Suriyeliler İş Dünyasında "Ben de Varım" Diyor - Son Dakika
Yerel

Suriyeliler İş Dünyasında "Ben de Varım" Diyor

Suriyeliler İş Dünyasında "Ben de Varım" Diyor

Türkiye'nin önemli sanayi ve ticaret kentlerinden Gaziantep'e sığınan Suriyeliler, şehrin ticaret hayatında da yer almaya başladı.

02.02.2015 11:20  Güncelleme: 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'nin önemli sanayi ve ticaret kentlerinden Gaziantep'e sığınan Suriyeliler, şehrin ticaret hayatında da yer almaya başladı.

Suriye'deki iç savaş öncesinde Gaziantep Ticaret Odası'na (GTO) kayıtlı 10 Suriyeli firma varken, bu rakam 2014 sonu itibariyle 272'ye ulaştı.

GTO Başkanı Eyüp Bartık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de Mart 2011'den bu yana süren trajediden etkilenen Suriyelilere insani yardım sağlamada en özverili davranan ülkenin, Suriye ile güçlü tarihi, kültürel ve ekonomik bağları olan Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır süren çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin, ülkenin çeşitli yerlerindeki kampların yanı sıra kentlerde kiraladıkları evlerde yaşadıklarını belirten Bartık, yaklaşık 350 bin Suriyelinin yaşadığı Gaziantep'te, kayıt içi ve kayıt dışı olarak çok sayıda Suriyelinin iş hayatında yer aldığını ifade etti.

Suriye ile tarihi bağları bulunan Gaziantep'te 2011 öncesinde odalarına kayıtlı Suriyeli firma sayısının 10 olduğuna dikkati çeken Bartık, şöyle konuştu:

"Bu rakam 2011-2014 döneminde 60'a çıktı. 31 Aralık 2014 itibariyle 272'ye ulaşan Suriyeli firmaların 212'si geçen yıl kuruldu. Suriyelilerin yüzde 21'i gıda, yüzde 19'u tekstil, yüzde 8'i ayakkabı, yüzde 8'i hizmet geri kalanları ise inşaat, plastik ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Odamızın Suriyeli üye sayısının giderek artacağını düşünüyorum. Çünkü 1 milyon 800 bin nüfusa sahip Gaziantep'te 14 bin 55 üyemiz var. Yaklaşık 350 bin Suriyeliye karşılık da 272 üyemiz var. Gaziantep'e sığınan Suriyeliler, ülkelerine kısa vadede dönemeyeceklerini anladıkları için artık burada yaşamlarını ve işlerini kuruyor."

Suriyelilerin yanı sıra aralarında Irak, Afganistan, Almanya, Suudi Arabistan, ABD, Hollanda, Finlandiya, İrlanda, Lübnan, Libya, Azerbaycan, Belçika, Kore ve Çin'in de bulunduğu 31 ülkeden üyelerinin bulunduğuna işaret eden Bartık, ticaret hayatında yer alarak Türkiye'ye katkı sağlamak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriyeliler İş Dünyasında 'Ben de Varım' Diyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement