Suriyeli 5 Aylık Ahmed, Yaşama Tutunamadı - Son Dakika
Yerel

Suriyeli 5 Aylık Ahmed, Yaşama Tutunamadı

Doğuştan karaciğer yetmezliği bulunan ve ailesiyle Türkiye'ye gelen Suriyeli 5 aylık Ahmed Hac Ali, karaciğer nakledilmeyi beklediği İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi yoğun bakım servisinde hayatını kaybetti.

29.08.2015 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğuştan karaciğer yetmezliği bulunan ve ailesiyle Türkiye'ye gelen Suriyeli 5 aylık Ahmed Hac Ali, karaciğer nakledilmeyi beklediği İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi yoğun bakım servisinde hayatını kaybetti.

Suriyeli bebek Ahmed Hac Ali'nin, Fukara Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde, annesinden alınacak dokunun nakli için tedavi olmak istediğine ilişkin haberler üzerine devreye giren Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yatan Ahmed ile annesini, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne yönlendirmişti.

Malatya'daki merkeze götürülen ve yoğun bakıma alınan 5 aylık bebek, yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, AA muhabirine, bebeğe karaciğer nakli yapılması konusunda herhangi bir prosedür gecikmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Doğuştan karaciğer yetmezliği bulunan bebeğin durumunun kötü olduğunu ve makineye bağlı yaşama tutunmaya çalıştığını dile getiren Özgen, bu şartlarda hastaneye sevk edilen bebeğe organ nakli konusunda hekimlerin elinden geleni yaptığını ifade etti.

Bebeğin karaciğer nakli olması yönünde tüm prosedürlerin tamamlandığını, canlıdan canlıya nakil için annenin verici olduğunu aktaran Özgen, "Ancak anne 17 yaşındaydı. Yasalara göre 18 yaşın altında canlı verici kabul edilmediği için bebeğe başka bir verici arandı. Bu süreçte durumu zaten çok kötü olan bebek, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı" dedi.

Bu arada, bebeğin cenazesinin ailesi tarafından Suriye'nin İdlib kentine götürüldüğü öğrenildi.

Suriye'de yaşayan Hibe Hasan-Abdurrahim Hac Ali çifti, 5 aylık bebekleri Ahmed'in rahatsızlanması üzerine üç ay önce Hatay'a gelmiş, kentteki bir hastaneye kaldırılan bebeğe karaciğer yetmezliği teşhisi konulmuştu.

Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edilen bebek için uygun organ arayışına giren doktorlar, çocuğun annesinin dokusunun uygun olduğunu tespit etmiş ancak hastanede canlıdan canlıya organ nakli yapılamadığı için ameliyat gerçekleştirilememişti.

Adana'da faaliyet gösteren Fukara Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Süslü, durumunu öğrendiği bebeğin Malatya'daki özel bir hastanede tedavi edilebilmesi için gereken 40 bin doları toplayabilmek için kampanya başlatmıştı. Dernek yönetimi, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin AFAD kanalıyla tedaviyi ücretsiz üstlenmesi üzerine bebeğe toplanan bir miktar paranın, aile için harcanacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriyeli 5 Aylık Ahmed, Yaşama Tutunamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement