İzmir Suriyelilere Kucak Açıyor - Son Dakika
Güncel

İzmir Suriyelilere Kucak Açıyor

İzmir Suriyelilere Kucak Açıyor

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde geçen günlerde kayıtdışı çalışan Suriyeli işçilere yönelik protestoyla başlayan gerginliği gidermek için çalışmalar başladı.

02.09.2014 10:28  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde geçen günlerde kayıtdışı çalışan Suriyeli işçilere yönelik protestoyla başlayan gerginliği gidermek için çalışmalar başladı. Aynı sorunların tesktil, inşaat sektörüne de sıçramak üzere olduğu dile getirilirken sorunun çözümü için gerekli önlemlerin alınması istendi.

Deri Tekstil Kundura İşçileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Yalçın Yanık, Suriyeli işçilerle aralarında sorun bulunmadığını, iki tarafın da kurban olduğunu söyledi. Geçen günlerde İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan işçilerin "Suriyeli işçi istemiyoruz" diye eylem yapmasının ardından konuşan Yanık, "Onlar mağdur durumdalar. Çalışmalarına karşı değiliz ve özellikle Afrin ve Halepten gelen Suriyeliler ayakkabı işini çok iyi biliyor. Bizim asıl sorunumuz Suriyeli işçileri bahane edip bizleri sigortasız, iş güvencesiz ucuza çalıştıran işverenlerle. Aynı sorun tekstil ve inşaat sektöründe de yaşanıyor. Orada da isyanlar çıkabilir. Derneğimizin amacı işçilerin arasındaki yardımlaşmayı ve işçilerin haklarını korumaktır" dedi.

Ayakkabı yapımı sektöründe Suriye'den gelen işçilerin daha düşük ücretle çalışmalarının bazı yerli işçilerin kovulmasına sebep olduğunu dile getiren Yanık, "Sektörde çalışan 30 bin kişiden sadece bin 500'ü sigortalı. Bu yüzden işçiler işten kolayca çıkarılabiliyor. 5 bin civarında olan Suriyeli daha düşük ücretle çalışıp yevmiyeleri 80 liradan 40 liraya düşürüyor" diye konuştu.

Yanık, işçilerin çok sağlıksız kanserojen maddeler içeren bir ortamda çalıştığını da hatırlattı. Yanık, "Suriyeli işçilerin ve diğer birçok işçinin hiç bir sağlık sigortası yok ama geçinmek için çalışmak zorundalar. Ayakkabı üretim atölyelerinin olduğu Işıkkent'e, her ihtiyacı karşılayacak bir sağlık ocağı açılmasını da istiyoruz. Her atölyenin denetim altına alınması, herkese eşit ücret verilip eşit saatlerde çalışılması, kayıt dışı çalışmaların yasaklanması ve esnek üretimin kaldırılması gerekiyor. Bu işe çözüm olabilecek tek şey devletin sıkı bir denetim yapmasıdır. Biz bu işi çözmek için vali, vali yardımcısı ve emniyet müdürü ile görüştük, sabırlı olmamızı söylediler. Eylem yapan işçiler kovuluyor ve bu da sorunu daha çok büyütüyor. Bu sorunu insan hakları çerçevesinde çözmek istiyoruz. Aramızdaki oluşturacağımız bir heyetle siyasi partilere de gidip sorunlarımızı onlara da anlatacağız" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Suriyelilere Kucak Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement