Süs Bitkileri Sektörünün Hedefi 2023'de 500 Milyon Dolarlık İhracat - Son Dakika
Ekonomi

Süs Bitkileri Sektörünün Hedefi 2023'de 500 Milyon Dolarlık İhracat

Süs Bitkileri Sektörünün Hedefi 2023\'de 500 Milyon Dolarlık İhracat

İhracatçılar Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu: 2023 yılında 500 milyon dolarlık süs bitkisi ihracatı hedefine ulaşabilmek için bir master plan hazırlıyoruz.

20.04.2016 13:34  Güncelleme: 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkileri sektörü olarak 2023 yılında 500 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için bir master plan hazırladıklarını belirterek, "6 ay sürecek çalışmada bu sektöre hangi destekler verilmiş, desteklerden nasıl yararlanılmış, yatırımların durumu ne, hepsini çalışacağız." dedi.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından Antalya'da düzenlenen 6. Süs Bitkileri Kongresi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bağdatlıoğlu, geçen yıl 2016 için yüzde 40'lık ihracat artışı beklediklerini, üretim planını ve ülke bağlantılarını buna göre yaptıklarını fakat Rusya krizi ile planların değiştiğini söyledi.

"RUSYA SIFIRLANDI"

Türkiye'nin süs bitkileri ihracatında dördüncü büyük pazarı olan Rusya'ya ihracatın geçen yılın kasım ayından sonra sıfırlandığını belirten Bağdatlıoğlu, bunun üzerine hemen yeni pazar arayışlarına başlandığını, Özbekistan, Türkmenistan gibi yeni pazarlara girildiğini ve süs bitkilerinin ihracatını artıran ender sektörlerden biri olduğunu ifade etti. Bağdatlıoğlu, yılın ilk 3 ayındaki süs bitkileri ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 arttığını dile getirdi.

Rusya krizinin etkilerini azaltmak için sektör olarak devletten bugüne kadar bir destek alamadıklarını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Sektörümüzü motive etmek gerekiyor. Şu anda üretici kendini yalnız hissediyor. Süs bitkileri sektörüne bir an önce destek verilmesi gerekiyor. Özellikle Ziraat Bankası kredilerinin ertelenmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Turizme nasıl bir destek veriliyorsa süs bitkileri sektörüne de verilmesi gerektiğini vurgulayan Bağdatlıoğlu, "Turizmcilerin sesi çıktı, biz motivasyonumuz bozulmasın diye sessiz kalmayı tercih ettik. Yani bu sessizliğe devam edeceğiz fakat devletimizin sektörümüzü ayakta tutması gerekiyor." dedi.

500 MİLYON DOLAR İÇİN MASTER PLAN

Süs bitkileri sektörünün 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyon dolar olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, bunun için bir master plan hazırlığı içerisinde olduklarını bildirdi.

Bağdatlıoğlu, "6 ay sürecek çalışmada bu sektöre hangi destekler verilmiş, desteklerden nasıl yararlanılmış, yatırımların durumu ne, hepsini çalışacağız. 500 milyon dolarlık ihracata ulaşmak için hangi teşvikler verilmesi gerekiyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bunu yaptıktan sonra 2023 yılında 500 milyon doları fazlasıyla geçeceğiz." açıklamasında bulundu.

22 Nisan Cuma günü günü açılacak EXPO 2016 Antalya'nın, sektörün gelişmesine büyük katkı sağlayacağını inandığını dile getiren Bağdatlıoğlu, EXPO 2016 Antalya'nın sektörün bilinirliğini artırdığını, sektörü konuşulur kıldığını söyledi. Bağdatlıoğlu, "EXPO 2016 Antalya Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katılımıyla açılacak. 51 ülkenin katılımıyla botanik bahçeler oluşturuldu. Botanik bahçelerde dünya kültürü gösterilecek. Bu bizim için çok önemli. Sektörün bütün dinamikleri orada olacak. Sektör konuşulur duruma gelecek." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Süs Bitkileri Sektörünün Hedefi 2023'de 500 Milyon Dolarlık İhracat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • CHP,Li: bosverin süs bitkilerini,,raki fabrikasi kurun,,marketlerde raki bulamiyoruz. 2 3 Yanıtla

Advertisement