Tacik-Rus İş Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Tacik-Rus İş Forumu

Tacik-Rus İş Forumu

Forum, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de çok sayıda Tacik ve Ruş iş adamının katılımıyla gerçekleştirildi.

23.01.2014 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tacik-Rus İş Forumu, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de çok sayıda Tacik ve Rus iş adamının katılımıyla gerçekleştirildi.

Başkent Duşanbe'de yarın başlayacak Tacikistan-Rusya Hükumetlerarası Karma Ekonomik Kurul (KEK) 12. Toplantısı çerçevesinde düzenlenen Tacik-Rus İş Forumuna, iş görüşmelerinde bulunmak üzere ülkeye gelen 50'ye yakın Rus şirket ve işletmelerinin temsilcilerinin yanı sıra ülkede faaliyette bulunan Tacik iş adamları katıldı.

Enerji, sanayi, petrol-gaz, ulaşım ve taşımacılık, bankacılık, tarım ve diğer alanlarda faaliyet yapan Rus ve Tacik iş adamlarının hazır bulunduğu İş Forumunda konuşan Yatırımlar ve Devlet Mülkü Komitesi Başkanı Kadiri Kasım, Rus-Tacik işbirliğinin son yıllarda hızlı bir şekilde gelişmekte olduğunu, Rusya'nın Tacikistan'ın ticari ve yatırım alanlarındaki esas partnerlerinden biri olduğunu hatırlatarak, bu çerçevede geçen sene iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar 29 milyon doları bulduğunu, bunun 906 milyon dolarını Rusya'nın Tacikistan'a ihracatı, 123 milyon dolarının ise Tacikistan'ın Rusya'ya ihracatının oluşturduğunu dile getirdi.

Tacikistan Devlet Gümrük Komitesi Başkan Yardımcısı Nemat Rahmatov da, daha önce Rus akaryakıtının Tacikistan piyasasındaki payının yüzde 90'ı bulduğunu hatırlatarak, Rusya'nın Tacikistan'a akaryakıt ürünlerine ihracat vergisi uygulamasını başlatmasının ardından bu rakamın yüzde 40'lara kadar gerilediğini vurguladı.

Rahmatov, son olarak Rusya'nın yeniden Tacikistan'a ihraç edilen akaryakıt ürünlerine ihracat vergisini iptal ettiğini, bunun Tacikistan için çok memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ve Rus akaryakıt ürünlerinin Tacikistan piyasasındaki payının yeniden üst düzeye çıkacağına inandığını dile getirdi.

Tacikistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Larisa Kislyakova da, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi, Tacikistan'daki iş imkanları ve potansiyeli, yatırım koşulları ve diğer yatırım projeleri hakkında Rus yatırımcılara bilgi sağlanması açısından Rus-Tacik Ortak İş Konseyi'nin kurulmasının faydalı olacağını kaydetti.

Tacik-Rus İş Forumu çerçevesinde, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bazı ikili anlaşmalar imzalandı.

Bu arada, yarın Duşanbe'de, Rusya Başbakan 1. Yardımcısı İgor Şuvalov'un da katılacağı Tacikistan-Rusya Hükumetlerarası Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 12. Toplantısı düzenlenecek. - Taşkent

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tacik-Rus İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement