Suudilerin Yeni Kralından Halka 32 Milyar Dolar İkramiye - Son Dakika
Dünya

Suudilerin Yeni Kralından Halka 32 Milyar Dolar İkramiye

Suudi Arabistan'ın yeni kralı Selman'ın tahta çıkışını kutlamak için dağıttığı ikramiye 32 milyar doları buldu.

21.02.2015 08:47  Güncelleme: 09:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupalı liderler, Yunanistan'ın yeni hükümeti ile kemer sıkma paketini tartışırken, ABD yeniden bütçe görüşmeleri ile gerilirken, Suudi Arabistan'ın yeni Kralı Selman'ın tahta geçişini kutlamak üzere halka dağıttığı ikramiye 32 milyar doları buldu.

"ARABİSTAN İÇİN PARTİ ZAMANI"

Yatırım şirketi Ashmore Grubu'nun Riyad Direktörü John Sfakianakis, dağıtılan ikramiyeden dolayı Suudi halkının yeni Kralı'ndan oldukça memnun olduklarını belirterek, "Suudi Arabistan için tam bir parti zamanı. Dağıtılan para çok büyük miktarda bir nakit para. Örneğin Afrika'nın en büyük ekonomisi Nijerya'nın yıllık bütçesinden daha fazla" dedi.

HARCAMALAR ARTTI

Kral Selman'ın, askerler ve emekliler dahil tüm kamu çalışanlarına iki maaş ikramiye ile yurtiçi ve yurtdışındaki öğrencileri de kapsayan yardımlar sonucunda ülkedeki tüketicilerin cebinde fazladan bir nakit oluştu. Cebinde fazladan 2 maaş bulunan 5.5 milyonun üzerinde tüketicinin bu ay ve önümüzdeki aydan itibaren ülkedeki ticareti olumlu etkilemesi bekleniyor.

PARALAR MÜCEVHERE GİDECEK

Suudi Arabistan'da en azından bir süreliğine insan hakları ihlallerinin daha az konuşulacağını kaydeden Sfakianakis, "Kral'dan gelen paraların büyük oranda, yeni cep telefonu, çanta ve seyahat gibi alanlarda harcanması bekleniyor. Elbette varsa borçlar öncelikle kapatılacaktır. Ayrıca büyük bir kısmın mücevher alacağını da belirtmek lazım. Tabi paranın ilk kez, ikinci ya da üçüncü kez evlenmek isteyenler için de bir fırsat yarattığını unutmamak lazım" dedi.

Petrol zengini Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesi, vatandaşına dağıttığı yüksek ikramiyeleri ile tanınıyor.

BÜTÇEDE REKOR AÇIK

Ancak Jadwa Investment Analisti Rakan Alsheikh, bu geleneği bozmayan yeni Kral Selman'ın, ikramiyeyi petrol fiyatlarının çok büyük bir düşüş yaşadığı dönemde dağıttığını hatırlatarak, "Bu durum gelirlerinin yüzde 90'ını petrolden gelen Suudi Arabistan'ın son düşüşten sonra gelirlerinin yüzde 20 azalması ve bunun sonucunda da 44.5 milyar dolar gibi rekor bir açık verebileceği öngörülüyor. Buna bir de dağıtılan ikramiyeler eklenirse açığın 67.2 milyar dolara çıkabileceği tahmin ediliyor" değerlendirmesinde bulundu. Ancak kimi Suudi Arabistanlı uzmanlar halka dağıtılan bu ikramiyenin Kral'a bağlılığı arttırdığını belirtiyor.

İKRAMİYE SEVİNCİ SOSYAL MEDYADA

İki maaş ikramiye alan Suudilerin sevinci sosyal medyaya da yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görsellerden birinde de kalabalık bir havaalanı görüntüsünün altına 'İki maaş ikramiyeden sonra Suudi Arabistan'ın havaalanları' yazıldı.

Suudilerin Yeni Kralından Halka 32 Milyar Dolar İkramiye
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Suudilerin Yeni Kralından Halka 32 Milyar Dolar İkramiye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Emrah: hahahahha Komikti :)) Iste senin bu mantigindan bahsediyordum bende. Herseyi menfaat icin yapanlar baskalarinin da sadece menfaat icin yasadigini sanirlar. Keriz ben turkiyede degil yurtdisinda yabanci menseeli bir firmada calisiyorum. Bana ne gibi bir menfaati olabilir bunlarin? Devletin zam yapmasindan bahsetmissin dedigim gibi senin zihniyetin yuzde elli zam yapani da indirdi asagi. Kapitalizmden bahsediyorsun. Bunuda anlamiyorum. Kapitalizmin olmadigi bir ulke veya sektor varmi? He kominizm rejimini istiyorsan o da ayri bir sey tabiiki. Birde cumhuriyetci olup kapitalizme karsi cikmaya calismaniz yokmu. Hakikaten gulduroyr beni. Son olarak Cahil demissin yazindan belli cehaletin. kendi yazdiklarini kendin onaylamak icin bile kac kere okuyorsun ve hala anlamiyorsundur. 0 34 Yanıtla
  • sıtkı: helal olsun Devlet dediğin böyle olur bizim Devlette memuru beraat etse dahi memuriyetten atar Danıştay 12. Daire de hemen onar. . . . . 30 3 Yanıtla
  • Dünya hali: Kral para dağıtmamış, suudilerin özgürlüğnü satın almış, deseniz daha doğru olurdu. 17 3 Yanıtla
  • METiN YAZAR: Bu arap dünyasi para dan baska bir sey bilmez. Amerikanin ve bircok ülke sayesinde sayesinde krallar gibi yasiyorlar. Ama ne zsmana kadar. 17 3 Yanıtla
  • Ördek: Çaldıkları paraların binde 0,1 ini dagıtmıslar :) 12 3 Yanıtla
  • Samuel alanson: o petrol suyunu çekince acaba o suudiler insan muamelemesi göreceklermi 8 3 Yanıtla
  • Eşkenar dörtten: Bu adamlar Müslüman bile değiller kendilerini Müslüman zannediyorlar peygamber efendimizi ve sünnetini tanımayan geri zekalılardır bunlar buarada bizde de müslümanlığı yanlış anlayanlar var mesela bizde ülkenin yarısı hırsızlık yapmayı rüşvet almayı adam kayırmayı yalan konuşmayı müslümanlığın ilkelerinden zannediyor 9 2 Yanıtla
  • Galip: Geri zekalilar bizde bosa akan su gibi onlarda petrol akiyor buda para demek biraz dusunun o kiral zamanimizi firavunu 7 2 Yanıtla
  • gdd: ulkede insan sayisi arttı. sosyal sorun ekonomik problemler cozulmez halde. bana kalirsa ulke nufusunu 35milyona indirmek gerek bunun icin 35milyon insanim ölmesi gerek. boylece kisi basi gelir 2 kat artar sorunlar 2 kat azalir 1 8 Yanıtla
  • trakyalı: bizim hakkımız onlar atalarımızın hakkı var o petrolde 1 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement