Suruç Kaymakamı: Kobani'ye Ambargo Uygulanmadı - Son Dakika
Güncel

Suruç Kaymakamı: Kobani'ye Ambargo Uygulanmadı

Suruç Kaymakamı: Kobani\'ye Ambargo Uygulanmadı

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki ilçesi Suruç Kaymakamı Abdullah Çitçi, 19 Eylül'den bugüne kadar sınırın hemen karşısında bulunan Kobani kentinden gelen 190 bin kişiyi kabul ettiklerini, AFAD, Kızılay, sivil toplum kuruluşları ve devletin tüm birimleriyle birlikte mevcut sorunları aşmaya çalıştıklarını söyledi.

15.10.2014 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki ilçesi Suruç Kaymakamı Abdullah Çitçi, 19 Eylül'den bugüne kadar sınırın hemen karşısında bulunan Kobani kentinden gelen 190 bin kişiyi kabul ettiklerini, AFAD, Kızılay, sivil toplum kuruluşları ve devletin tüm birimleriyle birlikte mevcut sorunları aşmaya çalıştıklarını söyledi. Kaymakam Abdullah çiftçi, Kobani'nin Suruç üzerinden giden yardımlar sayesinde ayakta olduğunu ve son birkaç günde gelen kimse olmadığını bildirdi.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Suruç'takmi Suriyeli sığınmacılar için 3 noktadaki çadırlarda 10 bine yakın kişinin konuk edildiğini ve insani yardımların halen Kobani'ye gönderildiğini anlattı. Kaymakam Çiftçi, şöyle konuştu:

"İlçemiz sınırlarını içerisinde 90 bin civarında Kobanili misafirlerimizin olduğunu değerlendiriyoruz. Bunlardan bir kısmı belediye ve yerel yönetimlerin tarafından yapılan çadırlar bulunmaktadır. Şu anda bize gelen Kobanilliler'in demografik nüfus sayımını yapıyoruz. Cinsiyeti belirleyerek bundan sonra yardımı ona göre yapıyoruz. Şu an AFAD ve yerel yönetimlerin yaptığı geçici çadırlardır. Önümüzde kış var. Bugün itibarıyla kalıcı çadır merkezinin yapılması için çalışmalara başladık. Maksimum 30 bin kişilik olacak bu çadır kent Suruç'ta kurulacak. Sadece Suriye'den gelen misafirlere yardım etmiyoruz. Aynı zamanda orada kalan kişilere de yardım ulaştırıyoruz. 19 Eylül'den bu yana 605 yaralı geldi. Bunlar hastanemizde tedavi edildi. Yine 75 civarında TIR Kobani'ye ulaştırıldı."

Kobani'nin son 1 aydan bu yana dünya kamuoyunun gündeminde olduğunu ve buradaki insanların IŞİD tehdidinden kaçarak Suruç'a geldiğini anlatan Kaymakam Çiftçi şöyle devam etti:

"KOBANİ, BURADAN GİDEN YARDIMLAR İLE AYAKTA"

"IŞİD Kobani'yi 3 noktada kuşattığında tek nefes alabildikleri yer; Suruç Mürşitpınar Sınır Kapısı'ydı. Bu kapı da geçen yıl Ekim ayı içersinde açılmıştı. Daha önceden burada kapı yoktu. Bu kapı açıldıktan sonra 812 yardım TIR'ı Kobani'ye ulaştırıldı. Yine 1000'in üzerinde yaralı tedavi edildi. 25 bin insanın Suriye'ye dönüşü sağlandı. Suruç Kaymakamlığı olarak, Kobani'yi 1 yıldır yakından tanıyoruz. Tabiri caizse vaktimizin yarısını Kobani'ye harcıyoruz. Bir yerde de oranın da kaymakamlığını yapıyoruz. Ordaki yerel yöneticilerle sürekli temas halindeyiz. Kobani 1 yıldır IŞİD'e karşı ayaktaysa buradan giden yardımlar sayesindedir. Kanton yönetimi tarafından minnetleri bize iletildi. Türkiye'nin Kobani'ye karşı ambargo uyguladığı yönünde bir söylenti çıkmıştı. Hayır; Kobani'ye hiçbir ambargo uygulanmadı. Gelen yardımlar her defasında beklemeden karşıya ulaştırıldı. Kobani'ye insanı ve altyapı konusunda ciddi yardımlar gitti."

Kobani'yi bahane ederek, Türkiye'de olay çıkartanlara da sitem eden Kaymakam Çiftçi, Türkiye'de hiçbir yaralı için gece kalkıp ambulans çağırmadığını anlatırken, "Suriye'den gelen yaralılar için çok defa kendim bizzat arayarak kapıya ambulans gönderdim. Birileri Kobani'den gelen kardeşlerimizi kucaklamamızı kıskanıyorlarsa bunu kamuoyunun bilmesi lazımdır. Bütün Suruç ve Şanlıurfa halkı Kobanililer kucakladı. Bunu herkes görsün; biz bu insanları bağrımıza bastık. Bunlar da kardeşlerimizdir. Burada kaldıkları müddetçe en iyi şekilde onlara hizmet etmeye devam edeceğiz. Devletimiz her türlü imkanları sağlamaya çalışıyor" dedi.

SURUÇ'TA KİRA YÜKSELDİ EV KALMADI

Suriyelilerin gelmesi ile birlikte kira oranlarının arttığı bunun yanı sıra 400 öğretmen atmasıyla birlikte kiralık ev bulmakta zaman zaman sıkıntı çekildiğini ifade eden Kaymakam Çiftçi, "Şu an itibarıyla herkes başını sokabilecek bir yer buldu. Bunların yanı sıra Suriye'den gelen uluslararası anlaşmalar gereği 146 kişi idari olarak bizim gözetimimizde bulunuyor. Bunların işlemleri bittiği takdirde ülkelerine geri gönderilecektir" diye konuştu.

Almanya Parlamentosu'ndan bir grup milletvekili bugün öğleden sonra Suruç'a geldi ve sınır hattındaki gelişmeler ile ilgili Kaymakam Abdullah Çitçi'den bilgiler aldı. - Şanlıurfa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suruç Kaymakamı: Kobani'ye Ambargo Uygulanmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement