Suudi Arabistan'da Kaçak İşçi Sorunu - Son Dakika
Güncel

Suudi Arabistan'da Kaçak İşçi Sorunu

Suudi Arabistan\'da Kaçak İşçi Sorunu

Kral Abdullah'ın çıkardığı işçi affı süresinin 4 Kasım'da son bulmasıyla ülkelerine gönderilen işçi sayısı her geçen gün artıyor.

03.12.2013 01:31  Güncelleme: 08:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın çıkardığı işçi affı süresinin 4 Kasım'da sona ermesiyle ülkelerine gönderilen işçi sayısının arttığı bildirildi.

İşçi Bakanlığı, 80 bin Etiyopyalının ardından 50 bin Somali vatandaşının da ülkelerine gönderildiğini açıkladı. İşçi Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın kaçak işçilere yönelik ortaklaşa yürüttüğü operasyonlar, başta başkent Riyad ve Cidde olmak üzere kutsal mekanlar Mekke ve Medine'de de devam ediyor.

Bu yılın başlarında Kral Abdullah tarafından çıkartılan üçer aylık af yasası süresince 1 milyon yabancı işçi, hiçbir cezaya çarptırılmadan legal olarak ülkeyi terk etti.

İşçi affının 4 Kasım'da sona ermesiyle kaçak işçiler gözaltına alınarak ülkelerine gönderilmeye başlandı.

Başkent Riyad'da özellikle Etiyopyalılara karşı başlatılan operasyonlar sırasında 2'si polis 4 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce araç da polisle işçiler arasında çıkan gerginlik sırasında ateşe verildi. Cidde ile Mekke arasındaki bir tutukevinde bulunan 35 bin kişinin ülkelerine gönderilme çalışmaları sırasında da zaman zaman polisle kaçak işçiler arasında küçük çaplı gerginlikler yaşandı.

Suudi Arabistan Havayolları yetkilileri, her gün yüzlerce uçak ile kaçak işçilerin ülkelerine gönderildiğini açıklarken, çeşitli ülkelerden de uçaklar kiralandığı kaydedildi.

Havalimanlarında uzun kuyruklar dikkati çekiyor. Ülkeden ayrılacaklara saatler önce havalimanlarına gelmeleri yönünde uyarılar da yapılıyor.

Bunun yanı sıra ülkede daha önce Şura Meclisi'nde alınan kararlar çerçevesinde kefillik sisteminin kaldırılması tartışılıyor.

Şura Meclisi'nin aldığı bir kararla yabancı işçilerin ülkeye, devletin kontrolünde yurt genelinde kurulması kararlaştırılan işçi ajansları aracılığıyla getirilebileceği bildirilmişti.

Böylece özellikle uluslararası insan hakları örgütlerinin yoğun eliştirilerine maruz kalan Suudi Arabistan'ın, işçi haklarının tam olarak uygulanabilmesi için çaba harcadığı ve ülkeye gelen işçilerin her türlü haklarını yasalarla koruma altına almaya çalıştığı ifade ediliyor.

BM raporlarına göre 28 milyon nüfuslu ülkede 9,1 milyon yabancı işçi bulunuyor. İşçilerin çoğunluğu hizmet sektörlerinde çalışıyor. - Cidde

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suudi Arabistan'da Kaçak İşçi Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement