Suriye İran Füzesiyle Reyhanlı'yı Vurdu Patriotlar Uyudu - Son Dakika
Güncel

Suriye İran Füzesiyle Reyhanlı'yı Vurdu Patriotlar Uyudu

Suriye'nin İran'dan aldığı nokta atışı yapan FATEH-110 füzesi dün Reyhanlı'ya düştü. Türkiye sınırına 185 kilometre mesafeden ateşlenen füzeyi Patriotlar vuramadı.

26.03.2015 07:32  Güncelleme: 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye rejiminin İdlip'teki muhalifleri vurmak için Tartus Limanı'nın güneyinden, Türkiye sınırına 185 kilometre mesafeden ateşlediği FATEH-110 taktik balistik füze, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cübeyde Mahallesi'ndeki dere yatağına düştü. Konutların olduğu alana düşmesi halinde çok sayıda can kaybına yol açacağı belirtilen füze, 15 metre genişliğinde, 7 metre derinliğinde bir çukur oluşturdu. Genelkurmay Başkanlığı, İran yapımı füzenin Türkiye'ye düşmesinin ardından angajman kuralları gereği hemen karşılık verdi ve Suriye'deki rejime ait topçu mevzisine, iki Fırtına obüsü ile ateş açıldı.

PATRİOTLAR UYUDU

Türkiye'de konuşlu Patriotlar ise atıldığı yerin radar menzili dışında olması nedeniyle füzeyi etkisiz hale getiremedi. İran'ın 2010'da kullanmaya başladığı ve nokta atışı yapabilmesi nedeniyle özellikle İsrail'de endişeye yol açan FATEH-110 füzesini, Irak'taki Şiiler'e gönderdiği biliniyordu. Suriye rejiminin de biri Türkiye'ye düşen füzelerden 5'ini İdlip'teki rejimle çatışan muhaliflerini vurmak için ateşlediği öğrenildi.

KAPSAMA ALANI DIŞINDA

Reyhanlı'ya yaklaşık 185 kilometreden fırlatılan füzeyi, Suriye'den olası füze saldırısına karşı Türkiye'nin NATO'dan istediği ve sınırda 3 kentte konuşlanmış Patriot bataryalarından hiçbiri tespit edip yakalayamadı. "Genelkurmay açıklamasında da belirtilen füzeye karşı Patriot'lar neden devreye girmedi?" sorusuna yetkililer, "Füze, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te konuşlu Patriot füzesavarları radar kapsama alanları dışında kalan bir bölgeye düşmüş" yanıtını verdi.

Suriye rejiminin, rejim güçlerine karşı son günlerde kazanımlar sağlayan İdlip'teki muhaliflerini vurabilmek için Tartus Limanı'nın güneyinden, Lübnan'a yakın bir bölgedeki füze birliklerinden ateşlediği beş füzeden biri Türkiye'ye düştü. İran'ın 2010'dan bu yana geliştirip kullandığı FATEH-110 tipi taktik balistik füze, daha önce terör saldırılarıyla büyük yara alan Reyhanlı'nın Cübeyde Mahallesi'ndeki dere yatağına düştü. Mahalledeki evlere isabet etmesi durumunda büyük can kaybına yol açabileceği belirtilen füze, 15 metre genişliğinde, 7 metre derinliğinde bir çukur oluşturdu.

BEŞ KİŞİ YARALANDI

Genelkurmay Başkanlığı, angajman kuralları gereği, ateşe hemen ateşle karşılık verdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Suriye ordusunca muhaliflere yapılan ağır silah atışları sırasında Cübeyde Mahallesi yakınına düşen füzenin patlaması sonucu, cam kırıklarından beş kişi yaralandı.
Füzenin düştüğü mevkiinin Reyhanlı'daki 2. Hudut Alayı 2. Hudut Taburu 4. Hudut Bölüğü'nün 200 metre yakınında olması nedeniyle patlama sonucu etrafa yayılan taş ve toprak parçalarından bölüğün ziyaretçi salonunun tavanı çöktü, bina camları kırılırken iki askeri aracın kaporta ve karasöründe de hasar meydana geldi.

HEMEN KARŞILIK VERİLDİ

Angajman kuralları çerçevesinde, Hatay Yayladağı Dağardı Hudut Karakolu'nda konuşlu iki 155 mm. Fırtına obüsü saat 05.25'te, Suriye'de rejime ait bir topçu mevzisine atış yapılarak karşılık verildi.

Açıklamada, "Topraklarımıza mermi düşmesi durumunda, angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabelede bulunulmasına devam edilecektir" ifadesi de yer aldı. Genelkurmay'ın elinde Suriye rejiminin mevzilerinin koordinatlarının bulunduğu, sıfır hatayla atış yapan obüslerin burada büyük hasar yarattığının değerlendirildiği bildirildi.

BÖLGE HALKI KORKUYU YAŞIYOR

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dün 02.30 sıralarında, 4'üncü Hudut Bölük Komutanlığı'na yakın bir bölgede meydana gelen patlama büyük paniğe neden oldu. Bölgeye çok sayıda Jandarma ve polis ekibi sevk edildi. Hatay Valiliği, ilk saatlerde 2 kişinin hafif yaralandığını açıkladı ancak Genelkurmay Başkanlığı, yaralananların sayısının 5 olduğunu bildirdi. Patlamanın çevreye verdiği hasar ise havanın aydınlanmasıyla ortaya çıktı. Olay yerine 50 metre uzaklıkta oturan Ali Diptuku, gece büyük bir gürültüyle uyandıklarını belirterek, patlama olduğunu anlayınca hemen 8 kişilik ailesini akrabalarına gönderdiğini söyledi. Mahalle sakinlerinden Halil Kılıç ise patlamanın çok şiddetli olduğunu ve evinin camlarının kırıldığını belirtirken, Ahmet Efe de sabah bakkalını açtığında patlamanın verdiği zararla karşılaştı.

350 KM MENZİLİ VAR

FATEH-110 taktik balistik füze İran tarafından geliştirildi. İran'ın 2010'da kullanıma soktuğu füze, özellikle İsrail ve ABD basınında haber oldu ve nokta atışı yapabilen füzenin büyük tehdit oluşturduğu yorumları yapıldı. İran, Irak'taki gelişmelerden sonra bu ülkedeki Şiilerin kullanması için FATEH-110'ların bir bölümünü Irak'ta konuşlandırdı. Suriye'ye de aynı dönemde FATEH-110 verildiği sanılıyor. 300-350 km menzili olan, kısa menzilli olarak tarif edilen füzenin isabet ve tahrip gücünün yüksek olduğu ifade ediliyor.

Türkiye'de konuşlu olan ve özellikle Suriye'den gelecek olası füze saldırılarını engelleyeceği belirtilen Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te konuşlu Patriotlar ise füzeyi engelleyemedi. Kaynaklar, bunun füzenin ateşlendiği yerin, Patriotların radar menzilinin dışında olmasından kaynaklandığını bildirdi.

(Kaynak: Milliyet-Hürriyet)

Suriye İran Füzesiyle Reyhanlı\'yı Vurdu Patriotlar Uyudu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Suriye İran Füzesiyle Reyhanlı'yı Vurdu Patriotlar Uyudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (41)

  • AMERİKA KÜRTLERE HAYRAN.: TÜRKLER AMERİKA VE AVRUPA YA VERDİĞİ SÖZDE DURMADI DİKLEŞTİ. . TEZKEREDE ABD Yİ KIZDIRDI. AMA KÜRTLER SÖZÜNDE DURUR. AMERİKA KÜRTLERE HAYRAN. ŞİMDİYE KADAR BİZ BU CESUR YİĞİT MİLLETİ NASIL FARKEDEMEDİK DERLER. . EEE KÜRT HEM VERDİĞİ SÖZDE DURURU HEM YİĞİTTİR. . BÜTÜN DÜNYA KÜRTLERE HAYRAN ŞU ANDA. . KÜRTLER ESKİ KÜRTLER DEİİL. . . BİZ KÜRTLER ANLI ŞANLI ARİ IRKINDANIZ. . FARSLARLA FRANSIZLARLA ALMANLARLA AKRABAYIZ. . . KISKANANLAR ÇATLASIN. . . BÜTÜN DÜNYA KÜRTLERE HAYRAN ŞU ANDA. . TÜRKLERİN SELAMINA BİLE İHTİYACIMIZ YOK. . TÜRK KÜRT KARDEŞ DİYE BOŞUNA AVUNMAYIN. . BU GİDİŞLE BÜTÜN DÜNYANIN ENERJİ KAYNAĞI KÜRTLER OLACAK. . ZENGİNLEŞECEĞİZ AMA . RAMAZANLARDA FİTRE VE ZEKATIMIZI TÜRKLERE YİNE VERMEYİZ. . PETROL SERMAYESİ AMERİKAN TEKNOLOJİSİYLE BİRLEŞECEK. DÜNYANIN İLK ÜÇ ÜLKESİNDEN BİRİ KÜRDİSTAN OLACAK. . . ÇATLAYIN DA PATLAYIN. HAHAHAHAHA . biz kürtler lüks arabalarda gezip durakta otobüx bekleyen tirkoları gaza boğacağı. 5 16 Yanıtla
  • ALİ VELİ: BENCE REYHANLIYI BYÜK BİR OPERASYONLA GÜVENLİ BİR BÖLGEYE TAŞIYINTAŞIYIN 19 1 Yanıtla
  • serkan yılmaz: şuna bak ! savaş füzesi toprağımıza düşüyor, badem bıyıklılar evlerinde rahat rahat uyuyor ! bugün yine tv karşısında çıkar '' bize milletimiz yeter !!! '' bunlar kirli oyunlar - karanlık eller deyip yine seçim vaadinde bulunmaya devam eder ! 16 3 Yanıtla
  • İMMA: İRANLA KİMSE DANS EDEMEZ 10 9 Yanıtla
  • Bilen Adam: Kapsama alanı İsrail. Heralda Reyhanlıyı koruyacak değil!! 19 0 Yanıtla
  • halil güneri: E ozaman ne yapıyoruz oylar akepe meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee . : 17 2 Yanıtla
  • misafir: iran artık yemen bataklığında cebeleşecek, iranın sıfırlanması gerekir 4 14 Yanıtla
  • YAVUZ SULTAN SELİM: İRAN SAVAŞ İSTİYORSA ONLARIN ECDADI BİZİ BİLİR İRANA SAVAŞ AÇILIRSA İÇERDEKİ İRANCILAR YAVUZ DAN BETER KIYIMA UĞRARLAR 3 15 Yanıtla
  • mamoste: PATRİOTLAR Türkiyeyi korumak için orda deilki israili korumak için ordalar. . . 15 0 Yanıtla
  • xxx: ne esadmışsın sen be gidecek dediler atıyorsun füzeleri adamlarda çıt yok 15 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Mersin'de Jandarma Operasyonu: 4 Silah Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Gözaltına Alındı
    09:25 Mersin'de Jandarma Operasyonu: 4 Silah Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Mersin'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, silah kaçakçılığı yapan bir şüpheli gözaltına alındı. Şüphelinin adresinde yapılan aramada ise 1 tabanca, 1 yivli tüfek, 2 av tüfeği, 70 fişek, 1 şarjör, 150 mermi ve 2 adet 6136'ya tabi bıçak ele geçirildi.

  • Hakkari'de Haftalık Asayiş Toplantısı Yapıldı
    09:24 Hakkari'de Haftalık Asayiş Toplantısı Yapıldı

    Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik başkanlığında haftalık asayiş toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, geçen hafta meydana gelen olayların analizi yapıldı ve başarılı operasyonlar değerlendirildi.

  • Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor
    09:23 Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor

    Kemik kanseri nedeniyle bir bacağı kesilen İbrahim, tedavi olabilmek için saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalıyor. İbrahim ve ailesi, Denizli'de tedavi olmak istiyor ve yetkililerden yardım bekliyor.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 zanlı gözaltına alındı
    09:23 Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 zanlı gözaltına alındı

    Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekipleri, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik çalışma başlattı. Operasyon kapsamında 11 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin örgüte karşı muhalif gördükleri kişileri tehdit ettiği, örgüt lehine slogan attığı ve terör örgütü propagandası yaptığı tespit edildi. Operasyonda 1 ruhsatsız tabanca, 23 adet fişek, 1 ruhsatsız av tüfeği ve örgütsel dijital materyal ele geçirildi.

  • Nvidia, Yeni Yapay Zeka Çipini Tanıttı
    09:22 Nvidia, Yeni Yapay Zeka Çipini Tanıttı

    ABD'li çip devi Nvidia, bazı işlemleri önceki çiplerden 30 kat hızlı yaptığı söylenen yeni yapay zeka çipini tanıttı. B200 'Blackwell' çipi şirketin yıllık yazılım konferansında, CEO Jensen Huang tarafından tanıtıldı. Nvidia, Amazon, Google, Microsoft ve OpenAI gibi büyük müşterilerinin bu yeni çipi kullanmasını beklediğini açıkladı. Ayrıca, toplantıda yeni yazılım araçları ve otomobillerde kullanılacak chatbot çipleri de tanıtıldı.

  • 7 Ekim'den bu yana bir ilk! İsrail, Kassam Tugayları lideri Mervan İssa'yı öldürdü
    09:20 7 Ekim'den bu yana bir ilk! İsrail, Kassam Tugayları lideri Mervan İssa'yı öldürdü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın liderlerinden Mervan İssa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. İssa, 5 aydan uzun süredir devam eden savaşta ölen en üst düzey Hamas yetkilisi oldu.

  • Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği Gerçekleştirildi
    09:16 Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği Gerçekleştirildi

    Alaşehir'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla "Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları" etkinliği yapıldı. Etkinlikte, öğrenciler şiir okudu, gaziler anılarını paylaştı ve hediye paketi verildi.

  • Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Programı Düzenlendi
    09:16 Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Programı Düzenlendi

    Kemalpaşa ilçesinde yaşayan gaziler ve şehit aileleri için iftar yemeği programı düzenlendi. Kaymakam Musa Sarı, devletin desteklerini dile getirirken, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar da birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Programa ilçe jandarma komutanı, ilçe emniyet müdürü ve dernek başkanı da katıldı.

  • Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı
    09:15 Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

    Mersin merkezli 3 ilde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda göçmen kaçakçılığı yapan 3 organizatör yakalandı. Operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada 2 cep telefonu, 2 sim kart ve 38 bin 700 TL ele geçirildi.

  • Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı
    09:14 Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı

    Kırıkkale'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit aileleri ve gaziler için iftar programı gerçekleştirildi.


Advertisement