Suriyeli Sığınmacıların Trajedisi Fotoğraflara Yansıdı - Son Dakika
Kültür Sanat

Suriyeli Sığınmacıların Trajedisi Fotoğraflara Yansıdı

Fotoğraf sanatçısı Ulaş Tosun'un üç yılda tamamladığı, İstanbul'daki Suriyeli sığınmacılarının günlük hayatlarıyla ilgili fotoğraflarından oluşan "Permanently Temporary" sergisi açıldı.

14.04.2016 19:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fotoğraf sanatçısı Ulaş Tosun'un üç yılda tamamladığı, İstanbul'daki Suriyeli sığınmacılarının günlük hayatlarıyla ilgili fotoğraflarından oluşan "Permanently Temporary" sergisi açıldı.

Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu Yeniköy Yerleşkesi'nde gerçekleşen sergide, Suriyeli sığınmacıların trajedisi, fotoğraf sanatçısı Kadir Has Üniversitesi fotoğraf sanatçısı Ulaş Tosun'un vizöründen fotoğraf karelerine yansıyor. Sergide, İstanbul'dan yola çıkarak Edirne üzerinden AB ülkelerine ulaşmaya çalışan Suriyelilerin yaya olarak yaptıkları bu trajik yolculuktan da kareler bulunuyor.

Suriyeli sığınmacılarla ilgili ilk kişisel sergisini gerçekleştiren Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriyeli savaş mağdurlarıyla ilgili üç yıldır çekim yapıyorum. Fotoğrafların büyük çoğunluğu İstanbul'dan. Bir de mültecilerin Edirne'ye doğru yürüyerek gerçekleştirdiği karayolundan fotoğraflar da mevcut. Fotoğrafları çekerken bir çok dramla karşı karşıya kaldım." dedi.

Savaş denilince sadece cephedeki askerlerin akla gelmemesi gerektiğini söyleyen Tosun, şunları söyledi:

"Savaş bütün bir halkı etkiliyor. Fotoğraflarını çektiklerimden birinin ismi Ali. Bu çocuk Suriye'de köylülerin yemek verdiği zihinsel özürlü bir çocuk. Asıl ailesinin nerede olduğu bilinmiyor. Savaş başladığında göç eden bir kafileye takılarak Türkiye topraklarına geçmiş ve oradan da İstanbul'a kadar gelmiş. Kendi dilini bile konuşamıyor. Savaş bu şekilde birçok insanı etkileyen bir durum."

Ulaş Tosun, fotoğrafları bir proje olarak çekmediğini, büyük bir insani drama tanıklık etmek için Suriyeli sığınmacıları fotoğrafladığını ve kendisine Avusturya Konsolosluğu'ndan gelen teklifi değerlendirerek sergiyi açtığını, Sığınmacılarla ilgili çekimlere ise devam ettiğini aktardı.

Türkiye'de sanatçıların Suriye dramına yeteri kadar hassas davranmadığını kaydeden Tosun, "Suriye dramı Türkiye'de görmezden geliniyor. Benim ilk sergi davetimin Avusturya Konsolosluğu'ndan gelmesi ve fotoğrafların yabancı basında yer alması da bunu gösteriyor. Oysa sosyolojik anlamda Suriyelilerle ve Türkiye vatandaşları bir arada yaşamaya çalışıyor. Bu noktada sanat büyük bir önem arz ediyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Suriyeli Sığınmacıların Trajedisi Fotoğraflara Yansıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement