Süs Bitkileri Sektörünün Kalbi Yalova'da Atacak - Son Dakika
Ekonomi

Süs Bitkileri Sektörünün Kalbi Yalova'da Atacak

Süs Bitkileri Sektörünün Kalbi Yalova\'da Atacak

Yalova'da 44 işletmenin bir araya gelerek kurduğu firma, hayata geçirmeye çalıştıkları kapalı çarşı oluşumuyla Türkiye'de bu alanda en büyük merkez olmayı hedefliyor.

19.08.2014 11:24  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSMAİL ERSAN - Süs bitkileri üretiminde söz sahibi illerden Yalova'da 44 işletmenin bir araya gelerek kurduğu firma, hayata geçirmeye çalıştıkları "kapalı çarşı" oluşumuyla Türkiye'de bu alanda en büyük merkez olmayı hedefliyor.

Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Okul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalova'da süs bitkileri sektörünün yaklaşık 60 yıl önce bir araştırma enstitüsü kurulmasıyla oluşmaya başladığını söyledi.

Derneği 20 yıl önce kurduklarını belirten Okul, Yalova'nın yüzde 60'a yakınının ormanlarla kaplı olduğunu anlattı.

İlin, düz ve kullanılabilir arazi büyüklüğüyle hızla geliştiğini vurgulayan Okul, şöyle devam etti:

"Süs bitkileri sektörünü ilimizde geliştirmeye çalışırken organize sanayi bölgesi kurmaya karar verdik. Organize sanayi bölgesi, resmiyette ağır işleyen bir kurum olduğu için farklı arayışlara yöneldik. Bu sırada Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait bir arazinin kiraya verileceğini öğrendik. 'Dernek adı altında örgütlenerek bu araziyi kiralayalım' dedik. Çok ortaklı bir yapının burayı daha rahat işletebileceğine karar verdik. Derneğimizin o zaman yaklaşık 55 üyesi vardı ama Yalova'da üretim yapan 185 firmaya ulaşarak bunu duyurduk. Bir ayda hızlı bir şekilde toplantılar yaptık. Toplantının ardından verilen kararla yaklaşık 39 işletmeyle Yalova Garden AŞ'yi 2012'nin haziran ayında kurduk. TİGEM'le görüşmeye başladık ve çok güzel bir proje hazırladık. Projemizi sunduk. 2013'te de ihaleyi kazanarak araziyi devraldık."

"Birbirine rakip 44 firma bir araya geldi"

Okul, 39 ortakla başladıkları projede şimdi 44 firmanın yer aldığı bilgisini verdi.

Söz konusu arazinin büyüklüğünün bin 541 dönüm, kiralama süresinin de 30 yıl olduğunu ifade eden Okul, en az 485 kişi istihdam etme, 3 yılda 40 milyon liralık yatırım yapma gibi taahhütlerde bulunduklarını aktardı.

Hedefleri doğrultusunda altyapı çalışmalarını bitirip yatırımlara başladıklarını dile getiren Okul, "Bu proje, Türkiye'de ilk olacak. Süs bitkileri sektörünün 'kapalı çarşı'sını oluşturuyoruz" dedi.

Daha önce birbirine rakip 44 firmanın bir araya gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Okul, projeyi Türkiye'ye örnek olması için hayata geçirdiklerini bildirdi.

Abdullah Okul, kiraladıkları arazinin çok değerli olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bu arazide, önümüzdeki günlerde açılacak Atatürk ve Çocuk Müzesi var. Atatürk, 1926'da Yalova'ya geldiğinde ilk önce çadırda, sonra bu alandaki bir binada kalmış. Atatürk'ün kendi parasıyla alıp Devlet Üretme Çiftliğine emanet ettiği bir arazi. Bu yüzden de değerli. Bu projeyi yaparken Yalova kamuoyunun desteğini aldık. Burada ticaret yapacağız ama bu alanı Yalova'dan koparmayacağız. Yalova'nın coğrafi konumu itibarıyla etrafında 20 milyonluk nüfus var. Bu nüfusun yararlanabileceği bir botanik park yapacağız. İçerideki dizaynımızı da buna göre yapıldı. Haftanın belli gün ve saatinde buraya gelen vatandaşları gezdireceğiz. 2015'in sonunda ciddi bir projenin tamamlanmasıyla alakalı yaklaşık yüzde 85-90 hedefini koyduk. 2015'in nisan ayında açılış yapmayı planlıyoruz." - Yalova

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Süs Bitkileri Sektörünün Kalbi Yalova'da Atacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement