımında kullanılan maddelerden temin etmeye çalıştığı öne sürülen Suriyeli Hytham Qassap ile yardım ettiği ileri sürülen sanıklar ilk duruşmada suçlamaları kabul etmedi. Tutuklu Qassap, kendisinin Özgür Suriye Ordusu mensuplarına gıda ve insanı yardım temin ettiğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Hytham Qassap'ın tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Davanın diğer duruşmalarında ise, laboratuvar incelemelerinde ele geçirilen kimyasal maddelerin birleştirilmesi halinde sarin gazı yapılabileceği ortaya çıkınca, daha önce tahliye edilen Hytham Qassap hakkında yakalama kararı çıktı.

TAHLİYE EDİLEN SANIK YAKALANAMADI

Yargılama sürerken özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Dava dosyası da, olay yerinin Hatay olduğu gerekçesiyle Hatay Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu mahkeme de görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Davanın nerede görüleceğine ilişkin dosyayı inceleyen Yargıtay, suç yerinin Adana olduğunu belirterek dava dosyasını Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Böylece yaklaşık 2.5 yıl sonra yeniden başlayan davanın bugün yapılan duruşmasına tutuksuz sanıklar katılmadı. Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, daha önce hakkında yakalama kararı çıkartılan Hytham Qassap'ın henüz yakalanamadığını belirtip eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriye El Kaidesi'ne Sarin Gazı Satışı Davası Yeniden Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement