Suriyeli Öğrencilere 'Osmanlı Ortak Değerimiz' Yazılı Ders Kitabı - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Öğrencilere 'Osmanlı Ortak Değerimiz' Yazılı Ders Kitabı

Suriyeli Öğrencilere \'Osmanlı Ortak Değerimiz\' Yazılı Ders Kitabı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacı 680 çocuğun İstanbul Avcılar'daki ilkokul düzeyindeki eğitimi sürerken, derslerinde okutulan kitaplar, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun kontrolünden geçirildi.

30.10.2015 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacı 680 çocuğun İstanbul Avcılar'daki ilkokul düzeyindeki eğitimi sürerken, derslerinde okutulan kitaplar, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun kontrolünden geçirildi. Bu nedenle dağıtımı geciken kitaplarda Hatay, Türkiye toprağında ve Osmanlı padişahları iki ülkenin ortak değer olarak gösterildi.

İç savaştan aileleri ile kaçan ailelerin çocukların eğitimden mahrum kalmaması amacıyla hazırlanan proje Avcılar Milli Eğitim Müdürü Emin Engin tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne iletildi. Kabul dilerek uygulanan proje uyarınca Avcılar'daki Atatürk Ortaokulu, öğleden sonra Suriyeli miniklere açıldı. Uluslar arası Şefkat Der'in çabaları ile Avcılar'da sınıfları Suriyeli miniklere açılan okul, sığınmacılardan büyük ilgi gördü. Atatürk Ortaokulu Müdürü Polat Ercan, aynı binada ilkokul düzeyinde açılan 17 sınıfta 680 Suriyeli ve ortaokul düzeyinde 42 sınıfta 1250 Türk öğrencileri olduğunu söyledi. Ercan, büyük talep üzerine Suriyeli öğrenci kaydını dondurduklarını, iki ülke öğrencilerinin binaya girip çıkarken birbirlerini görmedikleri anlatırken, "Türk öğrencilerimiz 08.20'de derse giriyor, 15.00'te çıkıyor. Bu saatten sonra Suriyeli öğrenciler saat 20.00'ye kadar eğitim ve öğretim görüyor. Tekli eğitimden, ikili öğretime dönüştük. Mesaim saat 07.00'de başlıyor, saat 20.00'ye kadar devam ediyor. Suriyeliler servislerine binip gittikten sonra okulu kapatıyoruz" dedi.

Avcılar'daki okulda ücretleri Şefkat Der tarafından karşılanan Suriyeli 20 öğretmen ve gönüllü tercüman bulunuyor. Arapça müfredata tabi Suriyeli öğrencilere Halk Eğitim Merkezi'nden görevlendirilen 2 Türk öğretmen Suriyeli çocuklara haftada 3'er saat Türkçe veriyor. Okul Müdürü Ercan Polat, Suriyeli çocuklara verilen derslerdeki kitaplarda Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nca düzenlemeler yapıldığını anlatırken şöyle dedi:

"Suriye'deki müfredat ve ders kitaplarında daha önce Hatay, Suriye toprağı olarak gösteriliyordu. Buradaki yeni müfredatta Hatay, Suriye'nin değil Türkiye topraklarında. Suriye'deki tarih kitaplarında Osmanlı padişahları 'işgalci' olarak gösteriliyor. Buradaki yeni müfredatta Osmanlı padişahlarının 'ortak değerimiz' olduğu Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman'ın onların da padişahları olduğu yer alıyor. Severek, isteyerek müfredatlarında değişikliğe girdiler. Gelenek-göreneklerimizde fazla bir farklılık yok. Öğrenciler her yerde aynı. Bunları sokaktan kurtarmak, bir şeyler öğrendiklerini görmek bizi mutlu ediyor. Mesaimiz artıyor, hiç sıkıntı değil. Yeter ki güzel şeyler çıksın."

Okul Müdürü Ercan, en büyük sıkıntının servis konusunda çekildiğini Avcılar dışından, Beylikdüzü, Esenyurt'un bir kısmından hatta Şişli'den çocuklarını göndermeye çalışan Suriyeler olduğunu belirtirken, "Beylikdüzü için de okul açma hazırlıkları var. Ancak, merkez Avcılar gibi görünüyor. Bize geliyorlar; 'Nasıl planladınız, nasıl yaptınız' diye soruyorlar. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriyeli Öğrencilere 'Osmanlı Ortak Değerimiz' Yazılı Ders Kitabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, Latin Amerika belediyelerine seslendi
    14:37 UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, Latin Amerika belediyelerine seslendi

    UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, UCLG Latin Amerika Bölge Teşkilatı (FLACMA) Yönetim Kurulu Toplantısı'nda Latin Amerika belediyelerine hitap etti ve daha adil ve sürdürülebilir şehirler inşa etme vizyonunu paylaştı.

  • Samsunspor Teknik Direktörü Markus Gisdol, Adana Demirspor maçını kazanmak istediklerini söyledi
    14:35 Samsunspor Teknik Direktörü Markus Gisdol, Adana Demirspor maçını kazanmak istediklerini söyledi

    Samsunspor Teknik Direktörü Markus Gisdol, hafta sonu oynayacakları Adana Demirspor maçını kazanmak istediklerini belirtti. Gisdol, Adana Demirspor'un güçlü bir rakip olduğunu ve zorlu bir karşılaşma beklediklerini ifade etti. Ayrıca, takımın ligde kalma mücadelesine devam edeceklerini ve sözleşme konusunun şu anda odaklarında olmadığını söyledi.

  • Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı
    14:34 Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı

    Doğada yetişen madımak otu, ilkbaharın gelmesiyle Çorum'un Boğazkale ilçesinde toplanmaya başlandı. Yöresel lezzetler arasında yer alan madımak, kadınlar tarafından toplanarak hem aileler için yemek yapılıyor hem de pazarlarda satılarak ek gelir elde ediliyor. Madımak otu, Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde işlenerek konserve haline getiriliyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

  • Niğde'de Jandarma Ekipleri, 160 Olayı Vücut İziyle Çözdü
    14:34 Niğde'de Jandarma Ekipleri, 160 Olayı Vücut İziyle Çözdü

    Niğde'de İl Jandarma Komutanlığı olay yeri inceleme ekipleri, yılın ilk üç ayında meydana gelen 160 olayı, suçluların vücut izinden yola çıkarak çözdü. Ekipler, parmak izi, biyoloji, kimya, iz inceleme ve balistik konularında teknik incelemeler sonucunda hırsızlık, mala zarar verme, öldürme, uyuşturucu madde ve trafik kazaları gibi olayları aydınlattı. Ayrıca, ekipler yılın ilk 3 ayında 288 aranan kişiyi yakalayarak, 41 hükümlüyü cezaevine teslim etti.

  • Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu
    14:33 Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde yaşanan kuyumcu soygunu güvenlik kameralarına yansırken, soygun anlarını yaşayan kuyumcu dükkanı çalışanı Abdullah Bay olayı anlattı. İki maskeli soyguncu, pompalı tüfekle dükkana girerek altınları çantaya doldurduktan sonra havaya ateş ederek kaçtılar. Çalınan altınların değeri yaklaşık 10-12 milyon lira olarak belirlendi. Polis, soyguncuların yakalanması için geniş çaplı bir operasyon başlattı.

  • Halk Otobüsü Şoförü Unutulan Parayı Teslim Etti
    14:31 Halk Otobüsü Şoförü Unutulan Parayı Teslim Etti

    Antalya'da tır şoförünün bindiği halk otobüsünün koltuğunda unuttuğu ve içinde 100 bin TL bulunan poşeti muhafaza altına alıp meslektaşına teslim eden halk otobüsü şoförü, 'Helal paraymış, yoksa giderdi' dedi.

  • Kayseri'de pastırmacılık yapan Yasin Güzel: Pastırma ve sucuk satışları Ramazan Bayramı'nda arttı
    14:30 Kayseri'de pastırmacılık yapan Yasin Güzel: Pastırma ve sucuk satışları Ramazan Bayramı'nda arttı

    Kayseri'de pastırmacılık yapan Yasin Güzel, Ramazan Bayramı'nda yerli ve yabancı turistlerin kente gelmesiyle pastırma ve sucuk satışlarının arttığını belirtti. Güzel, bayram sonrasında ise işlerin durduğunu ancak gurbetçilerin gelmesiyle tekrar yoğunlaşmayı beklediklerini söyledi. Ayrıca, et fiyatlarında bir artış olmaması nedeniyle pastırma ve sucuk fiyatlarında da değişiklik olmadığını ifade etti.


Advertisement