Suriyelilerin Dönmesi İçin Şartlar Uygun Değil" - Son Dakika
Güncel

Suriyelilerin Dönmesi İçin Şartlar Uygun Değil"

Suriyelilerin Dönmesi İçin Şartlar Uygun Değil"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Lübnan Sözcüsü Lisa Ebu Halid, Suriye'deki insani durum ve güvenlik riskleri nedeniyle mültecileri ülkelerine dönmeye teşvik etmediklerini belirtti.

17.01.2017 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Lübnan Sözcüsü Lisa Ebu Halid, Suriye'deki insani durum ve güvenlik riskleri nedeniyle mültecileri ülkelerine dönmeye teşvik etmediklerini belirtti.

Ebu Halid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'deki insani durum ve güvenlik riskleri nedeniyle BMMYK, Suriye'ye dönüşe katkı sağlamıyor, mültecileri bu yönde teşvik etmiyor. Nüfusun yarısının evlerini terk etmek zorunda kaldığını, güvenlik, insan hakları ve insani konulardaki mevcut durumu göz önüne alan BMMYK, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri götürülmesinin uygun olmadığını düşünüyor. Suriyelilerin dönmesi için şartlar uygun değil." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki yaşam alanlarının ve evlerin uğradığı yıkımın mültecilerin dönüşünün önündeki en önemli engel olduğuna işaret eden Ebu Halid, "BMMYK'nın birinci tercihinin uygun koşullar oluştuğunda Suriyelilerin gönüllü ve onurlu bir şekilde Suriye'ye dönmesi olduğunu" aktardı.

BMMYK Sözcüsü Ebu Halid, şu ana kadar Lübnan'dan Suriye'ye dönen mültecilerin sayısını tespit etmelerinin mümkün olmadığını kaydederken şu bilgileri paylaştı:

"Evrensel standartlar dahilinde, BMMYK kayıtlı Suriyeli mültecilerin durumuna ilişkin güncel bilgileri tutmak için kontroller yapar. Bu kontrol süreci, mültecilerin komiserlik ofislerine uğrayarak kayıtlarını yenilemesi ve BM yetkililerinin ev ziyaretleriyle sağlanır. Mültecilerin bu kayıt yenileme işlemine gelmemesinin arkasında, ölüm, üçüncü bir ülkeye yerleşmek için ayrılma veya hayatını kaybetmesi olabilir. Bu şekilde yapılan tetkikler sonucunda, Ocak- Eylül 2016 tarihlerinde 70 bin mültecinin dosyası kapanmıştır."

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın geçen hafta Suriyeli mültecilere ülkelerindeki güvenli bölgelere dönmeleri yönünde yaptığı çağrı tartışma konusu olmuştu.

Lübnan makamlarına göre ülkede 1,5 milyonun üzerinde Suriyeli mülteci bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyelilerin Dönmesi İçin Şartlar Uygun Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement