Suriye Sınırında Sıcak Saatler! 11 Bin Türk Askeri Emir Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Suriye Sınırında Sıcak Saatler! 11 Bin Türk Askeri Emir Bekliyor

Cerablus-Azez arasında oluşturulacak 'Sığınma Bölgesi'ni korumak için hazırlanan 11 bin asker, sınır ötesine intikal için emir bekliyor. Harekat kapıda.

11.11.2015 08:03  Güncelleme: 08:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak'ta sıkıştırdığı IŞİD, sınırın dibindeki Mare Hattı'na yığınak yapınca Türkiye harekete geçti. Cerablus- Azez arasında oluşturulacak 'Sığınma Bölgesi'ni korumak için hazırlanan 10 bin 700 asker, sınır ötesine intikal için emir bekliyor. Aralık ayının ikinci haftasına harekat kapıda.

RUSYA DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Rusya'nın hava operasyonlarını tamamen Suriyeli muhalif güçler üzerinden sürdürmesi bölgedeki dengeleri değiştirdi. Rusya'nın sözde hava operasyonları sonrası IŞİD, 2 önemli birliğini Suriye sınır hattımızdaki 'Cerablus' bölgesine taşıdı. Tel Abyad PYD'nin eline geçmeden önce buradaki 3 özel eğitimli birliğini de Mare'ye kaydıran IŞİD'in her an bölgedeki Türkmenleri hedef alabileceği belirtiliyor.

ANKARA HAREKETE GEÇTİ

Tel Abyad'dan çekildikten sonra IŞİD'in Esad güçleriyle birlikte Mare Hattı'na yönelmesi Ankara'yı harekete geçirdi. Örgütün Türkmenleri hedef alma ihtimalini değerlendiren Ankara, ABD'lilerle 8 gündür aralıksız diplomasi trafiği yürütüyor.

5 MİLYON MÜLTECİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN

Hafta sonu Antalya'da yapılacak G20 zirvesinde Ankara, Suriye krizinin dünü, bugünü ve çözüm önerilerine yönelik hazırlanan 51 sayfalık bilgi notunu dünya liderleriyle paylaşacak. ''Esad'lı hiçbir formülün bölgesel barış için bir gelecek sunmadığını'' vurgulayacak Türkiye, Esad'sız yeni süreç için formüller sunacak. Esad'lı geçiş sürecine 6 ayla sınırlı olmak kaydıyla sadece sarı ışık yakan Türkiye, 6 ay sonrasında da mevcut koşulların bölgesel güvenlik için tehdit oluşturacağını savunuyor.

G20'de liderlere mülteci sorununun çözümünde 'Sığınma Bölgesi' önerisini sunacak Ankara, ülkesini terk eden ve Avrupa'yı da tehdit eden 5 milyonu aşkın sığınmacı için 10 yıl boyunca güvenli bir alan olması düşünülen projede ısrarlı olacak. Sınırın öbür yanında oluşturulacak 'Sığınma Bölgesi' için G20'ye katılacak ülkelerden siyasi ve ekonomik destek istenecek. Ankara, 'Sığınma Bölgesi' için gerekli teknik hazırlıkları da tamamladı. 6 merkezi kamp, 11 lojistik üs ve 17 güvenlik terminali olmak üzere teknik altyapı çalışmalarının neredeyse hazır olduğu belirtiliyor.

ARALIK AYININ İKİNCİ HAFTASI

Ankara, bir yandan da Rusya'nın sözde hava operasyonları sonrası sınır hattında yoğunlaşan IŞİD tehdidi için önlem almaya başladı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin aralık ayının 2'ci haftasından itibaren Rakka ve Haseki'nin güneybatısına yönelik operasyonlar başlatacağı kaydedildi. Sünni aşiretlerden oluşan Sahfa ordusunu harekete geçirecek ABD, 18 bin silahlı milisin bulunduğu birliklerle Ramadi ve Tikrit'te operasyon düzenleyecek. Şii ve Kürt silahlı gruplar ise aynı günlerde Kerkük'ün Hevice kasabasına hareket edecek. Washington ve Ankara, Musul operasyonunun ise en sona bırakılmasından yana. Bağdat ve Erbil de bu görüşe katılıyor.

ASKERLER SINIR HATTINDAKİ 7 BÖLGEDE EMİR BEKLİYOR

Iraklı güçlerin karadan, ABD'nin havadan bastıracağı operasyonlar sonrasında PYD'nin de kuzeyden bastırması ile IŞİD'in doğrudan Cerablus'a, yani Türkiye sınır hattına yığılacağını düşünen Ankara, 46 km derinlikteki alanda harekete geçecek. Özel birliklerden oluşan 10 bin 700 asker, Kilis sınır hattındaki 7 ayrı bölgede Ankara'dan gelecek talimatı bekleyecek. Olası operasyon için Ankara'nın planı, aralık ayının ilk 2 haftası olarak takvimlendirildi. Ancak Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik perspektifi ve alacağı pozisyon, sürekli dile getirdiği gibi, 'tamamen sivilleri korumaya yönelik' olacak. IŞİD'e karşı operasyon, tamamen 'Sığınma Bölgesi' hedefi doğrultusunda yapılacak ve içinde Türkmenlerin de bulunduğu 400 bin kişinin zarar görmesi engellenecek.

PYD'YE GEÇİT YOK

Antalya'daki G20'den Suriye çözümü çıkmasa bile Türkiye, PYD ve IŞİD'in bölgedeki hareketliliğini dikkate alarak kendi güvenliğini sağlamaya yönelik hazırlık yürütüyor. Plana göre PKK'nın Suriye'nin kuzeyindeki yeni yapılanmada doğrudan etkin olması ile Şırnak- Silopi'den başlayıp Şanlıurfa- Suruç'a kadar olan sınır hattında TSK ve MİT koordinasyonunda 11 ortak istihbarat ve bölge gözetleme merkezi oluşturulacak. Bölgeye 6 bin 220 uzman asker konuşlandırılacak. PYD'den olası tehdit halinde kara operasyonu dahil her türlü mücadele masada.

ABD'YE UYARI

IŞİD tehdidini adım adım izleyen Türkiye'nin bölgedeki bir diğer tehdit algısı ise PKK'nın Suriye kolu PYD. Ankara, geçtiğimiz hafta ABD'li askeri yetkililere, "Koalisyon içindeki ülkelerin hiçbiri istenilen düzeyde operasyonel destek vermiyor. Havada her geçen gün yalnızlaşıyorsunuz. Dolayısıyla İncirlik başta olmak üzere Türkiye'nin DAEŞ'le mücadelede verdiği destek çok önemli. Fakat IŞİD gibi PKK'nın da başka isimler altında bölgedeki hareketliliğine sessiz kalmayız.

Özellikle Cerablus hattında PYD veya türevlerinin hareket etmesine suskun kalmayın" mesajı iletti. ABD'lilerin ise "PYD uzun vadede tavrını netleştirmediği sürece ABD'nin tam desteğini alması öngörülmüyor. Bu bağlamda PYD ile doğrudan bir görüşme trafiği de başlatmayacağız" cevabını verdiği öğrenildi. PYD'nin daha önce 3 kez kırmızı çizgiyi aştığını hatırlatan Ankara, PKK'nın lider kadrosunun son 3 aydır Suriye'ye geçtiği bilgisini de muhataplarına aktardı. Suriye'ye geçtiği öğrenilen 64 PKK'lı arasında Bahoz Erdal, Mustafa Karasu gibi isimler de var. (Kaynak: Yeni Şafak)

Suriye Sınırında Sıcak Saatler! 11 Bin Türk Askeri Emir Bekliyor

Son Dakika Güncel Suriye Sınırında Sıcak Saatler! 11 Bin Türk Askeri Emir Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • kürdo: orasıda kürtlerin olacak 24 17 Yanıtla
  • vatansever: bazıları ne işimiz var bizene falan yazmış ... şimdi müdehale edilmezse sınıra dayanacaklar her gün stres yaşanacağına ve savunmada kalınacağına taarruz hakkı bizde olmalı bebe gibi yorum yapmayın ... 20 13 Yanıtla
  • Literatur: Tek hedef pyd ve kurtlerin kazanimlari...isid bahane... 25 4 Yanıtla
  • ali: oraya 30 dk girersin ama 30 yıl çıkamasın ülke ortadoğu pisliğine bulaşır çıkıs yokq. 18 10 Yanıtla
  • ALPERENLER: girin suriyenin kuzeyini NE KADAR TERÖRİST varsa temizleyin. bin kere öleceğine bir kez ölün ama temizleyin aslanlar.. 7 17 Yanıtla
  • bursalı: dertleri işid değil esadı devirmek 20 3 Yanıtla
  • TARIK: ŞAKŞUKAAA... ŞAKŞUKAAA... ŞAKŞUKAA... ŞAKADA ŞUKAAA... BIRAKIN BU FANTASTİK HAYALLERİ DE KAYBETTİĞİNİZ ÖZGÜVEN, PRESTİJ VE EN ÖNEMLİSİ KÜRT HALKINI NASIL GERİ KAZANABİLİRSİNİZ, ONA BAKIN... EMBESİLLER. 13 8 Yanıtla dede: kürtler önce içlerindeki hainleri temizlesinde vatana millete layık olsunlar gerzek tarık 4000 pkk dan korkan 40milyon korkak kürt :) 4 4
  • AltınTavuk: bahane arıyorsun kendine, İşin gücün Kürt hak kazanmasın, ayıp sana biraz büyü Türkiye 13 8 Yanıtla
  • Hakikat: 1071 Melazgirt Meydan Şavaşında , Çanakale Savaşında ve en Son Kurtuluş Savaşında Kürdlerin yardımı olmadan kazanamazdık.BOP BAŞKANI TÜRK VE KARDEŞLİĞİNE SON DARBELERİ İNDİRMEK İÇİN UĞRAŞIYOR.EĞER KÜRTLERİ TÜRKLERDEN KÜSTÜRÜRSENİZ ANADOLUDA YAŞAMA SANSIMIZ OLMAZ.BU BÖYLE BİLİNE 16 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Didim'de Genç Şefler Yemek Yarışması Düzenlendi
    16:15 Didim'de Genç Şefler Yemek Yarışması Düzenlendi

    Aydın'ın Didim ilçesinde, Turizm Haftası kapsamında Zeynep - Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından bir otelde düzenlenen Genç Şefler Yemek Yarışması'na 5 ortaokuldan 6 takım katıldı. Yarışmada öğrencilerin hünerlerini sergilediği etkinliğe veliler ve öğretmenler de katıldı. Yarışma sonuçları yarın açıklanacak.

  • Konya Ereğli'de 135 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi
    16:15 Konya Ereğli'de 135 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi

    Konya'nın Ereğli ilçesinde jandarma tarafından yapılan çalışmalarda bir otomobilde 135 kilo kaçak tütün ele geçirildi. Jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen şok yol kontrolünde M.P.'nin kullandığı otomobilde yapılan aramada kaçak tütünler bulundu. M.P. gözaltına alınırken, ele geçirilen malzemelere el konuldu.

  • Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu
    16:14 Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.

  • Sinop'ta okul çevrelerinde emniyet denetimi yapıldı
    16:13 Sinop'ta okul çevrelerinde emniyet denetimi yapıldı

    Sinop'ta İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından çocuk ve gençlerin korunması amacıyla okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi. 40 ekip ve 133 personelinin katılımıyla yapılan denetimde, 91 okul çevresinde metruk binalar, iş yerleri, park ve bahçeler kontrol edildi. Denetim sonucunda herhangi bir suç unsuruna rastlanmazken, bir öğrenci servis aracı sürücüsüne 1506 lira cezai işlem uygulandı.

  • Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi
    16:12 Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi

    Karabük İl Genel Meclisi'nin yapılan ilk toplantısında, AK Parti Grup kararı gereği gösterilen tek aday Ahmet Sözen, yeniden İl Genel Meclis Başkanı seçildi. Sözen, yaptığı konuşmada, Karabük İl Özel İdaresinin önemli bir noktaya geldiğini ve bundan sonra da hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.

  • Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
    16:09 Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

    Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın da katıldığı ödül töreninde, İngilizce, Fransızca ve Almanca kategorilerinde dereceye giren öğrencilere sertifikaları takdim edildi. Birinci olan çevirmenler Brüksel'de AB kurumlarını ziyaret edecekken, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler Ankara Üniversitesi'nde 'Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı'na katılma fırsatı elde ettiler.

  • Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi
    16:08 Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi

    Türk Kızılay tarafından Gazze'ye ulaştırılması için hazırlanan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesini taşıyan gemi, Mersin Uluslararası Limanı'ndan uğurlandı. İsrail'in saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkıyla dayanışma amacıyla tedarik edilen gıda, bebek malzemeleri, uyku tulumu ve glütensiz ürünlerden oluşan yardım malzemeleri, Türk Kızılay ve AFAD işbirliğiyle bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemiyle toplamda 39 bin 697 ton insani yardım malzemesi Gazze'ye gönderilmiştir.

  • Bayram tatilinde Şanlıurfa 500 bin ziyaretçi ağırladı
    16:07 Bayram tatilinde Şanlıurfa 500 bin ziyaretçi ağırladı

    Bayramda esnafın yüzü güldü. Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince yaklaşık 500 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Esnaf, yoğunluktan dolayı siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti. Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, yılsonunda 2 milyon ziyaretçi sayısının aşılacağını söyledi. Esnaf ise yoğunluktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

  • Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler
    16:04 Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde üretilen yerel üretim portakal ve domatesler, uluslararası karantina standartlarını aşarak dünya pazarlarına açılıyor. Türkiye'nin tarım potansiyelini gözler önüne seren bu ürünler, Rusya, Ukrayna, Polonya ve Avusturya'ya ihraç edilecek. Ürünler, Bitki Sağlık Sertifikaları ile donatılarak, Türkiye'nin tarım kalitesini temsil etmeye hazır hale getirildi.

  • ASTOR Enerji Şanlıurfaspor, Teksüt Bandırmaspor maçında galibiyeti kaçırdı
    16:03 ASTOR Enerji Şanlıurfaspor, Teksüt Bandırmaspor maçında galibiyeti kaçırdı

    Trendyol 1. Lig ekiplerinden ASTOR Enerji Şanlıurfaspor'un futbol şube sorumlusu Adnan Yükselir, Teksüt Bandırmaspor ile oynadıkları maçta galibiyeti kaçırdıklarını belirtti. Yükselir, takımının mücadelesinden memnun olduğunu ancak gol pozisyonlarını değerlendiremediklerini söyledi. Haftaya Bodrum FK ile deplasmanda oynayacakları maçtan puan veya puanlarla ayrılmak istediklerini ifade etti.


Advertisement