Suudi Arabistan'dan "11 Eylül" Yasasını Onaylayan ABD'ye Gözdağı - Son Dakika
Dünya

Suudi Arabistan'dan "11 Eylül" Yasasını Onaylayan ABD'ye Gözdağı

Suudi Arabistan, ABD'de "11 Eylül" tasarısının onaylanmasına tepki gösterdi; "Vahim ve tehlikeli sonuçlardan kaçınmak için gerekli adımlar atılmalı" dedi.

30.09.2016 01:47  Güncelleme: 08:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Kongresi'nin, 11 Eylül saldırıları nedeniyle Suudi Arabistan'a dava açılmasına olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etmesi, Washington ile Riyad arasında gerginliğe yol açtı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, saldırılarda ölenlerin yakınlarının kendilerine dava açabilmesini sağlayan yasanın, ABD dahil bütün ülkeleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

BÜYÜK BİR ENDİŞE KAYNAĞI

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan tanıyan tasarının ABD Senatosunun ardından Temsilciler Meclisinde de 3'te 2 çoğunlukla kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Açıklamada, "Tasarının onaylanması, yüz yıllardır uluslararası ilişkilerde etkin bir gelenek olan 'egemenliğin dokunulmazlığının zayıflatılması' ilkesine karşı çıkan ülkeler nezdinde büyük bir endişe kaynağı olmuştur." ifadesi kullanıldı.

"ABD DAHİL BÜTÜN ÜLKELER OLUMSUZ ETKİLENECEK"

Yasa sonucu uluslararası ilişkilerde "egemenliğin dokunulmazlığının zayıflayacağı" savunulan açıklamada, bu durumun ABD dahil bütün ülkeleri olumsuz etkileyeceği belirtildi.

OBAMA'NIN İTİRAZI HATIRLATILDI

ABD Başkanı Barack Obama ile bu ülkenin Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve CIA Başkanı'nın tasarıya karşı çıkarak itirazlarını dile getirdikleri hatırlatılan açıklamada, birçok ülkenin de yasaya karşı olduklarını beyan ettikleri vurgulandı.

"VAHİM VE TEHLİKELİ SONUÇLARDAN KAÇINMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI"

Açıklamada, ABD güvenlik birimlerinin de yasaya karşı olduğu ve bunun uluslararası ilişkilerde sorunlara yol açacağını kaydettikleri belirtilerek, söz konusu kanunun vahim ve tehlikeli sonuçlarından kaçınmak için ABD Kongresinin hikmetli davranarak gerekli adımları atması temenni edildi.

Suudi Arabistan\'dan "11 Eylül" Yasasını Onaylayan ABD\'ye Gözdağı
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Suudi Arabistan'dan '11 Eylül' Yasasını Onaylayan ABD'ye Gözdağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    00:25 Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 00.09'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.28 kilometre olarak ölçüldü.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.


Advertisement