Suriyeli Sanatçı Haco'nun Hdp'ye Çağrısı - Son Dakika
Yerel

Suriyeli Sanatçı Haco'nun Hdp'ye Çağrısı

Suriyeli sanatçı Ciwan Haco'nun "çatışma ve öldürmelerle Kürt meselesinin çözülemeyeceği ve 59 milletvekiliyle Meclis'e giren HDP'nin çözüm yolunu orada araması gerektiği" yönündeki çağrısını, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sanatçılar da destekledi.

16.11.2015 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli sanatçı Ciwan Haco'nun "çatışma ve öldürmelerle Kürt meselesinin çözülemeyeceği ve 59 milletvekiliyle Meclis'e giren HDP'nin çözüm yolunu orada araması gerektiği" yönündeki çağrısını, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sanatçılar da destekledi.

Eğitim-Bir-Sen Van Şubesi Başkanı Süleyman Şakar, AA muhabirine, Haco'nun açıklamasını çok olumlu bulduklarını, tüm kesimlerin sorunun çözümünde yer alması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların 1 Kasım'daki seçimde net tavır ortaya koyduğunu ve herkesin bundan gerekli dersi aldığını belirten Şakar, "Silahların esasen 20 yıl önce susması gerekiyordu. Ancak ne yazık ki 20 yıldan bu yana insanların canı yanıyor" dedi.

Şakar, "Bugün kurulacak barış masasında, tüm kesimlerin yer alması gerekiyor. Herkesin temsil edildiği bir ortamda barış adımları atılmalıdır. Bu sadece bir kesimin sorumluluğunda yürümez. Hükümet barıştan yana olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Artık siyasetin konuşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İnsanların huzur içinde yaşayacağı ortamın tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Şakar, sorunların Meclis çatısı altında konuşularak çözüme kavuşturulması yönündeki çalışmaları sonuna kadar destekleyeceklerini kaydetti.

Bitlis

Memur-Sen Bitlis İl Temsilcisi Cabir Durak, sanatçı Haco'nun çağrısına katıldıklarını ve çözümün tek adresinin Meclis olduğunu bildirdi.

Ölümler ve çekilen acıların en kısa sürede sona ermesi, insanların refah içinde yaşaması gerektiğini dile getiren Durak, şöyle devam etti:

"Yaşanan sorunun tek çözüm yeri Meclis. Muhataplar ise kesinlikle ülkede yaşayan herkestir. Çünkü bu toplumsal bir sorun. Sadece bir kişinin elini taşın altına koyarak çözebileceği iş değil. Toplumsal huzur istiyorsak, bütün kesimlerin bir masanın etrafında oturup, kardeşlik çerçevesinde bu işe çözüm getirmesi gerekir. Sanatçı Haco'nun yaptığı çağrıyı da olumlu buluyoruz. Çözümün tek adresi Meclis'tir. Sorunları gözümüzü kapatarak değil, doğru zeminlerde konuşarak çözebiliriz."

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan da "çatışmaların sokaklardan çekilmesi gerektiğini" belirtti.

"Bölgedeki zulüm, çatışma ve şiddet yumağının arasında kalan insanların günahı nedir? Meclis'te yeni bir anayasal düzenleme yapılarak, bu sorunun orada görüşülmesi lazım" diyen Tezcan, "Her gün 'barış, uzlaşı ve çözüm' diyoruz. Artık silahların susmasını ve barışın sağlanmasını istiyoruz. Diğer ülkelerde bu sorun nasıl çözülmüşse, ülkemizde de çözülmeli. Siyasetin bu konuda sorumluluk alarak barış çağrısı yapması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Muş

Eğitim-Bir-Sen Muş Şube Başkanı Mahir Barışan ise vatandaşların, terör olaylarının sona erdirilip, hak ve taleplerin sivil siyaset yoluyla Meclis çatısı altında dile getirilmesi için oy verdiğini söyledi.

Ancak HDP'nin bunu değerlendirmediğini savunan Barışan, şunları kaydetti:

"HDP, hiçbir inisiyatif almadığı gibi mevcut sorunu derinleştirerek daha da karmaşık hale getirdi. Bölge halkı son seçimde bunu görüp HDP'ye ders verdi. 'Ayrışmadan, şiddetten, kaostan yara tavır alma' dedi. Sivil toplum kuruluşları olarak HDP'nin sivil siyaset üretmesini ve soruna Meclis çatısı altında çözüm aramasını, verilen bu şansı iyi değerlendirmesini istiyoruz."

Anadolu Gençlik Derneği Muş Şube Başkanı Aydın Suna da İslam kardeşliğiyle, kişilerin hak ve hukukuna uyarak, diyalogla sorunların çözülebileceğini ifade etti.

HDP'nin 59 milletvekiliyle Meclis'e girdiğine işaret eden Suna, "Sorunların silahla değil, Meclis'te siyasetle çözülmesi gerekir. Yıllardır PKK bölgede silahlı mücadele yaptı, eline ne geçti? Hep kaybeden Türkiye, doğuda yaşayan halk oldu. Kavgayı, çatışmaları şehirlere indirdiler. Yine bundan zararlı çıkan halk. Çatışmacı tavırları 1 Kasım seçimlerinde, halkın HDP'ye verdiği desteği geri çekmesine neden oldu" diye konuştu.

Suna, Haco'nun açıklamalarını desteklediklerini bildirdi.

Hakkari

Hakkarili mahalli sanatçılardan Burhan Yalçın da Haco'nun çağrısının önemli olduğunu vurguladı.

Çağrının tüm siyasi partiler için geçerli olduğunu anlatan Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sorun sadece HDP ile biten bir mesele değil. Bu nedenle çağrı, diğer siyasi partilere de yapılmalı. Bizim de vatandaş olarak, her şeyden önce insan olarak, barış için üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. Çünkü barış herkes içindir. Ciwan Haco gibi evrensel kişiliği olan bir sanatçıdan bu çağrının gelmesi bizim için önemlidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriyeli Sanatçı Haco'nun Hdp'ye Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement