Suyun Başkentinde Su Hasreti Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Suyun Başkentinde Su Hasreti Sürüyor

Suyun Başkentinde Su Hasreti Sürüyor

Türkiye'nin en önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Bozdoğan'a 3 kilometre mesafedeki 150 nüfuslu Kakkalan köyü Çaputluçam Mahallesi sakinleri, 4 buçuk yıldır içme suyu sorunlarının çözülememesi nedeniyle susuzluk yaşıyor.
4,5 yıl önce...

15.11.2013 09:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Bozdoğan'a 3 kilometre mesafedeki 150 nüfuslu Kakkalan köyü Çaputluçam Mahallesi sakinleri, 4 buçuk yıldır içme suyu sorunlarının çözülememesi nedeniyle susuzluk yaşıyor.

4,5 yıl önce evlerine su sayaçları bağlanmasına rağmen su hattındaki problemden dolayı bir türlü suya kavuşamadıklarını ve içme suyunu, kadınların 4 buçuk yıldır köye yakın bir çeşmeden elle taşıdıklarını ifade eden köylüler, "Aydın İl Özel İdaresi 4 yıl önce içme suyunu 2 kez ihaleye vermesine rağmen suyumuza halen kavuşamadık. Yaptıkları su taşıma sistemi çökünce bizi kaderimize terk ettiler. Ramazan ayını susuz geçirdik. Türkiye'nin en lezzetli ve en bol suyunun bulunduğu Bozdoğan'da içme suyu kullanamaz olduk. 4 buçuk yıl önce evlerimize takılan su sayaçları halen sıfırı gösteriyor. Bir damla bile su kullanamadık. Sayın Valimizin ve yetkililerin köyümüze su getirmesini istedik. Gazetelerde 17 Temmuz'da çıkan haberlerden sonra yine söz verdiler. 2 kez çalışma yaptılar. Aydın Valisi Kerem Al'ın tayini çıkınca suyu evlerimize getiremeden tekrar kaderimize terk ettiler" dediler.

Başbakana mektup yazdığını ifade eden köylülerden Ali Akgül ise, "'Bugün Akdeniz'in altından Kıbrıs'a su götüren, Marmaray'la iki kıtayı birleştiren, kanal İstanbul'u planlayan kudretli devletin, suyun başkentinde 3 kilometre içme suyu hattı döşemeye kudreti yok mu?' diye mektup yazdım. Susuzluğumuza çözüm için son çare olarak başbakanımızı gördüm" dedi.

BORULAR SORUNLU ÇIKINCA KADERİNE TERK EDİLDİ

Dağdan su getirmek için İl Genel Meclis üyeleri aracılığıyla İl Özel İdaresine müracaatta bulunduklarını ifade eden mağdur köylülerden Ali Akgül, "Şu anda 35 haneden sadece 3-4 tanesine su geliyor ama o da çok az denebilecek seviyede. Borulardaki su bitince hava yapıyor ve çatlaklardan sarı su karışıyor. Bunu da kesinlikle içme de kullanamıyoruz. Meyve-sebze yıkama, çamaşır yıkama, abdest alma gibi ihtiyaçlarda kullanıyoruz. Bu bile sağlıklı değil ama yapacak bir şey yok. Kakkalan köyü Çaputluçam Mahallesi Kümeevler mevkiinde oturan 35 hane 4 buçuk yıldır içme suyundan yoksun. Bu gerçekten çok büyük bir sıkıntı. 2000'li yıllarda 3-5 hane vardı. Zamanla bu sayı arttı ve 35 haneye çıktı. Doğal olarak ilk zamanlar köylü olarak kazdığımız ve doğal cazibe yöntemiyle köyümüze getirdiğimiz su yetmez oldu. Bizde bu sorunun çözümü için yetkililere başvurduk. Allah razı olsun ilk ihaleyi çıktılar ve 36 bin TL'ye Aydın'dan bir müteahhit bu işe başladı. 30 tonluk su kuyusu ardından da içme suyu ana şebekesi yapıldı. Fakat deponun doldurulması ve köye su verilmesiyle birlikte şebekedeki hata nedeniyle tüm şebeke patladı ve eskiden kullanabildiğimiz suyu da kullanamaz olduk" diye konuştu.

"SESİMİZİ DUYAN YOK"

Konuyu dönemin Valisi Hüseyin Avni Coş'a ilettiklerini ifade eden Ali Akgül, "Kendisi araştırma yaptırdı ve sorunun mühendislerden kaynaklandığı tespit edildi. Bunun ardından İl Genel Meclis üyelerimizin gayreti ile geçtiğimiz yıl tekrar ihale yapıldı. 60 bin TL'nin üzerinde bir ihale ile çalışmalar başladı. Su yetersiz dendi ve bu kez ek kuyu açıldı. Yapılan çalışmalarda mühendisler tarafından 3 köye yetecek su var denerek kuyu için tekrar ihale yapıldı ve çalışmalar sonunda 'su yok' denerek bu kuyu kapatıldı. Daha sonra ise Bozdoğan Belediyesi ilçeye gelen su kaptajından bize bir miktar vererek köyümüze su gelmesi için büyük bir destek verdi. Yine su sorunumuz çözülmedi. Bu kez de 30 tonluk su deposunun içinde çatlak olduğu ve fayans döşenmediği için bir türlü faaliyete geçirilmedi. Biz özel veya lüks bir şey istemiyoruz. Temmuz ayında gazetelere çıkan haberlerin ardından Vali Kerem Al tarafından bir çalışma başlattırıldı. Ramazan Bayramı'na kadar 10-15 gün çalışma oldu sonra bayram tatili girdi araya ve gidişleri o gidiş oldu. Daha sonra aradığımızda ise yok kepçe arızalı, yok iş makinaları yok yada boru yok bahaneleriyle bizleri oyaladılar. Biz sadece içmek için su istiyoruz. Hastalığı var, sağlığı var. Diğer köylerden ya da Bozdoğan'dan içme suyu getirmek zor oluyor. Yetkililerin sesimize kulak vermelerini, bizi duymalarını, susuzluğumuzu gidermelerini istiyoruz" dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ VE ÇAMAŞIR MAKİNASI KULLANAMIYORLAR

Evlerinde su kalmadığı için günde birkaç kez 1 kilometre mesafedeki çeşmeden su taşıdıklarını ifade eden köyün kadınları ise su içindeki susuzluğa tepki verdi. Tek çeşmeden az bir suyun başında saatlerini harcadıklarını ve taşımakta zorlandıklarını belirten köyün kadınları, "Kova ve su bidonlarıyla su taşırken artık yoruluyoruz. Günde en az iki kez bu çileyi çekiyoruz. 35 hanenin ya ikisi ya da üçüne su geliyor. Geri kalan herkes susuz. Banyo yaparken bile dinlendirilmiş su kullanıyoruz. Ocaklarda kaynattığımız suyla banyo yapıyoruz. Güneş enerjisi alamıyoruz borularda su olmadığı için. Çocuklarımız perişan oldu. Artık acilen bu sorunun çözülmesini istiyoruz" sözleriyle tepkilerini dile getirdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Suyun Başkentinde Su Hasreti Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement