Şurubu, çiçeği, kökleriyle Mürver'deki şifa! - Son Dakika
Sağlık

Şurubu, çiçeği, kökleriyle Mürver'deki şifa!

Şurubu, çiçeği, kökleriyle Mürver\'deki şifa!

Eczacı Hatice Bal Şahin, kış mevsiminde hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı kalmanın formülünün Mürver'e dayandığını açıkladı.

27.10.2016 10:35  Güncelleme: 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mürver'in hiç bilmediğiniz faydaları!

Siyah meyvelerin gribi geçirmekteki etkinliği kanıtlanmıştır.

Müshildir.

İdrar söktürücüdür.

Balgam söktürücüdür.

Göğsü yumuşatır.

Terletici etkisi bulunup grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirme etkisi vardır.

Kullanım Şekli : Kuru çiçek ve kuru ya da yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen çaydan günde üç kez birer bardak içilir.

Kabuğunun Faydaları :

Müshil etkisi göstermektedir.

Kusturucu etkisi vardır.

İdrar söktürür.

Dıştan kullanıldığında cildi yumuşatıcı ve yara iyileştiricidir.

Kullanım Şekli : Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır. Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir. Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır.

MÜRVER ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Şerbet için farklı tarifler var. Biz, kendi uyguladığımız ve başarıya ulaştığımız tarifi verelim. İçme suyunun içine şeker katıp kaynatıyorsunuz. Bu ölçü elinizdeki mürver çiçeğine göre ayarlanmalı. Bir litre suya yaklaşık 10 mürver çiçeği koyabilmelisiniz. Şeker bir buçuk litre suya iki kilo şeklinde verilse de tariflerde bu oranı bir parça azaltabilirsiniz. Şurup bir parça kıvam kazandığında, mürver çiçeklerini yapraksız biçimde içine atıyor ve bir gece bu şekilde bekletiyorsunuz. Sabahleyin çiçekleri tencerenin içinden alıp bu kez kabuklarıyla üç-dört limon doğruyorsunuz. Hem portakal hem limon da doğrayabilirsiniz. Şurup bir gece de bu şekilde bekliyor ve ertesi gün orta karar limon tuzunu da karıştırarak şerbeti süzüp şişeliyorsunuz. İşte size suyla ya da maden suyuyla karıştırıp içeceğiniz serin bir şerbet…

MÜRVERDEKİ ŞİFA

Mürverin çiçekleri ve yaprakları mayıs-temmuz arasında toplanabilir. Kışlık çay için kurutulacaksa yağmurlu ve nemli havalarda toplanmaz. Mürver çiçeği ve yaprağı idrar ve balgam söktürür, kabızlığı giderir, anne sütünü artırır, ateşi düşürür, göğsü yumuşatır ve terletici etkisiyle soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur. Kabuğu dıştan kullanıldığında yara iyileştirici ve cilt yumuşatıcı etkiye sahiptir. Vitamin C ihtva ettiği için grip ve soğuk algınlığına iyi geliyor. A, B1, B2 ve B3 vitaminlerini de barındırıp karaciğere olumlu etkisi bilinmekterdir. Mürver çayı sinir sisteminin rahatlamasına neden olur. Pektin ve selüloz ihtiva etmesiyle vücuttaki ağır metal ve radyoaktif izotopların atılmasına vesile olur. Halk tıbbında podagra, hemoroit, prostat, bronşit, öksürük, ses kısıklığı gibi farklı hastalıklara uygulanıyor. Mürver çiçekleri genelde haziran, meyveleri ise ağustosta topnır. Bunun dışında mürverin kökleri de güzün çıkartılarak kurutulur ve ince ince kıyılır. Antikansarajoen etkisi vardır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Şurubu, çiçeği, kökleriyle Mürver'deki şifa! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.


Advertisement