Tacikistan'daki Anayasa Referandumu - Son Dakika
Güncel

Tacikistan'daki Anayasa Referandumu

Tacikistan'ın anayasasında 40'a yakın değişikliğin oylandığı referandumda seçmenlerin yüzde 94,5'i "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'a sınırsız sayıda cumhurbaşkanı seçilme hakkını da tanıyan anayasa değişikliğine "evet" dedi.

23.05.2016 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tacikistan'ın anayasasında 40'a yakın değişikliğin oylandığı referandumda seçmenlerin yüzde 94,5'i "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'a sınırsız sayıda cumhurbaşkanı seçilme hakkını da tanıyan anayasa değişikliğine "evet" dedi.

Ülke genelinde kurulan 3 bin 239 ve yurt dışındaki 36 seçim sandığında pazar günü yapılan referandumda, kayıtlı seçmenin yüzde 92'sine tekabül eden 4 milyon 38 bin 183 kişi oy kullandı.

Merkezi Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, referandumun ilk sonuçlarına göre, oy kullananların yüzde 94,5'inin anayasa değişikliğini desteklediği, yüzde 3,3'ünün ise anayasa değişikliği için "hayır" oyu kullandığı belirtildi. Açıklamada, kesin sonuçların 10 günde açıklanacağı bildirildi.

Referandumda seçmenlere, Tacikçe, Özbekçe, Kırgızca ve Rusça olarak "Anayasa değişikliği yapılmasını kabul ediyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

Referandumu 120 uluslararası gözlemci ile 300'den fazla yerli ve yabancı gazeteci takip etti.

Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Rahman'a, "Ulusun Lideri" statüsü gereği sınırsız kez cumhurbaşkanı olma hakkı tanınması ayrıca cumhurbaşkanı adayı olmak için yaş sınırının 35'ten 30'a indirilmesi gibi maddeleri içeriyor. Bir kişinin iki defadan fazla cumhurbaşkanı seçilmesini yasaklayan maddenin bulunduğu Tacikistan Anayasası'nda yapılan yeni değişiklik kabul edilirse "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı Rahman'a bu kısıtlama uygulanmayacak.

Anayasa değişikliğiyle ülkede ırkçı ve dini nitelikli siyasi partilerin kurulması da yasaklanırken, siyasi partilerin yurt dışından finanse edilmesine ve yabancı ülkelerin siyasi partilerinin ülkede faaliyet göstermesine de engel olunuyor.

Cumhurbaşkanı adayı olmak için şart koşulan yaş sınırının düşürülmesiyle 2020 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde 33 yaşını dolduracak Cumhurbaşkanı Rahman'ın büyük oğlu Rustam Rahman'ın aday olmasının yolu da açılacak.

Tacikistan Yüksek Konseyi Başkanı olarak 1992 yılında ülke yönetimine geçmesinin ardından 1994 yılında Cumhurbaşkanı seçilen 63 yaşındaki Rahman, 1999'da yapılan seçimi de kazanarak bu görevini sürdürdü. 2003 yılında düzenlenen referandumla iki kez daha cumhurbaşkanı seçilme hakkını elde eden Rahman, 2006 ve 2013 yıllarında yeniden cumhurbaşkanı oldu. Ülkedeki gelecek cumhurbaşkanlığı seçiminin 2020 yılında yapılması öngörülüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan'daki Anayasa Referandumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement