Suudi Arabistan'daki Terör Saldırıları - Son Dakika
Güncel

Suudi Arabistan'daki Terör Saldırıları

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suudi Arabistan'da Katif ve Medine'de Mescid-i Nebevi yakınlarında düzenlenen terör saldırılarını kınadı.

05.07.2016 10:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suudi Arabistan'da Katif ve Medine'de Mescid-i Nebevi yakınlarında düzenlenen terör saldırılarını kınadı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Teröristlerin aşacağı başka bir kırmızı çizgi kalmadı. Biz Sünni ve Şiiler, birlik olmadığımız sürece terörün kurbanı olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullanarak saldırıyı kınadığını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı Söcüsü Behram Kasımi de yazılı açıklamasında, Suudi Arabistan'daki saldırıları kınayarak, teröre karşı ortak irade çağrısı yaptı.

Kasımi, "Terör sınır ya da milliyet tanımıyor. Terörle mücadele için bölgesel ve uluslararası ortak iradenin oluşturulmasından başka bir çözüm yolu bulunmuyor." ifadesini kullandı.

Tahran- Riyad arasında diplomatik ilişki bulunmuyor

İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler ocak ayının başlarında aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edilmesi sonrasında İran'dan gelen tepkilerin ardından kesilmişti. İran'ın idamlara tepki göstermesinden sonra Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Bu yıl hac merasimi düzenlemeleri hakkında da sorun yaşayan iki ülke, uzun süren müzakerelere rağmen anlaşmaya varamamıştı. İran'ın İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan'la yaşanan vize sorunu, hacıların kutsal topraklara gidişi ve güvenliği gibi konularında anlaşma sağlanamadığı için İranlı vatandaşların bu yıl hac merasimine katılmayacaklarını açıklamıştı. Suudi Arabistan yönetimi ise İranlı hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirmesi için İran heyetinin öne sürdüğü taleplerin karşılandığını ancak İranlı heyetin hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını belirtmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suudi Arabistan'daki Terör Saldırıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement