Süs Bitkisi Buğdayın 100 Katı Kazandırıyor' - Son Dakika
Ekonomi

Süs Bitkisi Buğdayın 100 Katı Kazandırıyor'

Süs Bitkisi Buğdayın 100 Katı Kazandırıyor\'

Altun, Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) bu yıl 12'ncisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesinde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

17.04.2016 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altun, Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) bu yıl 12'ncisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesinde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Burada süs bitkileri sektörüyle ilgili açıklamalarda bulunan Altun, SÜSBİR'in 5553 sayılı Tohumculuk Kanuna istinaden Türkiye Tohumcular Birliğine bağlı yedi alt birlikten birisi olduğunu belirterek, 2008'de kurulan birliğin 452 üyesi bulunduğunu söyledi.

Üyelerin ağırlıkla Marmara ve Ege bölgelerinden olduğunu dile getiren Altun, Birliğin çalışmalarından bahsetti. Sektörün ilk çalıştayını 2015'in sonlarına doğru Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iş birliğiyle düzenlediklerini anımsatan Altun, üyeleri ve ilgilileri bilgilendirmek için dergi hazırladıklarını aktardı.

Altun, süs bitkileri sektörünün tarımsal olduğu kadar toplumsal, sosyal ve ekonomik açıdan da ele alınması gerektiğini kaydederek, bu sektörün sevk ve idaresinin küresel bir vizyonla ele alınmasının önemini vurguladı.

Temsilciler olarak sektörü ileriye götürmek için var güçleriyle çalıştıklarının altını çizen Altun, şöyle devam etti:

"Süs bitkileri üretiminde hızlı bir gelişme gösteren ülkemizin uygun iklim koşulları, bulunduğu jeopolitik nokta ve üretim alanlarının uygunluğu sebebiyle bugün dünyada süs bitkileri sektöründe ciddi bir noktaya gelmek üzereyiz. Avrupa ülkelerinde üretim ve pazar alanlarına baktığımızda ve bunu Türkiye ile kıyasladığımızda, Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara'yı ele aldığımızda buradaki iklimsel veriler süs bitkileri sektörünün çok daha verimli, özelikle pazar ülkelerine yakınlığından dolayı, artı dinamik ve ucuz iş gücüne sahip olmamızdan dolayı Avrupa'daki meslektaşlarımızdan daha avantajlıyız. Bunu ekonomiye kazanmak için hem gazeteci dostlarımızdan hem de devleten beklentilerimiz oldukça yüksektir."

"KATMA DEĞERİ VE İSTİHDAMI ÇOK YÜKSEK BİR SEKTÖR"

Altun, dünyada doğaya verilen önemle birlikte Türkiye'de ve buradaki şehirlerde peyzaja verilen önemin her geçen gün arttığını belirterek, düzenlemeler geliştikçe sektöre olan ilginin daha da artacağını söyledi.

"Süs bitkileri sektörünün uzun vadede önü açık" diyen Altun, süs bitkilerinin katma değeri ve istihdamı en yüksek olan sektörlerden birisi olduğunu bildirdi.

Altun, sektörün yeterince tanınmadığını ifade ederek, bu konuda daha fazla çalışmaları gerektiğini aktardı.

"BUĞDAYDA 20 BİN, SÜS BİTKİSİNDE 2 MİLYON LİRA GELİR"

TÜİK verilerine göre 2015'te 3 milyar lira civarında bir hasılatları olduğunu dile getiren Altun, "Sektörde ciddi bir kayıt dışılık var. Bu 3 milyar lira eminim ki en az 8-10 milyar lira civarındadır" yorumunu yaptı.

Altun, "Bugün Türkiye'de 70 milyon dekar alanda buğday üretimi yapılıyor. Biz ise 50 bin hektarda üretim yapıyoruz. 70 milyon dekarda buğdaydan elde edilen hasılanın 3'te birini 50 bin hektarlık alandan elde ediyoruz. Bu korkunç bir rakam" ifadelerini kullandı.

Başkan Altun, bir kişinin tek başına 50 dekarlık bir buğday arazisini 10 günde sürdüğünü, gübrelediğini, tohum saçtığını ve hasat yaptığını belirterek, buradan 17 bin liralık buğday elde edildiğini anlattı.

Söz konusu 50 dekarlık bir arazide süs bitkileri ekildiği zaman çok farklı rakamın ortaya çıktığını bildiren Altun, "50 dekarlık alana 1 milyon adet çalı bitkisi koyabiliyorum. ve bir yılda bunu satışa sunuyorum. Bugün onu en ucuz fiyat olarak 2 liradan satıyorum. Dolayısıyla 2 milyon lira ben ürün değeri elde ediyorum. Aradaki bu kadar fark var. Bir yerde 20 bin lira diğer yerde 2 milyon lira elde ediyorum. ve buğday üretiminde yüzde 12, süs bitkilerinde binde 3'e gelmeyen bir destek var. İstihdam rakamı buğdayın 365 katı, üretim değeri destekleme olmadığı halde 118 katıdır." dedi.

"SEKTÖR 10 KAT BÜYÜDÜ"

Altun, 50 dekarlık bir alanda yıl boyunca en az 10 kişi çalıştırılması gerektiğini kaydederek, aynı alanda buğday üretimi için 1 kişinin sadece 10 gün çalıştığını söyledi.

"Tarımda istihdamı en yüksek sektörlerden birisiyiz. Sürekli iş var" diyen Altun, son 10 yılda sektörün 10 kat büyüdüğünü, 2007 yılında toplam 680 milyon adet süs bitkisi üretilirken bugün TÜİK verilerine göre bu rakamın 1,6 milyar adedi bulduğunu, bunun kayıt dışı ile birlikte 5 milyar adet olduğunun tahmin edildiğini aktardı.

Altun, sektörün son 5-6 yılda ciddi ivme kazandığını, Yalova, Samsun, Adapazarı, Adana ve Antalya bölgelerinde ciddi gelişmeler yaşandığını, sektörde başı çeken yerlerden birisinin Ödemiş olduğunu söyledi.

Başkan Altun, "36 ilimizde kayda değer üretim yapılmaktadır. Sektörün doğrudan istihdamı 75 bin, dolaylı istihdam ise 750 bin kişidir" bilgilerini verdi.

"Dekar başına destek 500 lira olmalı, KDV düşürülmeli"

Altun, devletin ve halkın kendilerini yeterince görmediğini belirterek, yeterli destek almadıklarını bildirdi.

Dekar başına 110 lira destek aldıklarını anımsatan Altun, bunun en az 500 lira olması gerektiğini, böylece kayıt dışılığın azalacağını, ürün miktarının, istihdamın, katma değerin ortaya çıkacağını vurguladı. Altun, "Bize destek verirseniz kayıt dışılık azalır ve istihdam artar" diye konuştu.

Süs bitkilerinde yüzde 18 KDV ödendiğini aktaran Altun, KDV'nin düşürülmesi halinde de üreticilerin kayıt altına alınabileceğini vurguladı. Altun, Avrupa'da kendilerine rakip gördükleri Hollanda gibi ülkelerde bu alandaki KDV'nin yüzde 8 olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Süs Bitkisi Buğdayın 100 Katı Kazandırıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor
    11:15 Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde başlatılan 'Şırnak yer fıstığıyla şahlanıyor projesi' kapsamında çiftçilere sertifikalı tohum dağıtıldı. Projede 30 yer fıstığı üreticisine 2 milyon 250 bin TL değerinde tohum verildi. Dağıtım töreninde konuşan Şırnak Valisi Cevdet Atay, tohumların üreticilere bol ve bereketli kazançlar getirmesini diledi.

  • Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor
    11:13 Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor

    Bursa'nın Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılan gümüş balıkçılığında avlanan balıklar, cips haline getirilerek Yunanistan başta olmak üzere yurt dışına satılıyor. Gümüş balıkçılığı sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar ağlarını İznik Gölü'ne bırakmaya başladı. Balıkların öncelikli olarak Yunanistan'a ihraç edildiği ve burada cips haline getirilerek satıldığı belirtiliyor. Ancak İznik Gölü çevresinde soğuk hava depo yapılması halinde balıkların Türkiye'de işlenip paketlenebileceği ve yurt dışına gönderilebileceği ifade ediliyor.

  • Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları
    11:09 Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Mart 2024 raporuna göre, Türkiye'de kart kullanımı hızla artmaktadır. Rapor, her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştirildiğini ve toplam ödeme tutarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki toplam kart sayısı 406,7 milyona yükselmiştir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar arasında da önemli artışlar yaşanmıştır. Kredi kartlarının sayısı yüzde 17, banka kartlarının sayısı yüzde 10 ve ön ödemeli kartların sayısı yüzde 23 artmıştır. Ayrıca, kartlı ödemelerde internetten yapılan işlemlerde yüzde 135 artış görülmüştür.

  • CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor
    11:08 CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor

    CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçiden alınan ürünlerin market raflarında 4 katına satıldığına dikkat çekerek, vatandaşların gıdaya erişiminin imkansız hale geldiğini belirtti. Başevirgen, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki farkın 4 kat olduğunu ifade etti. Ayrıca, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki uçurumun çiftçilerin ve tüketicilerin en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

  • Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla
    11:08 Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası'nın 818.2 milyar liralık zararının, 8 bakanlığın bütçesinin toplamından daha fazla olduğunu belirtti. Uzun, bu zararın Adalet Bakanlığı bütçesinin 4 katından ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden fazla olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu zararın 6 Şubat depremlerinde hesaplanan hasara eşit olduğunu söyledi. Uzun, Türkiye'nin sefalet endeksinde 5. sıraya yerleştiğini ve dar gelirli yurttaşların zor günler geçirdiğini vurguladı.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi, 460 Engelliye İş Sağladı
    11:05 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi, 460 Engelliye İş Sağladı

    İşsizlik sorununa çözüm üretmek amacıyla Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. Engelli bireylerin özel olarak görüştüğü mülakatlar sonucunda 30 kişi daha uygun kadrolarda işe alındı.

  • Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması
    10:59 Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması

    Malatya'da Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde öğrenciler arasında 'Dünya Mutfakları Yemek Yarışması' düzenlendi. Yarışmanın sonuçları açıklandı ve dereceye girenler ödüllendirildi.

  • Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti
    10:39 Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti

    Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarının standını ziyaret etti. Erdoğan, sektörün Türkiye ve bölge ihracatına büyük katkılar sağladığını belirtti.

  • Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı
    10:32 Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı

    Altınova Belediyesi Zabıta Amirliği, Altınova'da faaliyet gösteren marketlerde temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatını kontrol etti ve denetimlerde bulundu.

  • (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi
    10:14 (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi

    Cumhurbaşkanı Kararı ile her bir yolcu için kıymeti 150 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ilacın Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda uygulanan yüzde 18 vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi.


Advertisement