Tabiatpark" Projesine Başbakan'dan Destek İstedi - Son Dakika
Güncel

Tabiatpark" Projesine Başbakan'dan Destek İstedi

Tabiatpark" Projesine Başbakan\'dan Destek İstedi

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Samsun Temsilcisi ve İnavasyon Ar-Ge Proje Koordinatörü Mehmet Yazıcıoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde uygulanmak üzere “Tabiatpark” adı altında hazırladığı projesine Başbakan’ın sahip çıkmasını istedi.

24.03.2014 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Samsun Temsilcisi ve İnavasyon Ar-Ge Proje Koordinatörü Mehmet Yazıcıoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde uygulanmak üzere "Tabiatpark" adı altında hazırladığı projesine Başbakan'ın sahip çıkmasını istedi. Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) şehre bakan yamacında hayata geçmesi için "Tabiatpark" adı altında proje hazırlayan Mehmet Yazıcıoğlu, projenin tanıtımını yaptı. Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Biyoloji bölümü, Çevre Mühendisliği gibi birçok akademik birim için canlı bir laboratuvar olacak olan proje ile halk ile üniversitenin kaynaşması hedefleniyor.

Tabiatpark projesi ile üniversiteye gelen öğrenci ve ziyaretçilerin hem gezeceği hem bilgileneceği hoşça vakit geçirip eğlenerek öğreneceği bir alan haline geleceğini ifade eden Mehmet Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projeye sahip çıkmasını istedi. Tabiatpark'ın ülkenin vizyon projesi olacağını söyleyen Yazıcıoğlu, "Ben burada sahiplenmesi gereken bir projeyi ortaya koyuyorum. Ülkemizin bu gibi projeleri yapabileceğine dikkat çekmek istiyorum. Sayın Başkanımıza da hitap etmek istiyorum, Başbakanımız böyle bir projeye sahip çıkarsa ülkemize ve Samsun'a çok büyük bir katkısı olacaktır. Tabiatpark'ının üniteleri şöyle: Kanatlı yetiştiriciliği, büyükbaş ve küçükbaş yetiştiriciliği, yaban hayat araştırma geliştirme merkezi, yaban hayat rehabilitasyon merkezi, botanik parkı, hayvanat bahçesi, Genbank, fide ve çiçek satış noktası, ihtisas kütüphanesi, eğitim ve toplantı salonları, doğa tarihi müzesi, yöresel ahşap köy evleri ve yemekleri, çocuk keşif bahçesi, Aqua Samsun, su eko sistemleri Ar-Ge ve üretim merkezi, dalgıçlık, cankurtaranlık ve su altı fotoğrafçılığı eğitim merkezi ve havyar üretimi tesisleri olacaktır. Bu proje sahiplenmesi gerekiyor. Biyoçeşitlilik ve gen kaynaklarının tanımlanması ve korunması bilimsel araştırmalar için gerekli olduğu kadar stratejik öneme de sahiptir. Bafra ve Çarşamba Ovası gibi 2 önemli ovaya sahip Samsun için böyle bir proje son derece önemlidir" dedi.

Projenin Samsun'a birçok alanda değer katacağını vurgulayan Yazıcıoğlu, "Mevcut fakültelerin bölümlerinin akademik ve diğer bilimsel çalışmalara uygulama alanı olacak. Yeni akademik lisans bölüm ve yüksek lisans bölümlerinin açılmasını da destekleyecek. Nesli tükenmek üzere olan canlılara ve biyoçeşitliliğin korunmasına sahip çıkacak. Halk ile bütünleşerek halkın katılımını sağlayacak eğlendirerek öğretecek. Genbank, ülkemizin fauna ve flora gen çeşitliliğini toplayabilecek, bünyesindeki laboratuvar ile tanımlayacak ve muhafaza edecek. Yaban hayvanlarının tür alt tür tanımlamalarını yapacaktır. Tarımsal amaçla yerli tohum üretimini ve satışını yapacaktır. Her türlü evcil ve yabani genetik materyali (flora ve fauna) tanımlayabilecek. Sperm muhafazası yapabilecektir. Arazi araçları ile Türkiye'nin en ücra köylerine gidilebilecek ve bölgedeki yerli gen kaynakları örnekleri toplanacak. GDO'suz ve doğal yerli sebze ve meyve örnekleri toplanacak" diye konuştu.

Proje ile yaban hayat kurtarma rehabilitasyon merkezi kurulacağını açıklayan Yazıcıoğlu, "Bu konuda eksikliği hissedilen bir yapı oluşturulacak aynı zamanda Veteriner Fakültesi'nin de uygulama laboratuvarı olacaktır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün de ihtiyacı olan Samsun'un yanı sıra, Karadeniz Bölgesi'ndeki Amasya, Ordu, Sinop, Kastamonu ve Tokat, Çorum gibi çevre illerden doğada çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarının rehabilitasyonu işlevini görecektir" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tabiatpark' Projesine Başbakan'dan Destek İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement