Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Vefatı - Son Dakika
Güncel

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Vefatı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah\'ın Vefatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze törenine katıldı Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesi bireyleriyle saf tutarak cenaze namazı kıldı.

23.01.2015 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze törenine katıldı.

Erdoğan, Etiyopya'daki ziyaretinin ardından, Kral Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze namazının kılınacağı İmam Türki bin Abdullah Camisi'ne geldi.

Yeni Kral Selman bin Abdulaziz'e başsağlığı dileyen Erdoğan, cenaze namazı için özel ayrılan protokol alanında yerini aldı.

Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesinin bireyleriyle saf tutarak, önce ikindi namazını kıldı.

Abdullah bin Abdulaziz'in naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi.

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Şeyhi Temim bin Hamed al-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze namazı kılındı.

Abdulaziz'in naaşı, cenaze namazının ardından aile yakınlarının sırtında taşınarak defnedileceği Riyad'taki Ud Kabristanı'na götürüldü.

Geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen tören, canlı yayınlandı.

- Abdullah bin Abdulaziz'in özgeçmişi

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, 1924 yılında başkent Riyad'da dünyaya geldi. Suudi Kraliyeti'nin kurucusu kabul edilen Abdulaziz'in 12'inci oğlu Abdullah, ilk öğretimini bölgede dönemin klasik alimleriyle tamamladı. Dönemin Kralı Faysal bin Abdulaziz tarafından 1964 yılında Ulusal Güvenlik Kurumu'nun başkanlığına atandı, 1975 yılında Bakanlar Kurulu Başkanlığı İkinci Yardımcılığı'na getirildi, aynı zamanda Ulusal Güvenlik'teki görevini de yürüttü.

Kral Fahd bin Abdulaziz'in 1982'de Suudi tahtına oturmasının ardından aynı gün Bakanlar Kurulu Başkanlığı Birinci vekili ve Veliaht Prens olarak atandı. Ancak Kral Fahd bin Abdulaziz'in sağlık sorunlarından dolayı Abdullah, 1995 yılından itibaren ülkenin fiili yönetimini elinde bulunduruyordu. Kral Abdullah ağabeyi Fahd'ın 1 Ağustos 2005'te ölmesiyle Suudi tahtına geçti.

Kral Abdullah, Abdulaziz Bilim ve Teknoloji Kenti Yüksek Komite Meclis Başkan Vekilliği, Yüksek Ekonomi Kurul Başkanlığı, Petrol ve Maden İşleri Yüksek Komite Başkan Vekilliği, Yarıtım Genel Kurul Başkanlığı gibi muhtelif görevlerde bulundu.

Kral Abdullah döneminde, ülke eğitim ve ekonomik alanlarda gelişmelere tanık oldu. Göreve geldiğinde ülkede 8 olan üniversite sayısı 21'e çıktı. Bunlardan en belirgin olanı 2009 yılında açılışını yaptığı Cidde'deki Kral Abdullah Bilim Teknoloji Üniversitesi'ydi. Emir Abdulaziz bin Musaid Ekonomi, Cazan Ekonomi, Marife Ekonomi, Kral Abdullah Ekonomi adlarında çeşitli ekonomi kentleri kurarak ülke gelişimine katkı sağlamaya çalıştı. Yine Kral Abdullah dönemi de Haremi Şerif'te imar çalışmalarının hızlandığı bir dönemdi. Kabe'de, döneminde başlatılan genişletme çalışmaları, 2 milyon hacıyı aynı anda barındıracak şekilde planlandı. Ülkede, yönetimin Kraliyet ailesinde güvenli şekilde el değiştirmesinin düzenlenmesi amacıyla Beyat Kurulu oluşturulması yönünde karar çıkardı. Kral Abdullah, 2013 yılında çıkardığı bir kararla tarihinde ilk kez Danışma Meclisi'ne kadın üyelerin alınmasını sağladı. Bu çerçevede, 30 kadını Danışma Meclisi üyeliğine atadı. İlk Suudi Kralı olarak 2007'de Vatikan'ı ziyaret eden Kral Abdullah, bu ziyaretin ardından Dinler arası Diyalog çalışmaları için girişimlerde bulundu.

Arap Baharı'nın 2011'de başlamasıyla gelişmelere temkinli yaklaşan Kral Abdullah, uyguladığı siyasetle Mısır'daki askeri yönetimin gelmesinde etkili oldu. Mısır'daki 3 Temmuz askeri darbesine "Ülke karanlık bir tünelden çıkmıştır" ifadeleriyle destek verdi. Askeri cuntanın devamı için finansal destekten çekinmeyen Kral Abdullah, Ortadoğu ve bölgedeki dinamiklere etkin bir aktör olarak müdahil oldu. Körfez'de Arap Baharı'na karşı duruşun başını çeken Kral Abdullah, Katar'a uygulanan baskıda söz sahibi oldu. Arap Baharı'yla başlayan toplumsal hareketlere karşı ülkesindeki gençliğe devlet dairelerinde görev vererek devrim ateşinin ülkesine sıçramasına engel olmaya çalıştı. Terörle mücadelede önemli adımlar atan Kral Abdullah, 2005 yılında Riyad'da toplanan Terörle Mücadele Zirvesi'nde, BM'ye 100 milyon dolar bağışta bulundu. Kral Abdullah, Suudi vatandaşlarının ülke dışında herhangi bir şekilde silahlı bir mücadelenin içinde olmaları ya da dini cemaat, ideoloji sahibi grup üyeliğinde olmaları durumunda 3 yıldan az ve 20 yıldan çok olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılacaklarına dair kraliyet kararı çıkardı. Amerikan Forbes Dergisi'nin 2010 yılında hazırladığı dünyanın en zengin kralları içinde yer alan Kral Abdullah'ın 18 milyar dolar serveti olduğu ileri sürülmüştü.

Abullah bin Abdulaziz, 1 Ağustos 2005'te Suudi Krallığı tahtına oturmuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Vefatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.


Advertisement