Suudi Arabistan'da Muhaliflere Gözaltılar - Son Dakika
Güncel

Suudi Arabistan'da Muhaliflere Gözaltılar

Suudi Arabistan\'da Muhaliflere Gözaltılar

Şii muhalif Ayetullah Nemr'in idam cezasına çarptırılmasının ardından muhalif kimliğiyle tanınan 2 Sünni alimin de gözaltına alındığı bildirildi Tanınmış Vaiz Ureyfi'nin, Mekke'deki hızlı trenle projesini eleştirdiği gerekçesiyle gözaltına alındı Yenilikçi Sünni alim Maliki’nin de, Suudi yönetiminin ülkenin kuzeydoğusundaki Şii azınlığa yönelik politikasını eleştirdiği için gözaltına alınmasının üzerinden 10 gün geçti.

28.10.2014 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suudi Arabistan'da tanınmış Vaiz Muhammed el-Ureyfi, Mekke'deki hızlı tren projesiyle ilgili eleştirilerde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Suudi Arabistanlı tanınmış aydınlarından ve "Mutedil selefi ekolün" öncüsü olarak tanınan,  Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkan Yardımcısı Selman el-Avde, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, "Ureyfi parmaklıklar arkasında" hashtagiyle yaptığı açıklamada, "Allah onu kurtarsın, ailesine bağışlasın, başına gelenler sebebiyle ona ecir yazsın. Her hal ve durumda Allah'a hamd olsun" ifadesini kullandı.

Öte yandan Okurları ve takipçileri tarafından sosyal medyada "Ureyfi'ye özgürlük kampanyası" başlatıldı.

Ureyfi, hac ibadetini tamamladıktan sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda, Suudi yetkililerin Hac mevsimindeki çalışmalarını övmüş ancak Arafat, Müzdelife ve Mina arasında çalışan tren hattıyla ilgili eleştirilerde bulunmuştu.

Yerel kaynaklar, öne sürülen gerekçenin ötesinde Ureyfi'nin vaazlarında verdiği "sosyal mesajlar"dan dolayı gözaltına alındığını iddia ediyor. Ureyfi dünya kamuoyunda Suriyeli muhaliflere verdiği destek ile tanınıyor.

Suudlu yetkililerden söz konusu haberlerle ilgili açıklama yapılmazken, ailesinin ise sessizliğini koruduğu belirtiliyor.

Öte yandan Suudi Arabistan Başmüftüsü Abdulaziz bin Abdullah Al Şeyh, 10 Ekim'de verdiği cuma hutbesinde, bazı Twitter kullanıcılarının "Hac dönemindeki olumsuzlukları ortaya çıkarmaya çalıştığını" dile getirerek, bu konuda muhalifleri eleştirmişti.

-Maliki 10 gündür gözaltında

Yenilikçi çizgideki Sünni alim Hasan bin Ferhan Maliki'nin de, Suudi yönetiminin ülkenin kuzeydoğusundaki Şii azınlığa yönelik politikasını eleştirdiği için gözaltına alınmasının üzerinden 10 gün geçti.

Ailesiyle görüştürülmeyen Maliki 18 Ekim'de gözaltına alınmıştı. Maliki için de Ureyfi gibi sosyal medya üzerinden özgürlük kampanyası başlatılmıştı.

Ülkede daha önce Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr, Arap Baharı'nın etkisiyle ülkede muhalif gösteriler organize etmekle suçlanarak idam cezasına çarptırılmıştı. - Riyad

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suudi Arabistan'da Muhaliflere Gözaltılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement