Suriye Konulu Cenevre 5 Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Suriye Konulu Cenevre 5 Görüşmeleri

Suriye Konulu Cenevre 5 Görüşmeleri

İsviçre'nin Cenevre kentinde süren 5. tur Suriye görüşmeleri kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Remzi İzzettin Remzi, rejim ve muhalefet heyetleriyle bir araya geldi.

27.03.2017 23:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsviçre'nin Cenevre kentinde süren 5. tur Suriye görüşmeleri kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Remzi İzzettin Remzi, rejim ve muhalefet heyetleriyle bir araya geldi.

Muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, rejimin sivil katliamlarını sürdürdüğüne dikkati çekerken, BM ile geçiş yönetimi müzakerelerinde ilk defa önemli ölçüde ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Görüşmelerinin beşinci gününde, Mistura'nın Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen Arap Ligi toplantısına katılması nedeniyle taraflarla görüşmeleri Remzi yürüttü.

Remzi, TSİ 13.00'te rejim, 17.00'de muhalefet heyetiyle bir araya geldi.

Görüşmenin ardından rejim heyetinin başkanı Beşşar Caferi açıklama yapmazken, muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, basın toplantısı düzenledi.

Hariri, rejimin 31 Aralık 2016'da yürürlüğe giren ateşkesten bu yana 275'i kadın, yüzlercesi çocuk olmak üzere en az 2 bin kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Kurbanların yüzde 93'ünün sivil olduğunu bildiren Hariri, "Maalesef Beşşar Esed'in terör rejiminin şu ana kadar ülkenin farklı bölgelerindeki vahşi bombardımanları devam ediyor. Cenevre'deki görüşmelerimizin ilk üç gününde Esed rejimi 14'ü çocuk, 28'i kadın toplam 76 sivili öldürdü." dedi.

"İlk defa bu kadar ilerleme sağladık"

Hariri, BM ekibiyle görüşmelerinde gelinen noktayı şöyle değerlendirdi:

"Bugün siyasi geçiş yönetimini ve süreci belirleyecek anayasal prosedürleri tartışmaya devam ettik. İlk defa bu kadar ilerleme sağladık ve önümüzdeki günlerde de görüşmelere bu bağlamda devam edeceğiz. Biz siyasi sürecin hızlandırılması ve halkımız için siyasi bir çözüm bulunması için elimizden geldiği kadar katkı vermeye devam edeceğiz."

Nasır el-Hariri, hedefledikleri "Suriye"yi İngilizce olarak "Kuşatma ve açlıktan kurtulmuş bir Suriye. İran milisleri ve diğer yabancı milislerden kurtulmuş bir Suriye. Halkının dönebilmesi için güvenli bir Suriye. Bizim gündemimiz bu." ifadeleriyle anlattı.

Hariri, bazı basın organlarında çıkan "Beşşar Esed'in siyasi geçiş yönetiminde bir üye olarak yer almasını kabul ettikleri" iddialarına ilişkin şunları kaydetti:

"Esed ve rejiminin geçiş sürecinin başlangıcında veya Suriye'nin geleceğinde herhangi bir rol almasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Esed ve rejimi, Maliye Bakanlığı veya başka bir bakanlık ve belediyeler de dahil Suriye'nin geleceğinde rol oynayamaz."

Anayasa taslağı hazırlığı konusuna değinen Hariri, taslağı Suriye halkının belirleyeceğini vurgulayarak, henüz metin hazırlamadıklarını söyledi.

Askeri muhalifler sahadaki durumu değerlendirdi

Muhaliflerin müzakere heyetindeki askeri grupların temsilcileri de konakladıkları Royal Hoteli'nde basın toplantısı düzenledi.

Humus'taki askeri gruplar adına konuşan Fatih Hassun, ülkedeki yabancı teröristlerin varlığına dikkati çekti.

Hassun, şunları anlattı:

"Şii milisler İran'da 14 kampta terör eğitimi görüyorlar. Suriye'de İran Devrim Muhafızları 20'den fazla karargah kurdu. Bu karargahlardan, 60'dan fazla milis grup yönlendiriliyor. İran devrim muhafızlarının sayısı, 8-10 bin. İran'ın nizami ordusundan gelen askerler, 5-6 bin. Iraklı Şii milisler 20 bin civarında. Afganistanlı Fatimiyyun mensubu milisler 10-15 bin. Zeynebiyyun mensubu 5-7 bin. Fakat bu sayılar değişiyor."

Güney Cephesi'ndeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Ziyad Hariri de bölgedeki duruma ilişkin bilgi verdi.

Ülkenin güneyindeki Dera ve Süveyde illerinde ÖSO güçlerinin hem rejime hem terör örgütü DEAŞ'a karşı önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Hariri, " Şam'ın doğusunda ilerleyen muhalifler ile rejim arasındaki vur kaç çatışmaları sürüyor. Hama'da da ÖSO, İran milisleri ve rejime karşı önemli başarılar elde ediyor." diye konuştu.

Sultan Murat Tugayı'nın temsilcisi Türkmen Komutan Ahmed Osman da Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütlerinden temizlenerek güvenli hale gelen bölgelere işaret ederek, "Halk evlerine dönmeye başladı. Humus'ta rejimin kuşattığı Vaer semtinden tahliye edilen siviller, bu bölgeye yerleşiyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Konulu Cenevre 5 Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı
    18:48 Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, iki ülke arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngören Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı imzaladı. Görüşmede, siyasi, ticari-ekonomik, sağlık, eğitim, kültürel ve insani alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca, endüstriyel işbirliği, sınır aşan su kaynaklarının ortak kullanımı, ulaştırma ve transit taşımacılık alanlarında işbirliği ve ikili ticaret hacminin artırılması gibi konularda mutabık kalındı. İki cumhurbaşkanı arasında 30'a yakın anlaşma yapıldı.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • Çanakkale'de Göçük Altında Hayatını Kaybeden 2 Kişinin Cenazesi Toprağa Verildi
    18:44 Çanakkale'de Göçük Altında Hayatını Kaybeden 2 Kişinin Cenazesi Toprağa Verildi

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Kangırlı köyünde su kanalı açma çalışması sırasında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan'ın cenazeleri köye getirildi. Cenazeler, yapılan cenaze namazının ardından Kangırlı köyü mezarlığında defnedildi. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan kepçe operatörü ise jandarma tarafından tutuklandı.

  • Samsun'da motosiklet hırsızlığı şüphelisi yakalandı
    18:43 Samsun'da motosiklet hırsızlığı şüphelisi yakalandı

    Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nden çalınan motosikletin şüphelisi, polis tarafından gözaltına alındı. Hırsızlık Büro ekipleri, güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyerek şüphelinin eşkalini belirledi. Motosiklet, çekici ile yediemin otoparkına çekildi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti
    18:37 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti.

  • Çanakkale'de Toprak Kayması Sonucu 2 Kişi Hayatını Kaybetti
    18:31 Çanakkale'de Toprak Kayması Sonucu 2 Kişi Hayatını Kaybetti

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Kangırlı köyünde tarlada hayır çeşmesi için su kanalı açılırken meydana gelen toprak kayması sonucu Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan hayatını kaybetti. Cenaze töreni köy camiinde yapıldı.

  • Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu Şüphelileri Yakalandı
    18:29 Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu Şüphelileri Yakalandı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde meydana gelen silahlı kuyumcu soygunuyla ilgili olarak yapılan yoğun çalışmalar sonucunda 3 şüpheli gözaltına alındı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, olayın şüphelilerinin yakalanmasında emeği geçen güvenlik güçlerine teşekkür ederek, Bulancak esnafına ve olayda yaralanan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.


Advertisement